Tanie ziemniaki w mundurkach prosto z piekarnika. Sycące danie ze śmietaną i chrupiącym boczkiem. Zrób szybki i sycący posiłek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
W chłodne dni najchętniej sięgam po rozgrzewające potrawy, które można zrobisz szybko i z prostych składników. Pieczone ziemniaki w mundurkach należą właśnie do tej kategorii. Ziemniaki wystarczy dokładnie umyć, posmarować olejem, a rozgrzany piekarnik wykona resztę. Zachęcam do zrobienia ziemniaków w mundurkach z piekarnika na obiad.

W skrócie

Najważniejszym etapem przygotowania tego posiłku jest wybór odpowiednich ziemniaków. Powinny być to odmiany przeznaczone do pieczenia. W szczególności typ B np. Gala lub Irga, które po upieczeniu pozostają zwarte i chrupiące. Co więcej, ziemniaki w mundurkach będą bardziej puszyste w środku dzięki nieobieraniu ich ze skórki. Jednak warto naciąć ziemniaka od góry lub nakłuć widelcem, aby ułatwić upust pary wodnej. Do ziemniaków w mundurkach z piekarnika proponuję klasyczne dodatki. Najsmaczniejszy będzie rumiany ziemniak podany z kwaśną, gęstą śmietaną, podsmażonym boczkiem i posypany szczypiorkiem. Warto także sięgnąć po zestawienie znane w Wielkopolsce, czyli zrobić pyry z gzikiem. Upieczone lub ugotowane ziemniaki podawane są z twarogiem wymieszanym ze śmietaną.

Widok z góry na pieczone ziemniaki w mundurkach podane z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem
Szybkie i sycące ziemniaki w mundurkach z piekarnika to danie na każdą kieszeń. Getty Images/bhofack2/zdjęcie ilustracyjne

Ziemniaki w mundurkach z piekarnika – prosty przepis na obiad

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • 150 g boczku w plastrach,
  • 120 g kwaśnej śmietany,
  • 30 g posiekanego szczypiorku.

Jak zrobić ziemniaki w mundurkach z piekarnika?

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj i oczyść z ziemi.
  2. Ziemniaki nakłuj widelcem lub przetnij nożem u góry, aby zminimalizować ryzyko wybuchu podczas pieczenia.
  3. Następnie ziemniaki nasmaruj olejem rzepakowym, posyp solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Ziemniaki w mundurkach ułóż w naczyniu żaroodpornym lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 220° Celsjusza na środkowej półce piekarnika przez 30-45 minut.
  5. Czas pieczenia uzależniony jest wielkości ziemniaka.
  6. Gdy ziemniaki w mundurkach z piekarnika będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, pokrój boczek w kostkę i usmaż na patelni.
  7. Rumiany boczek odstaw do wystygnięcia. Ziemniaki w mundurkach przekrój wzdłuż na górze lub we wcześniej zrobione nacięcie wypełnij kwaśną śmietaną, chrupiącym boczkiem i posiekanym boczkiem.
  8. Ziemniaki w mundurkach z piekarnika najlepiej smakują gorące.

Dodatki do pieczonych ziemniaków w mundurkach

Upieczone ziemniaki w sezonie świetnie smakują z pokrojonymi w kostkę świeżymi pomidorami, pesto bazyliowym i ricottą. Do pieczonych ziemniaków warto zrobić także sos czosnkowy albo masło ziołowe doprawione natką pietruszki, koperkiem, bazylią, tymiankiem lub rozmarynem. Fani serów żółtych mogą pod koniec pieczenia do ziemniaków dodać starty na dużych oczkach cheddar lub goudę. W takim przypadku ziemniaki należy dopiekać, aż do stopienia sera.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni