W skrócie:
Ten przepis to zdrowe i szybkie danie idealne dla fanów grzybów. Możesz je przygotować w mniej niż 30 minut, więc nie specjalnie się przy nim nie napracujesz. Zazwyczaj taki makaron z boczniakami i szpinakiem gotuję na szybki obiad lub kolację. To danie z pewnością zadowoli także wegetarian. Jednak jeśli nie wyobrażasz sobie mięsnego dodatku, to pokrój w kostkę ulubioną kiełbasę lub boczek i podsmaż do momentu uzyskania chrupiących kąsków. Takim kawałeczkami możesz obsypać gotowy posiłek.
Makaron z bocznikami i szpinakiem – przepis na sycące danie
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 25 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
300 g makaronu np.: tagliatelle, penne lub spaghetti,
200 g boczniaków,
150 g świeżego szpinaku,
2 ząbki czosnku,
200 ml śmietanki 30 procent,
50 g tartego parmezanu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku,
szczypta gałki muszkatołowej.
Jak zrobić makaron z boczniakiem i szpinakiem?
Sposób przygotowania:
Na początku oczyść i umyj boczniaki i pokrój je na cienkie paski.
Szpinak opłucz i osusz ręcznikiem kuchennym. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
Wybrany makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odlej pół szklanki wody z gotowania i odcedź.
Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć boczniaki i smaż na średnim ogniu przez około 7 minut, aż będą złociste.
Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę, uważając, aby się nie przypalił.
Do boczniaków dodaj szpinak. Podsmażaj przez 2-3 minuty, aż liście zwiędną.
Wlej na patelnię śmietankę. Dodaj tarty parmezan, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Jeśli jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.
Do sosu dodaj ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem.
Makaron z boczniakami i szpinakiem podawaj od razu po ugotowaniu.
Przed podaniem posyp porcją startego parmezanu lub świeżo zmielonym pieprzem.
Kulinaria

Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia prostego, smacznego i otulającego jedzenia na chłodne dni. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!