Fanom grzybów polecam makaron z boczniakami i szpinakiem. Kremowe, chrupiące i pożywne danie. Tym posiłkiem nakarmisz całą rodzinę

Anna Daniluk
Smakowity makaron z boczniakami i szpinakiem to świetnie danie ze składników, które zalegają w lodówce.
Smakowity makaron z boczniakami i szpinakiem to świetnie danie ze składników, które zalegają w lodówce. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne
Zastanawiasz się, co ugotować na obiad mając porcję boczniaków w lodówce? Zachęcam cię do skorzystania z pomysłu na szybki obiad, czyli makaronu z boczniakami i szpinakiem. To danie na medal. Aromatyczne grzyby, delikatny szpinak i kremowy sos to połączenie, które zachwyci każdego. Sprawdź, jak zrobić makaron z boczniakami i szpinakiem nawet stawiając pierwsze kroki w kuchni.

W skrócie:

Ten przepis to zdrowe i szybkie danie idealne dla fanów grzybów. Możesz je przygotować w mniej niż 30 minut, więc nie specjalnie się przy nim nie napracujesz. Zazwyczaj taki makaron z boczniakami i szpinakiem gotuję na szybki obiad lub kolację. To danie z pewnością zadowoli także wegetarian. Jednak jeśli nie wyobrażasz sobie mięsnego dodatku, to pokrój w kostkę ulubioną kiełbasę lub boczek i podsmaż do momentu uzyskania chrupiących kąsków. Takim kawałeczkami możesz obsypać gotowy posiłek.

Makaron z bocznikami i szpinakiem – przepis na sycące danie

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 25 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g makaronu np.: tagliatelle, penne lub spaghetti,

  • 200 g boczniaków,

  • 150 g świeżego szpinaku,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 200 ml śmietanki 30 procent,

  • 50 g tartego parmezanu,

  • 2 łyżki oliwy z oliwek,

  • sól i pieprz do smaku,

  • szczypta gałki muszkatołowej.

Jak zrobić makaron z boczniakiem i szpinakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku oczyść i umyj boczniaki i pokrój je na cienkie paski.

  2. Szpinak opłucz i osusz ręcznikiem kuchennym. Czosnek obierz i drobno posiekaj.

  3. Wybrany makaron ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odlej pół szklanki wody z gotowania i odcedź.

  4. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć boczniaki i smaż na średnim ogniu przez około 7 minut, aż będą złociste.

  5. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę, uważając, aby się nie przypalił.

  6. Do boczniaków dodaj szpinak. Podsmażaj przez 2-3 minuty, aż liście zwiędną.

  7. Wlej na patelnię śmietankę. Dodaj tarty parmezan, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.

  8. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Jeśli jest zbyt gęsty, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.

  9. Do sosu dodaj ugotowany makaron. Dokładnie wymieszaj, aby makaron pokrył się sosem.

  10. Makaron z boczniakami i szpinakiem podawaj od razu po ugotowaniu.

  11. Przed podaniem posyp porcją startego parmezanu lub świeżo zmielonym pieprzem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Niech ten prosty przepis zachęci cię do zrobienia prostego, smacznego i otulającego jedzenia na chłodne dni. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni