W skrócie
Sycąca zapiekanka ziemniaczana jest uniwersalnym daniem. Ważne, aby wybrać na nią odpowiedni typ ziemniaków. Świetny będzie typ sałatkowy, który nie rozleci się podczas gotowania i po ostudzeniu nada się do krojenia w równe plastry. Podpowiadamy, jak zrobić podstawową zapiekankę ziemniaczaną.
Zapiekanka ziemniaczana – przepis na obiad
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny, w tym 30 minut pieczenia.
Składniki:
- 8–10 ziemniaków,
- szczypta soli,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub
- 2 łyżki posiekanego kopru.
Sos do zapiekanki ziemniaczanej:
- 1 łyżka masła,
- 1 cebula,
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 100 g sera żółtego,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
Przygotowanie:
- Ziemniaki należy obrać, włożyć do garnka i ugotować do miękkości z łyżeczką soli. Następnie ziemniaki należy odcedzić i odstawić do wystudzenia.
- W trakcie gotowania ziemniaków należy rozgrzać masło na patelni i obsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula ma mieć złoty kolor.
- W kwadratowym żaroodpornym naczyniu należy układać ziemniaki pokrojone w plastry. Na przemian należy rozdzielać je warstwą cebuli i startego żółtego sera. Ostatnią warstwą na wierzchu zapiekanki ma być ser.
- W misce należy wymieszać mleko z jajkami, słodką papryką, gałką muszkatołową i świeżo zmielony pieprz. Płyn mleczno-jajeczny należy równomiernie rozprowadzić w żaroodpornej formie.
- Zapiekankę ziemniaczaną należy wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w 180° Celsjusza przez 30 minut. Po upieczeniu można posypać zapiekankę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Kulinaria

Dodatki do zapiekanki ziemniaczanej
Poza startym żółtym serem lub mozzarellą, wyśmienitym dodatkiem do zapiekanki ziemniaczanej są różnego rodzaju mięsa i wędliny (wędzone żeberka, boczek i szynka). Przykładem jest sycąca zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, która sprawdzi się na jesienny i zimowy obiad.
Ciekawie smakuje też ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym. Jeśli lubicie grzyby, to powinniście spróbować zapiekanki ziemniaczanej z pieczarkami lub podsmażonymi boczniakami.
Wersja wegańska zapiekanki z ziemniaków
Weganie mogą przygotować zapiekankę z użyciem ulubionego napoju roślinnego, a cebulę podsmażyć na margarynie lub oleju roślinnym. W sklepach spożywczych dostępne są różnego rodzaju wegańskie alternatywy dla sera żółtego. Wegetarianie nierezygnujący z jedzenia nabiału, mogą połączyć ziemniaki z pokrojoną fetą.
Jakie warzywa można dodać do zapiekanki?
Zapiekanka ziemniaczana doskonale łączy się z innymi warzywami. Jej smak warto urozmaicić, dodając czosnek, podgotowane różyczki brokułu, kalafiora, pokrojoną w kostkę paprykę i bakłażana.
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni: