Najlepsze ogórki małosolne - sprawdzony przepis na pyszną i chrupiącą przekąskę. Sprawdź, jakich błędów unikać przy ogórkach małosolnych

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach i wiedzieć jakich błędów unikać, by wyszły aromatyczne i chrupiące. Zobacz na kolejnych zdjęciach popularne błędy przy wykonaniu ogórków małosolnych.
Przygotowanie ogórków małosolnych jest stosunkowo łatwe. Warto jednak pamiętać o kilku zasadach i wiedzieć jakich błędów unikać, by wyszły aromatyczne i chrupiące. Zobacz na kolejnych zdjęciach popularne błędy przy wykonaniu ogórków małosolnych. OlgaLepeshkina/Getty Images 
Mamy dla ciebie niezawodny przepis na ogórki małosolne. To wyśmienita przekąska do kanapek, sałatek czy dań z grilla. Podpowiadamy także, jakich błędów unikać przy ich wykonaniu, by były idealnie chrupiące, aromatyczne i pyszne. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis na ogórki małosolne. Palce lizać!

Na skróty

Najlepsze ogórki małosolne

Ogórki małosolne to prawdziwy przysmak. Niestety przy ich przygotowywaniu często zdarza się popełnić kilka błędów. Mogą wyjść przesolone, niedosolone, przekwaszone lub puste w środku i niesmaczne. Niech cię to jednak nie zniechęci. Z naszymi wskazówkami i przepisem, z pewnością zrobisz pyszne, chrupiące i aromatyczne ogórki małosolne.

Zobacz poniżej nasz przepis, a także sprawdź w galerii, jakich błędów unikać przy robieniu ogórków małosolnych.

Ogórki małosolne - przepis

czas przygotowania: ok. 15 minut + moczenie ogórków: ok. 3 godziny
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 3 kg ogórków,
  • ok. 3 l wody,
  • 3 łyżki soli,
  • korzeń chrzanu ok. 10 cm,
  • 6 ząbków czosnków,
  • pęczek kwiatostanu kopru,
  • 2 liście laurowe.

Jak zrobić ogórki małosolne?

  1. Przygotowanie ogórków zacznij od umycia i wyparzenia słoika.
  2. Ogórki dokładnie umyj, zalej zimną wodą i pozostaw na ok. 3 godziny.
  3. Obierz korzeń chrzanu i pokrój go w słupki.
  4. Przepłucz czosnek i gałązki kopru.
  5. Odcedź ogórki, możesz odrobinę odciąć ich końce.
  6. W naczyniu ułóż część kopru, chrzanu, czosnku i listek laurowy, na to część ogórków.
  7. Gdy wszystkie przyprawy i ogórki będą w naczyniu przygotuj zalewę: we wrzącej wodzie rozpuść sól, wymieszaj, przestudź i zalej ogórki, tak by woda je dokładnie przykryła.
  8. Zakręć słoik lub przykryj talerzem i odstaw.
  9. Ogórki są gotowe do jedzenia już po dwóch dniach.

Ile soli do ogórków małosolnych?

Aromatyczne i chrupiące ogórki małosolne stanowią świetny dodatek do kanapek, sałatek czy mięsa z grilla. Można podać je także jako przekąskę. Bardzo ważne w przygotowaniu ogórków jest zrobienie odpowiedniej zalewy.

Zasada jest prosta: na 1 litr wody należy dać 1 łyżkę soli.

Niewątpliwie ogórki małosolne to przysmak popularny w polskiej kuchni. Przygotowuje się je z ogórków gruntowych, słonej zalewy oraz przypraw:

  • kopru, najlepiej z kwiatostanem,
  • korzenia chrzanu,
  • czosnku,
  • liści laurowych.

Ogórki małosolne - właściwości zdrowotne

Ogórki małosolne to pyszna i zdrowa przekąska. Są lekkostrawne i niskokaloryczne - w 100 g produktu jest 11 kcal. Dostarczają nam dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości i dba o właściwą pracę naszych jelit.

Mają nieoceniony wpływ na poprawę naszej odporności. Ogórki małosolne dzięki fermentacji stają się naturalnym probiotykiem.

Ogórki małosolne zawierają:

  • witaminy z grupy B,
  • witaminy C, A, K, E,
  • acetylocholinę, która wpływa na regulację ciśnienia krwi,
  • bakterie probiotyczne,
  • kwas mlekowy,
  • wapń,
  • potas,
  • magnez.

Czytaj także: Przepis na ogórki małosolne na sucho

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!

Materiały promocyjne partnera

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie