Jak zrobić chrupiące ziemniaki z patelni? Jeden składnik sprawi, że wyjdą idealne. Poznaj prosty przepis na najlepsze smażone ziemniaki

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak przygotować idealne ziemniaki z patelni. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak przygotować idealne ziemniaki z patelni. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ziemniaki z patelni to przysmak, który można podać do obiadu lub zjeść jako przekąskę. Polecam na nie najlepszy przepis i podpowiadam, jak sprawić, by były ekstra chrupiące i pyszne. Sekret tkwi w jednym dodatku. Sprawdź, jakie są dobre i wypróbuj niezawodny przepis na smażone ziemniaki z patelni.

W skrócie:

Smażone ziemniaki – pyszna i prosta przekąska

Masz ochotę na szybką przekąskę? Polecam niezawodny przepis na ziemniaki z patelni. Zrobisz je dość szybko i bez problemu. Dodatek masła klarowanego sprawi, że zyskają przyjemnie chrupiącą skórkę, wyjątkowy aromat i smak. Są tak dobre, że znikają w mgnieniu oka. Możesz podać je także do dań z grilla, kotletów czy ryby. Latem najlepiej smakują z kefirem albo zsiadłym mlekiem. Serdecznie polecam.

Przepis na ziemniaki z patelni

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Liczba porcji: na 2 osoby
Poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 6 ugotowanych i wystudzonych ziemniaków,
  • 50 g masła klarowanego,
  • ok. 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry,
  • szczypta soli.

Jak zrobić chrupiące smażone ziemniaki?

Przygotowanie:

  1. Ugotowane i przestudzone ziemniaki pokrój w talarki.
  2. Na patelni rozgrzej połowę masła klarowanego i ułóż połowę plasterków ziemniaków.
  3. Posyp ziemniaki szczyptą soli i curry.
  4. Smaż ok. 8 minut.
  5. Przekręć ziemniaki na drugą stronę, posyp solą i curry. Smaż kolejne 8 minut.
  6. Gotowe ziemniaki przełóż na talerz.
  7. Usmaż tak samo pozostałą porcję ziemniaków.
  8. Podawaj na ciepło lub na zimno. Smacznego!

Masło klarowane – jak zrobić je w domu?

Masło klarowane to czysty tłuszcz mleczny, który ma wysoką temperaturę dymienia i dzięki temu nadaje się do smażenia potraw. Powstaje poprzez klarowanie zwykłego masła.

Masło klarowane, znane też jako masło ghee, jest popularnym składnikiem dań w kuchni indyjskiej i dalekowschodniej. Wytwarza się je poprzez podgrzanie masła, odparowanie z niego wody i oddzielenie od tłuszczu cząstek białka, które gromadzą się na powierzchni w postaci piany i na dnie naczynia jako osad – czytamy na Stronie Zdrowia.

Potrawy z dodatkiem masła klarowanego zyskują głęboki, lekko orzechowy smak. To produkt, który można kupić niemal w każdym sklepie spożywczym lub przygotować samodzielnie w domu. Potrzebujesz do tego jedynie kostki zwykłego masła.

Czytaj także: Przepis na pieczone ziemniaki w jogurcie na obiad

Jak zrobić masło klarowane?

  • kostkę masła włóż do garnka i roztop je na małym ogniu,
  • za pomocą łyżki zbierz pianę z powierzchni rozpuszczonego masła,
  • pozostałe masło przelej powoli do miseczki, pozostawiając biały osad, który oddzielił się na dnie garnka,
  • odstaw masło do wystudzenia.
Zobacz, jak przygotować idealne ziemniaki z patelni. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Jak zrobić chrupiące ziemniaki z patelni? Jeden składnik spr...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Z
Zygmunt
A ja smażę ziemniaczki na domowym smalczyku. Wyborne.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni