Kopytka z dyni na obiad. Pyszny przepis na tradycyjne danie w sezonowej wersji. Danie poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Kopytka z dyni są świetnym sezonowym daniem dla całej rodziny.
Kopytka z dyni są świetnym sezonowym daniem dla całej rodziny. Kasia Nowicka
Kopytka w jesiennej odsłonie, w dodatku równie pyszne co włoskie gnocchi. Dzięki dodatkowi dyni są lżejsze i zdrowsze od klasycznej wersji. I jeszcze delikatniejsze. A jeśli kopytka z dyni polejecie odrobiną palonego masła i wzbogacicie kilkoma listkami szałwii, będą obłędnie pyszne. Danie poleca Kasia Nowicka, autorka bloga kulinarnego Plate by Kate.

W skrócie

Dynia w klasycznym przepisie zmienia wszystko. Sprawia, że kopytka stają się ultradelikatne i lekkie. W dodatku są dietetyczne, bo dynia to jedno z ulubionych warzyw dietetyków i lekarzy. W przepisie część ziemniaków zastępujemy purée z dyni.

Kopytka z dyni – przepis na pyszny obiad

Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania 30 minut + gotowanie 10 minut.

Składniki:

  • 400 g purée z dyni,
  • 400 g ziemniaków obranych,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • 2 żółtka,
  • szczypta gałki muszkatołowej.

Dodatkowo:

  • mąka do posypania stolnicy/blatu

Do gotowania:

  • 1 litr mleka

Zobacz także: Przepis na placki z dyni na słodko i na słono

Jak zrobić kopytka z dyni?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Ostudź.
  2. W misce wymieszaj ziemniaki, purée z dyni, roztrzepane żółtka, parmezan i mąkę ziemniaczaną.
  3. Do ciasta dodaj 2/3 mąki. Wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj resztę mąki.
  4. Oprósz mąką dłonie i blat, na którym będziesz formować kluseczki. Wyłóż ciasto na blat i podziel na 4-6 części. Z każdej części uformuj wałeczek. Każdy wałeczek pokrój nożem na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Widelcem zrób na kluseczkach rowki.
  5. W szerokim garnku zagotuj mleko i szybko zmniejsz ogień. Mleko powinno jedynie perkotać. Kluseczki partiami wrzucaj do mleka. Każdą partię gotuj mniej więcej 3 minuty, wyjmij z garnka łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Podawaj z ulubionym sosem.

Kopytka z dyni – triki i tipy

Sekretami udanych kopytek podzieliła się ze mną mama mojego włoskiego przyjaciela. Jej gnocchi, o których pisałam na blogu, to po prostu petarda. Te z dynią będą równie pyszne, jeśli zastosujecie się do kilku rad.

  • Zasada numer 1 – Zbyt dużo mąki sprawia, że kopytka są sztywne, więc nie wolno z nią przesadzić. W przepisie jest jej 150 gramów i to jest optymalna proporcja.
  • Zasada numer 2 – Żółtka zamiast jajek to kolejna dawka delikatności.
  • Zasada numer 3 – Kopytka gotujemy w mleku albo mleku wymieszanym z wodą.
  • Zasada numer 4 – Odrobina gałki muszkatołowej doda kopytkom charakteru, a ostrość gałki zrównoważy słodycz dyni.
  • Zasada numer 5 – Nie wolno przesadzić z dodatkami. Wystarczy masło plus zioła. Jeszcze lepiej, gdy jest to masło palone.

Możecie wykorzystać też ser pleśniowy i orzechy, które cudnie komponują się z delikatną słodyczą kopytek.

Do czego podać kopytka dyniowe?

Kopytka z dyni mogą być daniem samodzielnym, mogą być też dodatkiem do pieczonych mięs czy gulaszy. Z pieczoną gęsią smakują wybornie. A jeśli po obiedzie zostanie Ci kilka sztuk, możesz po prostu odgrzać je na patelni z odrobiną masła. Bo to danie bardziej niż uniwersalne.

Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate by Kate. Kulinarne nowości można też obejrzeć na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

kup najtaniej

Amica

Amica KML 4011

643,32 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie