Pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu. Przepis Wegan Nerd na wegańską potrawę na wigilię i Boże Narodzenie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wegański pasztet pod pierzynką z chrzanu. Wegan Nerd poleca przepis na pyszną potrawę na święta.
Wegański pasztet pod pierzynką z chrzanu. Wegan Nerd poleca przepis na pyszną potrawę na święta. Alicja Rokicka
Wegański pasztet z soczewicy to pyszna, świąteczna potrawa, idealna na wigilię. Mamy dla ciebie przepis polecany przez Alicję Rokicką, autorkę bloga wegańskiego Wegan Nerd. Sprawdź, jak przygotować pyszny pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu.

Spis treści

Alicja Rokicka dzieli się swoimi przepisami na wegańskie potrawy na blogu Wegan Nerd. Na zbliżające się święta Bożego Narodzenia poleca pyszny pasztet z zielonej soczewicy doprawiony m.in. tymiankiem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i kminkiem. Smak podkreśla pierzynka z tartego chrzanu. Na rodzinne uroczystości polecamy także pasztet z fasoli, który będzie znakomitym źródłem białka.

Przepis na pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu

Składniki:

  • 250-300g suchej zielonej soczewicy,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża pietruszka, marchewka lub 1/2 selera,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 ziela angielskie,
  • 3 jagody jałowca,
  • 3 liście laurowe,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 łyżeczka kminku (może być mielony),
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3 łyżeczki sosu sojowego,
  • pieprz,
  • sól do smaku,
  • olej,
  • 1 słoiczek tartego chrzanu.

Jak zrobić pasztet z zielonej soczewicy?

  1. Soczewicę zalej wodą i zostaw na około 2-4 godz.
  2. Następnie ugotuj do miękkości i dobrze odcedź.
  3. Cebulę obierz. Pokrój w kostkę.
  4. Patelnię rozgrzej z 3 łyżkami oleju. Dodaj posiekaną cebulę w raz z liściem laurowym, jałowcem i zielem angielskim. Smaż około 3 minuty, aż cebulka zmięknie.
  5. W tym momencie możesz dodać startą na tarce pietruszkę. Lekko podsmaż ją z cebulą.
  6. Dodaj posiekany czosnek oraz oraz resztę przypraw z wyjątkiem soli i pieprzu.
    Dodaj też sos sojowy i koncentrat. Całość musi dobrze odparować i zredukować.
  7. Usuń ziele angielskie, jałowiec i liście.
  8. Przenieś wszystko razem z soczewicą do wspólnej miski. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo sucha, dodaj 3 łyżki oleju.
  9. Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
  10. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przenieść masę i wyrównaj. Kilka razu uderz dnem formy o blat, by usunąć ewentualne bąble powietrza. Wierzch posmaruj warstwą chrzanu.
  11. Piecz w 175-180 st. C przez około 45 minut. Najważniejsze, by wierzch był przyrumieniony.
  12. Pasztetu nie krój na ciepło. Pozostaw go do całkowitego wystygnięcia najlepiej na około 8-10h.
Wegański pasztet pod pierzynką z chrzanu. Wegan Nerd poleca przepis na pyszną potrawę na święta.

Pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu. Przepi...

Zobacz także inne przepisy na święta ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

kup najtaniej

Lekue

Lekue To Go Lunchbox (0301030R06M017)

120,00 zł

kup najtaniej

Gefu

Gefu krajacz do frytek 13750

249,98 zł

kup najtaniej

Joseph Joseph

Joseph Joseph Folio Zestaw 4 desek do krojenia 60184

309,00 zł

kup najtaniej

Affek Design

SUSHI Zestaw dla 2 os.czarny litery 8 elementów

117,14 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie