Na skróty
Najlepsze ogórki małosolne
Ogórki małosolne to prawdziwy przysmak. Niestety przy ich przygotowywaniu często zdarza się popełnić kilka błędów. Mogą wyjść przesolone, niedosolone, przekwaszone lub puste w środku i niesmaczne. Niech cię to jednak nie zniechęci. Z naszymi wskazówkami i przepisem, z pewnością zrobisz pyszne, chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne.
Zobacz poniżej nasz przepis, a także sprawdź w galerii, jakich błędów unikać przy robieniu ogórków małosolnych.
Ogórki małosolne - przepis
czas przygotowania: ok. 15 minut + moczenie ogórków: ok. 3 godziny
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 3 kg ogórków,
- ok. 3 l wody,
- 3 łyżki soli,
- korzeń chrzanu ok. 10 cm,
- 6 ząbków czosnków,
- pęczek kwiatostanu kopru,
- 2 liście laurowe.
Jak zrobić ogórki małosolne?
- Przygotowanie ogórków zacznij od umycia i wyparzenia słoika.
- Ogórki dokładnie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na ok. 3 godziny.
- Obierz korzeń chrzanu i pokrój go w słupki.
- Przepłucz czosnek i gałązki kopru.
- Odcedź ogórki, możesz odrobinę odciąć ich końce.
- W naczyniu ułóż część kopru, chrzanu, czosnku i listek laurowy, na to część ogórków.
- Gdy wszystkie przyprawy i ogórki będą w naczyniu przygotuj zalewę: we wrzącej wodzie rozpuść sól, wymieszaj, przestudź i zalej ogórki, tak by woda je dokładnie przykryła.
- Zakręć słoik lub przykryj talerzem i odstaw.
- Ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.
Czytaj także: Surówka z cukinii i ogórka do obiadu. Sekretem smaku jest ziołowy sos winegret z dodatkiem cebuli czarownic
Ile soli do ogórków małosolnych?
Aromatyczne i chrupiące ogórki małosolne stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa z grilla. Można podać je także jako przekąskę. Bardzo ważne w przygotowaniu ogórków jest zrobienie odpowiedniej zalewy.
Zasada jest prosta: na 1 litr wody należy dać 1 łyżkę soli.
Niewątpliwie ogórki małosolne to przysmak popularny w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ogórków gruntowych, słonej zalewy oraz przypraw:
- kopru, najlepiej z kwiatostanem,
- korzenia chrzanu,
- czosnku,
- liści laurowych.
Ogórki małosolne - właściwości zdrowotne
Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit.
Mają nieoceniony wpływ na poprawę naszej odporności. Ogórki małosolne dzięki fermentacji stają się naturalnym probiotykiem.
Ogórki małosolne zawierają:
- witaminy z grupy B,
- witaminy C, A, K, E,
- acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi,
- bakterie probiotyczne,
- kwas mlekowy,
- wapń,
- potas,
- magnez.
Czytaj także: Przepis na ogórki małosolne na sucho
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?