W skrócie
Dynia w klasycznym przepisie zmienia wszystko. Sprawia, że kopytka stają się ultradelikatne i lekkie. W dodatku są dietetyczne, bo dynia to jedno z ulubionych warzyw dietetyków i lekarzy. W przepisie część ziemniaków zastępujemy purée z dyni.
Kopytka z dyni – przepis na pyszny obiad
Liczba porcji: dla 6 osób
Czas przygotowania 30 minut + gotowanie 10 minut.
Składniki:
- 400 g purée z dyni,
- 400 g ziemniaków obranych,
- 150 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- 2 żółtka,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Dodatkowo:
- mąka do posypania stolnicy/blatu
Do gotowania:
- 1 litr mleka
Zobacz także: Przepis na placki z dyni na słodko i na słono
Jak zrobić kopytka z dyni?
Przygotowanie:
- Ziemniaki ugotuj do miękkości. Odcedź i przeciśnij przez praskę. Ostudź.
- W misce wymieszaj ziemniaki, purée z dyni, roztrzepane żółtka, parmezan i mąkę ziemniaczaną.
- Do ciasta dodaj 2/3 mąki. Wymieszaj. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodaj resztę mąki.
- Oprósz mąką dłonie i blat, na którym będziesz formować kluseczki. Wyłóż ciasto na blat i podziel na 4-6 części. Z każdej części uformuj wałeczek. Każdy wałeczek pokrój nożem na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Widelcem zrób na kluseczkach rowki.
- W szerokim garnku zagotuj mleko i szybko zmniejsz ogień. Mleko powinno jedynie perkotać. Kluseczki partiami wrzucaj do mleka. Każdą partię gotuj mniej więcej 3 minuty, wyjmij z garnka łyżką cedzakową i przełóż na talerz. Podawaj z ulubionym sosem.
Kopytka z dyni – triki i tipy
Sekretami udanych kopytek podzieliła się ze mną mama mojego włoskiego przyjaciela. Jej gnocchi, o których pisałam na blogu, to po prostu petarda. Te z dynią będą równie pyszne, jeśli zastosujecie się do kilku rad.
- Zasada numer 1 – Zbyt dużo mąki sprawia, że kopytka są sztywne, więc nie wolno z nią przesadzić. W przepisie jest jej 150 gramów i to jest optymalna proporcja.
- Zasada numer 2 – Żółtka zamiast jajek to kolejna dawka delikatności.
- Zasada numer 3 – Kopytka gotujemy w mleku albo mleku wymieszanym z wodą.
- Zasada numer 4 – Odrobina gałki muszkatołowej doda kopytkom charakteru, a ostrość gałki zrównoważy słodycz dyni.
- Zasada numer 5 – Nie wolno przesadzić z dodatkami. Wystarczy masło plus zioła. Jeszcze lepiej, gdy jest to masło palone.
Możecie wykorzystać też ser pleśniowy i orzechy, które cudnie komponują się z delikatną słodyczą kopytek.
Do czego podać kopytka dyniowe?
Kopytka z dyni mogą być daniem samodzielnym, mogą być też dodatkiem do pieczonych mięs czy gulaszy. Z pieczoną gęsią smakują wybornie. A jeśli po obiedzie zostanie Ci kilka sztuk, możesz po prostu odgrzać je na patelni z odrobiną masła. Bo to danie bardziej niż uniwersalne.
Więcej przepisów znajdziesz na blogu Plate by Kate. Kulinarne nowości można też obejrzeć na Facebooku i zaobserwować profil na Instagramie.
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?