W skrócie:
Mam dziś do zaproponowania przepis dla fanów surówek z marchewki. Można ją podawać na wiele sposobów, np. z jabłkiem, selerem, rodzynkami i różnymi dressingami. Tym razem proponuję coś zupełnie innego. Surówkę z marchewki, do której dodaje się sos na bazie cytryny, miodu i musztardy dijon. Całość hojnie obsypujemy natką pietruszki. Do tej surówki z marchewki dodajemy także drobno pokrojoną cebulkę szalotkę. Taki dodatek do obiadu przypadnie do gustu najbardziej wybrednym smakoszom. Surówkę podawaj do ziemniaków z wody, purée i różnego rodzaju mięs, np. szybkich kotlecików szu szu.
Surówka z marchewki z szalotką - pyszny dodatek do obiadu
Czas przygotowania: 15 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
4 marchewki,
szalotka,
pęczek pietruszki,
pół cytryny,
łyżka musztardy dijon,
2 łyżki oliwy,
łyżeczka miodu,
sól, pieprz.
Jak zrobić surówkę z cebulką?
Marchewki obierz i zetrzyj na tarce.
Obierz i drobno posiekaj szalotkę. Dodaj do marchewki.
Pietruszkę posiekaj.
Do osobnej miseczki wyciśnij sok z cytryny, dodaj musztardę, oliwę, miód, sól i pieprz. Utrzyj całość na gładki sos i dodaj do marchewki. Wymieszaj.
Surówkę posyp posiekaną natką pietruszki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Kulinaria
