W skrócie
Pierwsze grzyby na targach. Kurki są zdrowe i smaczne
Gdy pierwsze, złote grzyby pojawiają się na targu, nie potrafię się powstrzymać - kupuję je hurtem albo z determinacją chodzę po pobliskim lesie i szukam żółtych plamek w leśnym mchu. Kurki to prawdziwe złoto wbrew temu, co od lat powtarzają niektórzy. Poza genialnym smakiem to prawdziwa "apteka", jeżeli chodzi o wsparcie zdrowia.
Beta-karotenu mają więcej niż tak wychwalana przez dietetyków marchewka. Do tego wartościowe białko i substancję, której wyjątkowo nie lubią wszelkie pasożyty. Więcej na ten temat znajdziecie w tym artykule. Nie wierzcie tym, którzy twierdzą, że nie ma w nich nic wartościowego. Albo, że są ciężkostrawne. Jasne, że spotkanie z grzybami wymaga od naszego organizmu nieco wysiłku, ale smak rekompensuje wszystko.
Omlet z kurkami, czyli śniadanie idealne
Do jajek mam słabość ogromną, a do omletów w szczególności, czym dzieliłam się z wami tutaj. Bo omlet to rzecz szybka, prosta i nie wymaga szczególnych kuchennych umiejętności. A dodatki potrafią zwykłe jajka zamienić w ucztę. A kurki w szczególności.
Choć słowa "jajka" i "zwykłe" zdecydowanie nie powinny stać obok siebie. Bo jajka to podobnie jak kurki produkt idealny i dla zdrowia, i dla urody - zawierają niemal wszystkie witaminy i minerały, białka i tłuszcze. Cholesterol? Jest, ale już dawno naukowcy obalili mit o zgubnym wpływie jajek na jego poziom. Warto jednak zwracać uwagę, od kogo i jakie jajka kupujemy. Ja robię to na targu u zaprzyjaźnionych hodowców. Ale w supermarketach coraz łatwiej kupić jaja BIO lub od kur zielononóżek. Zdecydowanie warto się z nimi zaprzyjaźnić.
Jajka do omletu
Im lepsze jajka, tym lepszy omlet. I nie tylko oczywiście. Jajka na omlet powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu danie będzie kremowe i puszyste, a omlet zetnie się równomiernie. Ser doda mu charakteru, a grzyby - sami wiecie: aromat do kwadratu. Miód na duszę łakomczucha. I znów jestem głodna…
Przepis na omlet z kurkami od Kasi Nowickiej, czyli Plate By Kate

Porcja dla 1 osoby
Czas przygotowania 25 min
Składniki
- 2 jajka duże
- 100 g kurek
- 1 łyżka słodkiej śmietany 12 procent
- 30 g sera żółtego
- 2 łyżeczki masła
- sól, świeżo mielony pieprz
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka masła
Jak zrobić omlet z kurkami krok po kroku?
Sposób przygotowania
- Kurki oczyść, opłucz i osusz. Możesz pokroić grzyby na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła. Wrzuć kurki i posól. Smaż około 12-15 minut na średnim ogniu mieszając regularnie. Woda z grzybów powinna odparować a potem same grzyby - zarumienić. Zdejmij grzyby z patelni i odstaw.
- W miseczce przygotuj jajka - roztrzep je porządnie widelcem, dodaj śmietanę, sól i świeżo zmielony pieprz.
- Na patelni o grubym dnie rozpuść masło. Wlej masę jajeczną, równomiernie rozłóż na jajkach kawałki sera.
- Smaż delikatnie, lekko poruszając patelnią od czasu do czasu. Gdy jajka będą niemal ścięte rozłóż na nich usmażone kurki. Następnie złóż omlet w pól, lub zwiń.
- Wyłącz grzanie. Zostaw omlet na patelni przez minutę, dwie, tak by równomiernie "doszedł". Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.
Kasia Nowicka
Więcej przepisów znajdziecie na blogu Plate By Kate
Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Polecane oferty
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KFP1644EAC Kremowy
Malakser Kitchen Aid 5KFP1644EACUrządzenie służy d…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM175PSEMA Matcha
KitchenAid mikser planetarny Artisan. Amerykański,…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEKG Zieleń Kyoto
Mikser KitchenAid Artisan 5 / 185 KG 5KSM185PSEKG …
kup teraz

KitchenAid 5KFC0516EAC Kremowy
Mini Malakser 1,1L KitchenAid 5KFC0516Lekka i komp…
kup teraz

KitchenAid Artisan 5KSM185PSEPH Koralowy
Amerykański, wielofunkcyjny mikser planetarny 4,8L…
Erytrol jest szkodliwy?