Spis treści
Alicja Rokicka dzieli się swoimi przepisami na wegańskie potrawy na blogu Wegan Nerd. Na zbliżające się święta Bożego Narodzenia poleca pyszny pasztet z zielonej soczewicy doprawiony m.in. tymiankiem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i kminkiem. Smak podkreśla pierzynka z tartego chrzanu. Na rodzinne uroczystości polecamy także pasztet z fasoli, który będzie znakomitym źródłem białka.
Przepis na pasztet z zielonej soczewicy pod pierzynką z chrzanu
Składniki:
- 250-300g suchej zielonej soczewicy,
- 1 duża cebula,
- 1 duża pietruszka, marchewka lub 1/2 selera,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 ziela angielskie,
- 3 jagody jałowca,
- 3 liście laurowe,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 łyżeczka kminku (może być mielony),
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 3 łyżeczki sosu sojowego,
- pieprz,
- sól do smaku,
- olej,
- 1 słoiczek tartego chrzanu.
Jak zrobić pasztet z zielonej soczewicy?
- Soczewicę zalej wodą i zostaw na około 2-4 godz.
- Następnie ugotuj do miękkości i dobrze odcedź.
- Cebulę obierz. Pokrój w kostkę.
- Patelnię rozgrzej z 3 łyżkami oleju. Dodaj posiekaną cebulę w raz z liściem laurowym, jałowcem i zielem angielskim. Smaż około 3 minuty, aż cebulka zmięknie.
- W tym momencie możesz dodać startą na tarce pietruszkę. Lekko podsmaż ją z cebulą.
- Dodaj posiekany czosnek oraz oraz resztę przypraw z wyjątkiem soli i pieprzu.
Dodaj też sos sojowy i koncentrat. Całość musi dobrze odparować i zredukować. - Usuń ziele angielskie, jałowiec i liście.
- Przenieś wszystko razem z soczewicą do wspólnej miski. Przy pomocy ręcznego blendera zmiksuj na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo sucha, dodaj 3 łyżki oleju.
- Spróbuj i dopraw solą i pieprzem.
- Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przenieść masę i wyrównaj. Kilka razu uderz dnem formy o blat, by usunąć ewentualne bąble powietrza. Wierzch posmaruj warstwą chrzanu.
- Piecz w 175-180 st. C przez około 45 minut. Najważniejsze, by wierzch był przyrumieniony.
- Pasztetu nie krój na ciepło. Pozostaw go do całkowitego wystygnięcia najlepiej na około 8-10h.
Zobacz także: Przepis na pasztet z żurawiną
Zobacz także inne przepisy na święta ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?