W skrócie
Boczniaki to składnik wielu wegańskich dań. Dzięki sprężystości i dzielenia na płaty mogą zastąpić w kanapce szarpaną wołowinę. Same mają na tyle neutralny smak, że z łatwością przyjmują smak użytych przypraw i ziół. Podpowiadamy przepis na śledzie z boczniaków.
Boczniaki jak śledzie – przepis na Boże Narodzenie
Liczba porcji: dla 2-4 osób.
Czas przygotowania: 20 minut + 5 godzin w lodówce.
Składniki:
- 400 g boczniaków,
- 60 ml oleju rzepakowego,
- 1 łyżka ostrej musztardy lub 40 ml octu jabłkowego,
- 10 ml sosu sojowego,
- 20 ml gorącej wody,
- 1 cebula,
- 3 g mielonych wodorostów nori,
- 1 liść laurowy,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 5 g świeżo mielonego pieprzu,
- 2 goździki,
- 5 g mielonego kardamonu,
- 5 g imbiru w proszku,
- 5 g mielonej kolendry,
- 3 g kminu rzymskiego.
Jak zrobić śledzie z boczniaków?
Przygotowanie:
- Boczniaki należy umyć, osuszyć, podzielić na mniejsze kawałki i obsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem.
- W czasie, gdy boczniaki nabierają złoto-brązowego koloru należy cienko posiekać cebulę w piórka.
- W naczyniu należy wymieszać wszystkie składniki marynaty.
- Usmażone boczniaki należy odstawić do przestudzenia.
- Następnie trzeba umieścić je w słoiku lub ułożyć w głębokim naczyniu naprzemiennie z cebulą.
- Boczniaki z cebulą należy zalać przygotowaną wcześniej marynatą.
- Śledzie z boczniaków należy przykryć pokrywką lub folią spożywczą i wstawić do lodówki do przegryzienia na minimum 5 godzin.
- Śledzie z boczniaków są gotowe do podania.
Boczniaki jak śledzie po kaszubsku
Boczniaki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich jest przepis inspirowany śledziami po kaszubsku. Takie śledzie po usmażeniu lub upieczeniu w piekarniku należy połączyć z marynatą na bazie między innymi koncentratu pomidorowego, cynamonu i rodzynek. Takie boczniaki na słodko warto doprawić też innymi korzennymi przyprawami np.: imbirem lub startą gałką muszkatołową. Świetnie też smakują boczniaki zrobione jak śledzi z żurawiną.
Przetwory z boczniaka
Zachęcamy też do wypróbowania innych makaronu z sosem z boczniaka. Sos przygotowuje się na bazie śmietanki i parmezanu. Także wegetarianie nierezygnujący z nabiału będą wniebowzięci. Ponadto warto zjeść flaczki z boczniaków, które doprawione majerankiem można pomylić z mięsnym odpowiednikiem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie
Ciasto salceson
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Straż Graniczna reaguje na publikację "Gazety Wyborczej". "Niebezpieczna narracja"
- Lista imion zakazanych w Polsce! Urzędnik nie pozwoli ci tak nazwać dziecka!
- Oświadczenie Orlenu ws. rzekomego braku paliwa. Koncern odpowiada na ataki
- Unia szykuje się do wielkiej reformy. „Najgorszy możliwy dla Polski scenariusz”