W skrócie
Własnoręcznie zrobiony placek z jabłkami podawany jest często z kulką lodów lub z sosem waniliowym. Można też zastosować kulinarny sposób na połączenie w farszu gęstej masy budyniowej z kwaśnymi jabłkami. W tym przepisie polecamy także wykorzystać spód z tradycyjnej szarlotki i urozmaicić go kremem z budyniu. Co więcej, tym ciastem możesz obchodzić Dzień Teściowej przypadający w kalendarzu świąt nietypowych 5 marca.
Szarlotka z budyniem – przepis na ciasto „uśmiech teściowej”
Liczba porcji: około 16-20 sztuk.
Czas przygotowania: 2 godziny, w tym: 1 godzina chłodzenia ciasta w lodówce + około 40 minut pieczenia.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 450 g mąki pszennej,
- 200 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 4 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 1/2 łyżeczki soli.
Nadzienie do szarlotki z budyniem:
- 1 kg kwaśnych, twardych jabłek,
- 50 g cukru,
- opcjonalnie: 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Warstwa budyniowa:
- 2 (128 gramów) budynie waniliowe,
- ziarenka z 1/2 laski wanilii,
- 700 ml mleka,
- 30 g bułki tartej.
Jak zrobić szarlotkę z budyniem?
Przygotowanie:
- Z mąki pszennej, zimnego masła pokrojonego w kostkę, cukru, żółtek, kwaśnej śmietany i szczypty soli należy zagnieść kruche ciasto.
- Zwartą kulę ciasta należy zamknąć w folii spożywczej i schłodzić w lodówce przez około godzinę.
- Po ochłodzeniu ciasto należy podzielić na dwie części. Jedna powinna być cienko rozwałkowana na grubość około 5 milimetrów.
- Takim ciastem należy wyłożyć blachę prostokątną o wymiarach 36 × 24 cm. Drugą część ciasta można włożyć do zamrażarki.
- Ciasto kruche należy nakłuć widelcem, następnie na nim trzeba położyć papier do pieczenia i obciążyć kulkami ceramicznymi do wypieków, suchą ciecierzycą lub fasolą.
- Ciasto należy podpiekać przez 10-15 minut w nagrzanym piekarniku do 200° Celsjusza.
- Ciasto należy wyjąć z piekarnika i spód ciasta trzeba posypać bułką tartą.
- Jabłka do szarlotki z budyniem należy obrać, pokroić w większą kostkę i ułożyć na cieście. Na jabłkach należy wysypać cukier, wymieszany z cynamonem.
- Można też użyć prażone jabłka. Nadzienie z jabłek do szarlotki można też doprawić sokiem z cytryny.
- W garnku o grubym dnie należy zagotować 400 ml mleka i ziarnkami z laski wanilii. Budyń trzeba rozpuścić w 300 ml mleka i dokładnie wymieszać z 20 g cukru. Gorący budyń należy rozprowadzić na warstwie jabłek.
- Na koniec, aby powstała szarlotka z budyniem i kruszonką należy zetrzeć na tarce drugą część ciasta z zamrażarki. Domową szarlotkę z budyniem trzeba piec w 200° Celsjusza przez około 40 minut.
Jeśli robisz ciasto w tradycyjnej tortownicy (średnica 28 cm), wykorzystaj połowę proponowanej porcji. Z pozostałego białka można ubić pianę i wyłożyć na budyniu, a następnie zetrzeć na niej kruszonkę.
Przyprawy do szarlotki z budyniem
Domowa szarlotka z budyniem nie musi być doprawiona jedynie cynamonem. Tak jak każda szarlotka świetnie smakuje połączona z mielonym kardamonem, imbirem, gałką muszkatołową i ekstraktem z wanilii. W podobny sposób można też zrobić jabłecznik z budyniem na spodzie z biszkoptu.
Inne popularne przepisy na ciasta z jabłkami
Jeśli szukacie świetnego ciasta na jesienny podwieczorek, to mamy wiele przepisów na domowe ciasta z jabłkami. Wśród nich są fantastyczna szarlotka z bezą, prosty placek z jabłkami,strudel z jabłkami i sezonowa szarlotka z papierówek.
Osoby lubiące kuchnię amerykańską mogą zrobić sobie tartę z jabłkami w stylu apple pie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?