Do kawy podaj rewelacyjny sernik z brzoskwiniami. Oto przepis na najlepsze ciasto na święta. Poznaj przysmak na kruchym cieście

Sernik z brzoskwiniami i bezą. Tak pyszny, że palce lizać! Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sernik z brzoskwiniami i bezą. Tak pyszny, że palce lizać! Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sernik to popularne ciasto, przygotowywane często na święta i inne specjalne okazje. Proponuję rewelacyjny i niezawodny przepis na sernik z brzoskwiniami na kruchym ciastem. Jego wyjątkowy smak podkreśla pyszna i chrupiąca beza. Zobacz zdjęcia i wypróbuj przepis na tradycyjny sernik z brzoskwiniami.

W skrócie:

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami. To tradycyjne ciasto, które często gości u mnie w domu. Przygotowanie tego wypieku nie jest bardzo trudne, ale zajmuje nieco czasu – musimy zagnieść kruche ciasto, ubić bezę i przygotować prostą masę serową. By sernik smakował, jak z najlepszej cukierni, proponuję użyć twarogu półtłustego i przecisnąć go przez praskę lub maszynkę do mielenia.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować pyszny sernik z brzoskwiniami.

Przepis na sernik z brzoskwiniami

Czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenie ok. 1 godzina 10 minut.
Liczba porcji: 1 duża blaszka.
Poziom trudności: średni.

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 5 żółtek,
  • 3 czubate łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy (jedno opakowanie 16 g lub łyżeczka esencji waniliowej),

Masa serowa:

  • 500 g sera białego półtłustego lub śmietankowego,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 90 g masła miękkiego,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek),

Beza:

  • 5 białek,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki kisielu cytrynowego (proszek),
  • puszka brzoskwiń w syropie.

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

Sposób przygotowania:

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj masło lub margarynę. Posiekaj nożem.
  2. Następnie dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wanilię. Zagnieć ciasto.
  3. 1/3 ciasta odkrój, owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki.
  4. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Ser półtłusty przeciśnij przez praskę lub maszynkę do mielenia. Jeśli używasz sera śmietankowego, to nie musisz go dodatkowo rozdrabniać.
  6. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka, ser i budyń w proszku. Zmiksuj.
  7. W oddzielnej misce ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj kisiel w proszku i miksuj jeszcze około 1 minutę.
  8. Brzoskwinie pokrój w plasterki.
  9. Wylej masę serową na spód ciasta, na wierzchu poukładaj plasterki brzoskwiń.
  10. Następnie wyłóż na ciasto bezę i delikatnie rozprowadź łyżką.
  11. Na koniec wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na wierzch sernika.
  12. Piecz sernik przez minimum 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach Celsjusza.
  13. Sernik z brzoskwiniami jest gotowy.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Sernik z brzoskwiniami i bezą. Tak pyszny, że palce lizać! Zobacz, jak go przygotować. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Do kawy podaj rewelacyjny sernik z brzoskwiniami. Oto przepi...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne przepisy na serniki ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni