Łatwa strucla z serem na rodzinne spotkanie. Prosty przepis na ciasto drożdżowe do kawy. Przysmak podpatrzyłam u koleżanki

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Pyszna strucla serowa z rodzynkami to deser idealny do serwowania na podwieczorek w gronie rodziny.
Pyszna strucla serowa z rodzynkami to deser idealny do serwowania na podwieczorek w gronie rodziny. Getty Images/FSerega/zdjęcie ilustracyjne
Tradycyjna strucla robiona jest z ciasta drożdżowego, które nadziewa się i formuje w rulon. Przepis na struclę z serem upatrzyłam sobie już dawno u mojej koleżanki, a niedawno podzieliła się ze mną przepisem. Ona po upieczeniu smaruje ją obficie lukrem, ja wolę posypać cukrem pudrem. Poznaj przepis na struclę serową, która znika do ostatniego okruszka.

W skrócie

Domowa strucla serowa może być zrobiona z samodzielnie zmielonego twarogu lub sera z wiaderka przeznaczonego do robienia serników, lub nadziewania naleśników. Rodzynki do nadzienia można także namoczyć w odrobinie brandy lub mocnej herbacie z zaparzonej z korą cynamonu. Z tego przepisu przygotowuję również warkocz serowy. Wystarczy naciąć roladę na trzy części i zapleść ją podobnie jak tradycyjną chałkę. Zachęcam do zrobienia domowej strucli serowej nie tylko na Boże Narodzenie.

Strucla z serem – poznaj tradycyjny przepis

Liczba porcji: proporcja na 2 ciasta po 16 porcji.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:
Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 150 ml ciepłego mleka,
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 90 g cukru,
  • 40 g masła,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 5 g cukru waniliowego.

Nadzienie serowe:

  • 400 g twarogu,
  • 4 jajka,
  • 40 g masła,
  • 90 g cukru,
  • 100 g rodzynek,
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 10 g cukru z prawdziwą wanilią,
  • 1 jajko.

Jak zrobić struclę z serem?

Sposób przygotowania:

  1. Świeże drożdże roztarłam z 10 g cukru i ciepłym mlekiem. Do kubka z drożdżami dodałam 150 g przesianej mąki pszennej.
  2. Zaczyn dokładnie wymieszałam, przykryłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
  3. W misce połączyłam zaczyn o podwojonej objętości z utartymi żółtkami z resztą cukru, mąki i jajkiem.
  4. Wszystkie składniki wyrobiłam na zwarte ciasto w robocie kuchennym z hakiem.
  5. W trakcie mieszania dodałam roztopione i wystudzone masło, dosypałam cukier z prawdziwą wanilią i ponownie wyrobiłam.
  6. Ciasto przełożyłam do szklanej miski do wyrośnięcia na godzinę.
  7. W czasie, gdy ciasto wyrasta, zaczęłam robić nadzienie serowe. Twaróg zmieliłam trzykrotnie w maszynce do mięsa.
  8. Masło utarłam z żółtkami, dodałam cukier i zmielony ser. Wszystkie składniki wymieszałam na gęstą masę.
  9. Dodałam cukier z prawdziwą wanilią, posiekaną skórkę pomarańczową i opłukane rodzynki.
  10. Następnie ubiłam sztywną pianę z białek i połączyłam z masą serową.
  11. Wyrośnięte ciasto podzieliłam i rozwałkowałam na 2 cienkie prostokąty, dokładnie rozsmarowałam na nich masę i zwinęłam na kształt rolady.
  12. Obie struclę serową umieściłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowałam wodą rozmieszaną z jajkiem i piekłam w temperaturze 180° Celsjusza przez godzinę na środkowej półce piekarnika z termoobiegiem.
  13. Upieczoną struclę z serem wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!