Na deser podaj strudla z jabłkami. Poznaj przepis na cienkie ciasto napakowane owocami po brzegi. Wypiek niemal luksusowy

Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Strudel wiedeński z jabłkami to klasyczny wypiek, który warto zjeść podczas wycieczki do stolicy Austrii. Jednak ten przysmak można bez trudu zrobić we własnej kuchni z łatwo dostępnych składników. To ciasto należy zrobić precyzyjnie i wymaga poświęcenia czasu. Zobacz przepis na pyszny strudel z nadzieniem jabłkowym.

W skrócie

Gotowy strudel z jabłkami to wyrafinowany wypiek. Można podawać go na urodziny, imieniny lub rodzinne rocznice. W Wiedniu przysmak znany jest pod nazwą Apfelstrudel i uważany jest za narodowy deser kuchni austriackiej. Jednak warto wiedzieć, że został wprowadzony przez Turków w XVII wieku. W Polsce przyrządza się strudel z jabłkami, dodając do niego orzechy włoskie lub laskowe. Kolejnym odstępstwem od oryginalnego przepisu jest wykonywanie strudla z ciasta drożdżowego lub kruchego.

Strudel z jabłkami z listkiem mięty i cukrem pudrem pokrojony na talerzu, na pierwszym planie widoczny widelczyk
Strudel z jabłkami podawany jest na gorąco i oprószony cukrem pudrem. Często dekorowany jest listkiem świeżej mięty. 123rf.com/katyjay/zdjęcie ilustracyjne

Strudel z jabłkami – przepis na wiedeńskie ciasto

Liczba porcji: na 10 kawałków.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 180 ml wody,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • szczypta soli,
  • 125 g masła do smarowania.

Składniki na farsz do strudla z jabłkami:

  • 800 g jabłek,
  • 150 g masła,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 75 g rodzynków,
  • 40 g cukru,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu.

Do posmarowania wierzchu:

  • 1 jajko

Jak zrobić strudel z jabłkami?

Przygotowanie:

  1. Na początku trzeba przesiać mąką pszenną, usypać z niej kopczyk i zrobić pośrodku wgłębienie. Do środka należy wbić jajko, dodać szczyptę soli, wlać sok z 1/ 2 cytryny i wodę.
  2. Ze wszystkich składników należy zagnieść ciasto i wyrabiać przez 5-7 minut, aż stanie się gładkie i lśniące.
  3. Ciasto na strudel trzeba przykryć zwilżoną ściereczką i odstawić na 30 minut.
  4. W trakcie, gdy ciasto odpoczywa, można zrobić farsz do strucli z jabłkami.
  5. Jabłka należy umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić na cienkie plastry i skropić sokiem z cytryny.
  6. Następnie jabłka należy wymieszać z cukrem i sparzonymi rodzynkami. Jabłka należy odstawić na pół godziny.
  7. Po 30 minutach na blacie należy rozłożyć papier do pieczenia o wielkości metra kwadratowego, obsypać go lekko mąką i rozwałkować na nim ciasto, aby było możliwie najcieńsze.
  8. Następnie należy przykryć je ponownie zwilżona ściereczką na 15 minut.
  9. Rękoma pokrytymi mąką należy rozciągać ciasto we wszystkich kierunkach. Przy tym nie można go rozerwać.
  10. Masło należy roztopić w rondelku, a następnie dokładnie posmarować nim rozwałkowane ciasto.
  11. Kolejnym krokiem jest posypanie ciasta bułką tartą wymieszaną z cynamonem.
  12. Na takim cieście należy wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy.
  13. Podciągając delikatnie brzeg papieru do pieczenia, trzeba zwijać ciasto w rulon. Można uformować je w półksiężyc.
  14. Wierzch strucli jabłkowej należy posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem.
  15. Gotową struclę z jabłkami należy piec przez 30-40 minut w temperaturze 190° Celsjusza.

Sposób podania strudla z jabłkami

Klasyczny strudel z jabłkami podawany jest na gorąco. Można oprószyć go cukrem pudrem, polać sosem waniliowym, ozdobić polewą czekoladową. Strudel z jabłkami świetnie smakuje z gałką lodów śmietankowych. Znakomicie sprawdzają się też lody bakaliowe lub po prostu ubita śmietana z cukrem waniliowym. Strudel z jabłkami można także polać łyżką rumu i podpalić dla osiągnięcia spektakularnego efektu wizualnego. Alkohol wyparuje w trakcie, pozostawiając jedynie delikatny aromat.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni