Łosoś w galarecie na wigilię i inne uroczystości. Poznaj prosty sposób na idealnie klarowną galaretę. Rodzina będzie się zajadać

Karolina Głogowska
Łosoś w galarecie może zastąpić wigilijnego karpia
Łosoś w galarecie może zastąpić wigilijnego karpia freepik/timolina/zdjęcie ilustracyjne
Łosoś w galarecie to pyszne wigilijne danie, które może zastąpić karpia. Nie obawiaj się, że nie uda ci się klarowanie galarety. Z naszymi wskazówkami to proste. Wypróbuj sprawdzony przepis na łososia w galarecie.

W skrócie:

Łosoś w galarecie to w wielu domach jedno z głównych dań wigilijnej kolacji. Często zastępuje tradycyjnego karpia w galarecie. Oczywiście można go serwować także podczas innych okazji i uroczystości. Tym bardziej, że łosoś w galarecie wcale nie jest trudny do przygotowania, a prezentuje się bardzo efektownie i świetnie smakuje.

Wiele osób obawia się tego, że nie uda im się klarowanie galarety. To zadanie okazuje się jednak łatwe, jeśli postępujemy według wskazówek. Najlepiej prezentuje się na półmisku piękna, przejrzysta galareta, ale jeśli wyjdzie ci nieco mętna, to się nie przejmuj. Smak pozostanie wyjątkowy. W tej sytuacji możesz podzielić rybę na mniejsze kawałki i przygotować tymbaliki z łososia, zamiast układać większe kawałki na półmisku.

Łosoś w galarecie – najlepszy przepis na wigilię

Czas przygotowania: ok. 1,5 h

Porcja: 6-8 osób

Poziom trudności: średni

Składniki:

  • filet z łososia ze skórą (ok. 700 g),

  • 2 marchewki,

  • pół pora,

  • 1 korzeń pietruszki,

  • pół selera,

  • 1 cytryna,

  • liście laurowe,

  • ziele angielskie,

  • 2 łyżeczki żelatyny,

  • natka pietruszki.

Dodatkowo:

  • 2 białka,

  • 2 łyżeczki octu.

Jak zrobić łososia w galarecie?

  1. Warzywa umyj, obierz i zalej zimną wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe, gotuj na małym ogniu przez ok. 30 minut. Jeśli masz całego łososia, to wrzuć do wywaru także skórę i głowę ryby po wyfiletowaniu.

  2. Jeśli masz filet z łososia, podziel go na mniejsze części i włóż do wywaru. Gotuj na małym ogniu 10 minut, a następnie wyjmij filety i ułóż je na półmisku.

  3. Wyjmij warzywa (możesz wykorzystać je do pasztetu) i zostaw wywar do ostygnięcia.

  4. Na 1,5 l wywaru będziesz potrzebować 2 białka, 2 łyżeczki octu i 2 łyżeczki żelatyny. Białka rozmieszaj widelcem i wlej razem z octem do zimnego wywaru. Mieszaj energicznie rózgą.

  5. Następnie przecedź wywar przez gazę lub pieluchę tetrową. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Jeśli masz żelatynę, którą najpierw należy rozpuścić w gorącej wodzie – postępuj, jak napisano na opakowaniu.

  6. Zalej wywarem łososia. Możesz do niego włożyć także plasterki marchewki. Na wierzchu połóż plastry cytryny i pietruszkę. Zostaw całość do całkowitego stężenia w chłodnym miejscu.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni