Zapiekanka ziemniaczana na tani i szybki obiad. Zobacz przepis na zapiekankę z ziemniaków, do której dodasz mięso mielone, kiełbasę i boczek

Anna Daniluk
Zapiekankę ziemniaczaną można zalać sosem ze śmietanki 30% wymieszanej z jajkami i ulubionymi przyprawami (pieprzem, solą, rozmarynem, papryką).
Zapiekankę ziemniaczaną można zalać sosem ze śmietanki 30% wymieszanej z jajkami i ulubionymi przyprawami (pieprzem, solą, rozmarynem, papryką). shashkina/123RF
Zapiekankę ziemniaczaną można zrobić na wiele sposobów. Każdy z nich to prosty sposób na domowe jedzenie. Warto ją zrobić na bazie mleka lub śmietanki. Polecamy tani przepis na taką zapiekankę z ziemniaków. Miłośnicy mięsa mogą wzbogacić go o podsmażony boczek lub plastry kiełbasy. Sprawdź, jak zrobić domową zapiekankę ziemniaczaną na obiad dla całej rodziny.

W skrócie

Sycąca zapiekanka ziemniaczana jest uniwersalnym daniem. Ważne, aby wybrać na nią odpowiedni typ ziemniaków. Świetny będzie typ sałatkowy, który nie rozleci się podczas gotowania i po ostudzeniu nada się do krojenia w równe plastry. Podpowiadamy, jak zrobić podstawową zapiekankę ziemniaczaną.

Zapiekanka ziemniaczana – przepis na obiad

Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 1,5 godziny, w tym 30 minut pieczenia.

Składniki:

  • 8–10 ziemniaków,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub
  • 2 łyżki posiekanego kopru.

Sos do zapiekanki ziemniaczanej:

  • 1 łyżka masła,
  • 1 cebula,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 100 g sera żółtego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu.

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki należy obrać, włożyć do garnka i ugotować do miękkości z łyżeczką soli. Następnie ziemniaki należy odcedzić i odstawić do wystudzenia.
  2. W trakcie gotowania ziemniaków należy rozgrzać masło na patelni i obsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Cebula ma mieć złoty kolor.
  3. W kwadratowym żaroodpornym naczyniu należy układać ziemniaki pokrojone w plastry. Na przemian należy rozdzielać je warstwą cebuli i startego żółtego sera. Ostatnią warstwą na wierzchu zapiekanki ma być ser.
  4. W misce należy wymieszać mleko z jajkami, słodką papryką, gałką muszkatołową i świeżo zmielony pieprz. Płyn mleczno-jajeczny należy równomiernie rozprowadzić w żaroodpornej formie.
  5. Zapiekankę ziemniaczaną należy wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w 180° Celsjusza przez 30 minut. Po upieczeniu można posypać zapiekankę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Dodatki do zapiekanki ziemniaczanej

Poza startym żółtym serem lub mozzarellą, wyśmienitym dodatkiem do zapiekanki ziemniaczanej są różnego rodzaju mięsa i wędliny (wędzone żeberka, boczek i szynka). Przykładem jest sycąca zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i szpinakiem, która sprawdzi się na jesienny i zimowy obiad.
Ciekawie smakuje też ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym. Jeśli lubicie grzyby, to powinniście spróbować zapiekanki ziemniaczanej z pieczarkami lub podsmażonymi boczniakami.

Wersja wegańska zapiekanki z ziemniaków

Weganie mogą przygotować zapiekankę z użyciem ulubionego napoju roślinnego, a cebulę podsmażyć na margarynie lub oleju roślinnym. W sklepach spożywczych dostępne są różnego rodzaju wegańskie alternatywy dla sera żółtego. Wegetarianie nierezygnujący z jedzenia nabiału, mogą połączyć ziemniaki z pokrojoną fetą.

Jakie warzywa można dodać do zapiekanki?

Zapiekanka ziemniaczana doskonale łączy się z innymi warzywami. Jej smak warto urozmaicić, dodając czosnek, podgotowane różyczki brokułu, kalafiora, pokrojoną w kostkę paprykę i bakłażana.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni