Obłędnie pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis na najlepsze ciasto na święta, które zachwyci twoich gości

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Sernik z brzoskwiniami i bezą. Tak pyszny, że palce lizać! Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Sernik z brzoskwiniami i bezą. Tak pyszny, że palce lizać! Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Sernik to popularne ciasto, przygotowywane często na święta i inne specjalne okazje. Proponuję rewelacyjny i niezawodny przepis na sernik z brzoskwiniami i kruchym ciastem. Jego wyjątkowy smak podkreśla pyszna i chrupiąca beza. Zobacz zdjęcia i wypróbuj przepis.

W skrócie:

Mam dla ciebie sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami. To tradycyjne ciasto, które często gości u mnie w domu. Przygotowanie tego wypieku nie jest bardzo trudne, ale zajmuje nieco czasu – musimy zagnieść kruche ciasto, ubić bezę i przygotować prostą masę serową. By sernik smakował, jak z najlepszej cukierni, proponuję użyć twarogu półtłustego i przecisnąć go przez praskę lub maszynkę do mielenia.

Zobacz w galerii, jak krok po kroku przygotować pyszny sernik z brzoskwiniami.

Przepis na sernik z brzoskwiniami

czas przygotowania: ok. 40 minut + pieczenie ok. 1 godzina 10 minut
porcja na dużą blaszkę
poziom trudności: średni

Składniki:
Ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g masła lub margaryny,
  • 5 żółtek,
  • 3 czubate łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy (jedno opakowanie 16 g lub łyżeczka esencji waniliowej),

Masa serowa:

  • 500 g sera białego półtłustego lub śmietankowego,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 90 g masła miękkiego,
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (proszek),

Beza:

  • 5 białek,
  • szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki kisielu cytrynowego (proszek),
  • puszka brzoskwiń w syropie.

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj masło lub margarynę. Posiekaj nożem.
  2. Następnie dodaj żółtka, cukier, proszek do pieczenia i wanilię. Zagnieć ciasto.
  3. 1/3 ciasta odkrój, owiń folią spożywczą i schowaj do zamrażarki.
  4. Pozostałą część ciasta rozwałkuj na kształt prostokąta i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Ser półtłusty przeciśnij przez praskę lub maszynkę do mielenia. Jeśli używasz sera śmietankowego, to nie musisz go dodatkowo rozdrabniać.
  6. Miękkie masło utrzyj z cukrem. Dodaj jajka, ser i budyń w proszku. Zmiksuj.
  7. W oddzielnej misce ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj kisiel w proszku i miksuj jeszcze ok 1 minutę.
  8. Brzoskwinie pokrój w plasterki.
  9. Wylej masę serową na spód ciasta, na wierzchu poukładaj plasterki brzoskwiń.
  10. Następnie wyłóż na ciasto bezę i delikatnie rozprowadź łyżką.
  11. Na koniec wyjmij ciasto z zamrażarki i zetrzyj je na tarce na wierzch sernika.
  12. Piecz sernik przez minimum 1 godzinę i 10 minut w 180 stopniach. Gotowe.
Sernik z brzoskwiniami i bezą. Tak pyszny, że palce lizać! Zobacz, jak go przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Obłędnie pyszny sernik z brzoskwiniami. Przepis na najlepsze...

Zobacz także inne przepisy na serniki ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jaki olej do smażenia?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!