Zakręcone drożdżówki z serem. Idealna przekąska na piknik lub słodkie śniadanie. Przepis na pyszne drożdżówki, które zawsze się udają

Katarzyna Puczyńska
Palce lizać! Pyszne drożdżówki z serem, które wprost rozpływają się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Palce lizać! Pyszne drożdżówki z serem, które wprost rozpływają się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie przepis na drożdżówki z serem, które świetnie smakują i zawsze się udają. Ich przygotowanie nie jest bardzo trudne. Proponuję doprawić ciasto skórką z cytryny, a masę z twarogu wzbogacić odrobiną wanilii. Drożdżówki będą smakować jak z najlepszej cukierni. Możesz zabrać je na piknik lub zjeść na śniadanie czy przekąskę. Wypróbuj przepis na drożdżówki z serem.

W skrócie:

Słodka przekąska — sprawdzony przepis

Masz ochotę na słodkie śniadanie, przekąskę lub małe co nieco do zabrania na piknik? Proponuję przepis na pyszne drożdżówki z serem. Z moimi wskazówkami zrobisz je bez trudu. Możesz zagnieść ciasto ręcznie lub wykorzystać robot kuchenny, lub mikser planetarny. Masa serowa jest także bardzo prosta, wystarczy wymieszać składniki łyżką. Drożdżówki są delikatne, słodkie i pachnące cytryną i wanilią. Możesz je dodatkowo polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne drożdżówki z serem.

Przepis na drożdżówki z serem

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja na: ok. 12 drożdżówek
poziom trudności: średni

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych,
  • 2 żółtka,
  • 250 ml mleka,
  • 80 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 75 g masła,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 1 jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem,

masa serowa:

  • 500 g twarogu półtłustego lub sera śmietankowego,
  • 2 żółtka,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 90 g cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,

Jak zrobić domowe drożdżówki z serem?

  1. Rozpuść masło. Odstaw, by nieco wystygło.
  2. Mleko lekko podgrzej. Żółtka wymieszaj z cukrem.
  3. Jeśli używasz suchych drożdży, to wsyp je od razu do mąki. Jeśli jednak używasz drożdży świeżych, to wymieszaj je najpierw z łyżeczką cukru, odstaw na 10 minut i dopiero wlej do mąki.
  4. W misce lub w mikserze planetarnym wyrób ciasto z mąki, drożdży, żółtek, mleka, rozpuszczonego masła, cukru, wanilii, skórki z cytryny i szczypty soli.
  5. Odstaw ciasto pod przykryciem na 40 minut, by wyrosło.
  6. Twaróg przeciśnij przez praskę lub rozdrowbnij widelcem i wymieszaj z żółtkami, cukrem, wanilią i miękkim masłem.
  7. Ciasto rozwałkuj na kształt dużego prostokąta i posmaruj masą serową.
  8. Złóż ciasto wzdłuż dłuższego boku i pokrój na paski. Każdy dwukrotnie skręć i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  9. Zostaw drożdżówki na 15 minut, by nieco podrosły.
  10. Posmaruj drożdżówki rozmieszanym jajkiem.
  11. Piecz w 180 stopniach przez około 20 minut. Gotowe.

Drożdżówki możesz dodatkowo osłodzić i ozdobić je np. lukrem cytrynowym.

Palce lizać! Pyszne drożdżówki z serem, które wprost rozpływają się w ustach. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Zakręcone drożdżówki z serem. Idealna przekąska na piknik lu...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni