Jak zrobić idealną kruszonkę? Ważny jest jeden kulinarny trik. Oto najlepszy przepis na rozpływającą się w ustach i delikatną kruszonkę

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak zrobić najlepszą kruszonkę do wypieków. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak zrobić najlepszą kruszonkę do wypieków. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Mam dla ciebie niezawodny trik na idealną kruszonkę do wypieków. Podpowiadam jak sprawić, by była wyśmienita, delikatna, rozpływająca się w ustach i cudownie maślana. To bardzo proste i bardzo smaczne. Gwarantuję, że jak raz spróbujesz, to będziesz ją tak robić za każdym razem. Wypróbuj mój przepis na kruszonkę i przygotuj taki wyśmienity dodatek do letnich ciast.

W skrócie:

Prosty trik na idealną kruszonkę

Bardzo lubię przygotowywać kruszonkę do ciast. Każdemu wypiekowi dodaje ona przyjemniej chrupkości, a do tego kusząco pachnie masłem i wanilią. Mam na nią swój niezawodny trik — kruszonka będzie idealna, jeśli składniki wymieszamy z gorącym, rozpuszczonym masłem, a dopiero później schodzimy. Dzięki temu cukier dobrze połączy się z mąką, a całość nabierze pożądanej konsystencji mokrego piasku. Zimną kruszonkę dodaję na wierzch ciasta, tuż przed pieczeniem, by uzyskać odpowiednią kruchość. To bardzo łatwe i szybkie.

Przepis na kruszonkę

czas przygotowania: ok. 10 minut + schłodzenie przed pieczeniem
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 120 g zimnego masła,
  • szczypta soli.

Jak zrobić najlepszą kruszonkę do ciast

  1. Do miski przesiej mąkę pszenną.
  2. Dodaj cukier, wanilię i szczyptę soli. Wymieszaj składniki łyżką.
  3. W garnku rozpuść masło.
  4. Wlej rozpuszczone masło do mąki z cukrem i wymieszaj najpierw łyżką, a następnie rękami — staraj się rozdrobnić ciasto na małe okruszki.
  5. Wstaw kruszonkę do lodówki na minimum 15 minut.
  6. Posyp swoje wypieki schłodzoną kruszonką i upiecz.

Czas pieczenia zależy od rodzaju ciasta. Jeśli kruszonka za bardzo się rumieni, przykryj ją papierem do pieczenia i piecz dalej, aż twój wypiek będzie gotowy. Smacznego!

Do jakich ciast dodajemy kruszonkę?

Kruszonka to pyszny dodatek do każdego wypieku. Świetnie nadaje się do ciast drożdżowych. Przygotowane z nią domowe drożdżówki, bułki, jagodzianki czy drożdżowe placki z owocami smakują rewelacyjnie.

Kruszonkę możemy dodać także do:

  • ciast ucieranych,
  • pieczonych serników,
  • babeczek.

Popularny jest sernik z brzoskwiniami, bezą i kruszonką oraz muffinki z owocami i kruszonką. Dobrym pomysłem jest także pyszny deser z owocami zapieczonymi pod warstwą chrupiącej i słodkiej kruszonki. Najlepiej smakują przygotowane tak jabłka, gruszki, śliwki i morele, podane na ciepło ze słodką śmietanką czy domowymi lodami.

Zobacz, jak zrobić najlepszą kruszonkę do wypieków. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić idealną kruszonkę? Ważny jest jeden kulinarny tri...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.