W skrócie:
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami. To tradycyjne ciasto, które często gości u mnie w domu. Przygotowanie tego wypieku nie jest bardzo trudne, ale zajmuje nieco czasu – musimy zagnieść kruche ciasto, ubić bezę i przygotować prostą masę serową. By sernik smakował, jak z najlepszej cukierni, proponuję użyć twarogu półtłustego i przecisnąć go przez praskę lub maszynkę do mielenia.
Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować pyszny sernik z brzoskwiniami.
Przepis na sernik z brzoskwiniami
czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenie ok. 1 godzina 10 minut
porcja na dużą blaszkę
poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej,
- 250 g masła lub margaryny,
- 5 żółtek,
- 3 czubate łyżki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy (jedno opakowanie 16 g lub łyżeczka esencji waniliowej),
Masa serowa:
- 500 g sera białego półtłustego lub śmietankowego,
- 2 jajka,
- 2/3 szklanki cukru,
- 90 g masła miękkiego,
- 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek),
Beza:
- 5 białek,
- szklanka cukru,
- 2 łyżeczki kisielu cytrynowego (proszek),
- puszka brzoskwiń w syropie.
Zobacz także: Beza idealna za każdym razem. Poznaj trik na sztywną pianę z białek, do deserów i na beziki. Kluczowy jest jeden składnik
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?
- Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj masło lub margarynę. Posiekaj nożem.
- Następnie dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wanilię. Zagnieć ciasto.
- 1/3 ciasta odkrój, owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki.
- Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Ser półtłusty przeciśnij przez praskę lub maszynkę do mielenia. Jeśli używasz sera śmietankowego, to nie musisz go dodatkowo rozdrabniać.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka, ser i budyń w proszku. Zmiksuj.
- W oddzielnej misce ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj kisiel w proszku i miksuj jeszcze ok 1 minutę.
- Brzoskwinie pokrój w plasterki.
- Wylej masę serową na spód ciasta, na wierzchu poukładaj plasterki brzoskwiń.
- Następnie wyłóż na ciasto bezę i delikatnie rozprowadź łyżką.
- Na koniec wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na wierzch sernika.
- Piecz sernik przez minimum 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach. Gotowe.
Czytaj także: Sernik wiedeński, który zawsze się udaje. Najlepszy przepis na klasyczny sernik bez spodu. Smakuje wyśmienicie do kawy
Obłędnie pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis na najlepsze...
Zobacz także inne przepisy na serniki ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Strefa Biznesu: Które miasta zamawiają najwięcej jedzenia na dowóz?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?