W skrócie:
Kasza manna, otrzymywana z przemiału pszenicy zwyczajnej, jest lekkostrawna i zdrowa. Warto wprowadzić ją do naszej diety. Proponuję przygotować pyszne placuszki z kaszy manny. Są delikatne, mało tłuste i pięknie pachną wanilią. Świetnie smakują z owocami, a także domowym dżemem.
Przed zrobieniem placuszków kaszę moczymy ok. 30 minut w mleku, by dobrze zmiękła. Jeśli nie masz tyle czasu możesz sięgnąć po kaszkę manną błyskawiczną.
Przepis na placki z kaszy manny
Czas przygotowania: ok. 20 minut + czas na namoczenie kaszy,
porcja: na ok. 30 placuszków,
poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki cukru (w tym 1 łyżeczka cukru waniliowego).
- dodatki: dżem, cukier puder, miód, owoce świeże lub mrożone.
Zobacz także: Puszyste placuszki bananowe to pyszny deser dla całej rodziny. Przygotujesz je w kilka minut
Jak zrobić placki z kaszy manny?
- Kaszę wsyp do miseczki i zalej mlekiem. Odstaw na ok. pół godziny, aż do całkowitego wsiąknięcia mleka.
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Żółtka utrzyj z cukrem i dodaj do kaszy. Wymieszaj.
- Dodaj do kaszy białka i połącz całość łyżką.
- Patelnię natłuść odrobiną oleju, np. za pomocą ręcznika papierowego.
- Smaż placuszki z obu stron na złoty kolor.
Dowiedz się co zrobić z kaszą manną na rodzinny podwieczorek.
Zobacz także inne przepisy na śniadanie ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?