Najlepsza babka wielkanocna. Tradycyjny przepis na ciasto, które rozpływa się w ustach. Oto puszysta babka idealna do święconki

Drożdżowa babka wielkanocna to pyszny i tradycyjny świąteczny przysmak. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Drożdżowa babka wielkanocna to pyszny i tradycyjny świąteczny przysmak. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Zbliża się Wielkanoc 2024. Na naszych stołach nie może zabraknąć pysznej drożdżowej babki, jednego z najbardziej tradycyjnych ciast w polskiej kuchni. Mam dla ciebie dokładny przepis, w którym krok po kroku pokażę ci, jak przygotować idealną babkę. Ciasto jest puszyste, delikatne i smakuje wyśmienicie. Wprost rozpływa się w ustach. Wypróbuj przepis na babkę wielkanocną.

W skrócie:

Mamy dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na wielkanocną babkę drożdżową z rodzynkami. Jest delikatna, puszysta i apetycznie pachnie masłem. Słodyczy dodaje jej doskonały cytrynowy lukier. Możesz także udekorować ją skórką pomarańczową czy płatkami migdałowymi. Przygotowanie tego ciasta nie należy do ekspresowych, ale warto poświęcić na nie więcej czasu, by móc cieszyć się domowym wypiekiem.

Babka wielkanocna - przepis

Czas przygotowania: ok. 2 godziny + czas pieczenia.
Liczba porcji: na 2 babki.
Poziom trudności: średni.

Składniki:
Wszystkie składniki na babkę wielkanocną powinny mieć temperaturę pokojową.

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 6 żółtek,
  • 150 g cukru,
  • szczypta soli,
  • 100 g masła,
  • około 50 g rodzynek,
  • lukier cytrynowy (szklanka cukru pudru i sok z dużej cytryny).

Jak zrobić babkę wielkanocną?

  1. Zacznij od przygotowania zaczynu z drożdży: w małej miseczce rozetrzyj drożdże z łyżeczką cukru, aż staną się płynne. Odstaw na ok. 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Czekając aż drożdże wyrosną, utrzyj żółtka z cukrem, najlepiej mikserem kuchennym, aż będą jasne.
  3. Rozpuść masło i odstaw do schłodzenia. Odmierz porcję mleka i lekko podgrzej.
  4. Rodzynki sparz wrzątkiem, osusz i posyp łyżką mąki.
  5. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj wyrośnięte drożdże, mleko, utarte z cukrem żółtka i szczyptę soli.
  6. Teraz należy zacząć wyrabiać ciasto. Najpierw wyrabiaj je rękami, przez ok. minutę aż składniki się połączą.
  7. Następnie wlej rozpuszczone masło i wyrabiaj ciasto rękami tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i brzegów miski. Może to zająć nawet 5-10 minut (jeśli masz mikser planetarny, to warto z niego skorzystać).
  8. Na koniec dodaj oprószone mąką rodzynki i jeszcze chwilę wyrabiaj.
  9. Przykryj ciasto ściereczką lub przykryj całą miskę folią spożywczą i odstaw na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
  10. Ciasto drożdżowe na babkę wielkanocną powinno podwoić swoją objętość.
  11. Dwie średniej wielkości foremki na babkę dokładnie natłuść, najlepiej posmaruj je rozpuszczonym masłem za pomocą ręcznika papierowego lub silikonowego pędzelka.
  12. Gdy ciasto jest wyrośnięte, przełóż je do natłuszczonych foremek.
  13. Ponownie odstaw ciasto do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
  14. Rozgrzej piekarnik do 150 stopni Celsjusza.
  15. Wstaw babki do piekarnika i po ok. 5 minut zwiększ temperaturę na 180 stopni.
  16. Piecz babki drożdżowe przez 45 minut, aż wierzch będzie wyraźnie zrumieniony.
  17. Gotową babkę wielkanocną wyjmij z formy zaraz po upieczeniu i odstaw do przestudzenia.
  18. Przygotuj lukier: utrzyj cukier puder z sokiem z cytryny i łyżeczką wrzątku. Ilość cukru pudru i cytryny dobierz według uznania np. 1 szklanka cukru pudru+ 3 łyżki soku z cytryny + 1 łyżeczka wrzątku.

Podstawowe zasady przygotowania ciasta drożdżowego

Ciasto drożdżowe jest pysznym i aromatycznym wypiekiem, ale nie należy do najłatwiejszych. Zebraliśmy dla ciebie kilka wskazówek, które mogą ułatwić przygotowanie wielkanocnej babki.

Sekrety udanej babki wielkanocnej:

  • Wszystkie składniki ciasta muszą być w temperaturze pokojowej.
  • Mleko warto delikatnie podgrzać.
  • Zawsze rozpoczynaj przepis od przygotowania zaczynu: drożdże wymieszaj z cukrem i odstaw na kilka minut do wyrośnięcia.
  • Ciasto należy wyrabiać tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki i ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne.
  • Ciasto potrzebuje czasu, by wyrosnąć, nie należy przyśpieszać czy pomijać tego etapu.
  • Ciasto do wyrośnięcia odstaw przykryte ściereczką lub folią spożywczą, najlepiej w ciepłe miejsce.
  • Po przełożeniu ciasta do formy znów musimy dać mu czas podrosnąć.
Drożdżowa babka wielkanocna to pyszny i tradycyjny świąteczny przysmak. Zobacz, jak ją przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Najlepsza babka wielkanocna. Tradycyjny przepis na ciasto, k...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni