Nasza Loteria - pasek na kartach artykułów

Najlepszy przepis na masło czosnkowe. Warto doprawić je cebulą czarownic. Idealny dodatek do dań z grilla

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Masło czosnkowe świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Masło czosnkowe świetnie smakuje z pieczywem, a także z grillowanymi lub pieczonymi warzywami. Kliknij w galerię i zobacz, jak krok po kroku je zrobić. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Masełko czosnkowe to doskonały dodatek do pieczywa, a także dań z grilla. Mam dla ciebie najlepszy przepis na takie smarowidło. Proponuję doprawić je tzw. cebulą czarownic czyli czosnkiem niedźwiedzim. Będzie smakować rewelacyjnie. Sprawdź, jak zrobić masło czosnkowe? Wypróbuj przepis.

Spis treści

Domowe masło smakowe to pyszny dodatek do pieczywa. Mam dla ciebie bardzo prosty do przygotowania przepis na aromatyczne masełko czosnkowe z dodatkiem cebuli czarownic czyli suszonego czosnku niedźwiedziego. Jego smak z pewnością cię zachwyci. Zrobisz je w kilka minut. Możesz także przygotować większą porcję i część zamrozić.

Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne i aromatyczne masło czosnkowe.

Przepis na masło czosnkowe

czas przygotowywania: 5 minut
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżeczki czosnku niedźwiedziego przyprawy,
  • opcjonalnie szczypta soli.

Jak zrobić masło czosnkowe?

Przygotowanie

  1. Przełóż miękkie masło do miseczki.
  2. Dodaj czosnek niedźwiedzi i szczyptę soli.
  3. Wymieszaj.

Czosnek niedźwiedzi, czyli cebula czarownic – co to jest?

Czosnek niedźwiedzi to gatunek rośliny, który rośnie w runie wilgotnych lasów liściastych. W Polsce występuje głównie w Karpatach oraz Sudetach i osiąga zwykle wysokość od 20 do 50 cm.

Roślina zwana jest także czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic, a jej właściwości znane są od dawna. Czosnek niedźwiedzi wykorzystywany jest jako:

  • roślina jadalna,
  • roślina lecznicza,
  • roślina ozdobna.

Czosnek niedźwiedzi ma dobroczynne działanie na układ krążenia, trawienny i oddechowy.

Czytaj także: Błyskawiczne paluchy z ciasta francuskiego z czosnkiem i fetą. Przepis na pyszną i chrupiącą przekąskę, która przygotujesz w 5 minut

Cebula czarownic w kuchni

Czosnek niedźwiedzi w kuchni występuje głównie w formie suszonej przyprawy. Poprawia smak m.in. sałatek przygotowywanych ze świeżych warzyw, a także zup.

Do gorących potraw czosnek niedźwiedzi najlepiej dodać pod koniec gotowania lub tuż przed podaniem, by w wysokiej temperaturze nie stracił swoich właściwości zdrowotnych.

Oprócz suszonej przyprawy z czosnku niedźwiedziego, wykorzystuje się także jego świeże liście. Można z nich przygotować np. zielone pesto do makaronu lub zamarynować liście w solonej zalewie.

Sprawdź także: Pasta z tuńczyka i twarogu. Przepis na zdrowe i błyskawiczne śniadanie. Pyszna i kremowa pasta kanapkowa dla zabieganych

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

Gotuj smacznie i zdrowo!

Materiały promocyjne partnera

źródło:lasy.gov.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze babki na Wielkanoc

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!