W skrócie
Domowa strucla serowa może być zrobiona z samodzielnie zmielonego twarogu lub sera z wiaderka przeznaczonego do robienia serników, lub nadziewania naleśników. Rodzynki do nadzienia można także namoczyć w odrobinie brandy lub mocnej herbacie z zaparzonej z korą cynamonu. Z tego przepisu przygotowuję również warkocz serowy. Wystarczy naciąć roladę na trzy części i zapleść ją podobnie jak tradycyjną chałkę. Zachęcam do zrobienia domowej strucli serowej nie tylko na Boże Narodzenie.
Strucla z serem – poznaj tradycyjny przepis
Liczba porcji: proporcja na 2 ciasta po 16 porcji.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 150 ml ciepłego mleka,
- 30 g świeżych drożdży,
- 90 g cukru,
- 40 g masła,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 5 g cukru waniliowego.
Nadzienie serowe:
- 400 g twarogu,
- 4 jajka,
- 40 g masła,
- 90 g cukru,
- 100 g rodzynek,
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 10 g cukru z prawdziwą wanilią,
- 1 jajko.
Jak zrobić struclę z serem?
Sposób przygotowania:
- Świeże drożdże roztarłam z 10 g cukru i ciepłym mlekiem. Do kubka z drożdżami dodałam 150 g przesianej mąki pszennej.
- Zaczyn dokładnie wymieszałam, przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- W misce połączyłam zaczyn o podwojonej objętości z utartymi żółtkami z resztą cukru, mąki i jajkiem.
- Wszystkie składniki wyrobiłam na zwarte ciasto w robocie kuchennym z hakiem.
- W trakcie mieszania dodałam roztopione i wystudzone masło, dosypałam cukier z prawdziwą wanilią i ponownie wyrobiłam.
- Ciasto przełożyłam do szklanej miski do wyrośnięcia na godzinę.
- W czasie, gdy ciasto wyrasta, zaczęłam robić nadzienie serowe. Twaróg zmieliłam trzykrotnie w maszynce do mięsa.
- Masło utarłam z żółtkami, dodałam cukier i zmielony ser. Wszystkie składniki wymieszałam na gęstą masę.
- Dodałam cukier z prawdziwą wanilią, posiekaną skórkę pomarańczową i opłukane rodzynki.
- Następnie ubiłam sztywną pianę z białek i połączyłam z masą serową.
- Wyrośnięte ciasto podzieliłam i rozwałkowałam na 2 cienkie prostokąty, dokładnie rozsmarowałam na nich masę i zwinęłam na kształt rolady.
- Obie struclę serową umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam wodą rozmieszaną z jajkiem i piekłam w temperaturze 180° Celsjusza przez godzinę na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem.
- Upieczoną struclę z serem wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?