Najlepsza zupa z dyni. Prosty przepis na krem z dyni. Smakuje pysznie z płatkami migdałowymi

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Podawaj zupę jeszcze ciepłą, posypaną płatkami migdałowymi. Smacznego!
Podawaj zupę jeszcze ciepłą, posypaną płatkami migdałowymi. Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Krem z dyni to pomysł na pyszną i zdrową zupę. Aksamitny i wyrazisty smak zachęcą do jedzenia, a piękny, pomarańczowy kolor od razu poprawi humor. Mam dla ciebie przepis na najlepszą zupę krem z dyni. Jej przygotowanie jest proste. Warzywa gotujemy w bulionie, doprawiamy i miksujemy na aksamitny krem. Proponuję podać zupę z podprażonymi płatkami migdałowymi, które dodadzą jej smaku i chrupkości. Sprawdź i wypróbuj przepis na krem z dyni.

Spis treści

Przygotowanie zupy z dyni jest bardzo proste. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na ten przysmak. Potrzebujesz obranej, surowej dyni lub dyni mrożonej. Wystarczy ugotować ją w bulionie razem z ziemniakami i podsmażoną na maśle cebulą. Jeśli nie masz bulionu, możesz dodać do zupy po prostu wodę i doprawić ją według uznania. Jednak zupa na bulionie ma niepowtarzalny smaki jeszcze więcej zdrowotnych właściwości. Możesz przygotować bulion z tego przepisu: przepis bulion.

Przepis na krem z dyni

porcja dla 5 osób
czas przygotowania: ok. 45 minut

Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • ok. 700 g obranej dyni,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 50 g masła,
  • ok. 700 ml bulionu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • ok. pół szklanki płatków migdałowych,
  • opcjonalnie odrobina słodkiej śmietanki.

Jak zrobić zupę krem z dyni?

  1. Do dużego garnka włóż masło i posiekaną cebulę. Podsmaż ją na rumiany kolor.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój i dodaj do cebuli.
  3. Na koniec dodaj do garnka kawałki dyni i zalej bulionem.
  4. Gotuj zupę pod przykryciem przez 30 minut.
  5. Dopraw zupę czosnkiem, imbirem solą i pieprzem do smaku i zmiksuj blenderem na gładki krem.
  6. Płatki migdałowe podpraż chwilę na patelni.
  7. Podawaj zupę z dyni jeszcze ciepłą, posypaną płatkami migdałowymi. Opcjonalnie możesz polać zupkę także odrobiną słodkiej śmietanki.

Czytaj także: Zupy na chłodne dni. Kapitalne dania na jesień i zimę. Zobacz przepisy na 12 posiłków

Z czym podać zupę z dyni?

Zupa z dyni to pyszny i rozgrzewający krem. Doprawiona często czosnkiem, imbirem i kurkumą nasyci i wzmocni nawet w pochmurne dni. Taki krem możesz przygotować na co dzień lub podać na imprezę czy święta.

Do zupy kremu z dyni pasują:

  • grzanki,
  • podprażone pestki dyni,
  • podprażone płatki migdałowe,
  • groszek ptysiowy,
  • płatki chili.

Kiedy jest sezon na dynie?

Dynia to pyszne, jesienne warzywo, którego sezon trwa od września do listopada. Obecnie dostępne jest w sklepach niemal przez cały rok. Można ją kupić świeżą, mrożoną lub w postaci puree sprzedawanego w słoiczkach.

Popularne odmiany dyni:

  • piżmowa,
  • hokkaido,
  • zwyczajna,
  • makaronowa,
  • muszkatołowa.

Na zupę najlepiej wybrać dynię hokkaido. Dynia makaronowa idealnie pasuje do spaghetti, a puree przygotowane z dyni piżmowej sprawdzi się m.in. jako dodatek do ciast i babeczek.

Właściwości dyni

Dynia obfituje m.in. w potas, wapń, cynk, witaminę C i antyoksydanty. Wpływa korzystnie na układ krążenia, układ nerwowy i pokarmowy. Dzięki zawartości beta-karotenu poprawia wygląd skóry i zapewnia nam dobry wzrok. Warzywo to polecane jest także dla kobiet w ciąży, ponieważ pomaga zmniejszyć nudności.

Dynia jest warzywem niskokalorycznym - w 100 g produktu jest ok. 26 kcal. Jednak jej indeks glikemiczny jest wysoki (IG 75), dlatego diabetycy i osoby na diecie niskoglikemicznej, powinny spożywać jej umiarkowane porcje.

Podawaj zupę jeszcze ciepłą, posypaną płatkami migdałowymi. Smacznego!

Najlepsza zupa z dyni. Prosty przepis na krem z dyni. Smakuj...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie