Spis treści
Popularne flaczki w wersji wegetariańskiej
Flaczki to tradycyjna polska zupa przygotowywana z oczyszczonych i pokrojonych w cienkie paski fragmentów żołądka wołowego. Często króluje na stołach podczas świąt czy rodzinnych spotkań. Mam dla ciebie rewelacyjny przepis na takie pyszne flaczki, ale w wersji wegetariańskiej – zamiast mięsa proponuję dodać plasterki boczniaków. Te grzyby nie tylko dodadzą zupie pysznego smaku, ale również nas nasycą i pożywią. Flaczki z boczniaków są proste i szybkie do przygotowania. Dzięki przyprawom zupa jest rozgrzewająca, idealna na jesienne dni. Można podać ją na ciepło z ulubionym pieczywem.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszne flaczki z boczniaków.
Przepis na flaczki z boczniaków
Liczba porcji: dla 5 osób.
Czas przygotowania: ok. 45 minut.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 800 g boczniaków,
- 2 marchewki,
- 1 duża pietruszka,
- mały kawałek selera,
- 1 cebula,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka majeranku,
- 0,5 łyżeczki czosnku,
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
- sól i pieprz do smaku.
- 2 łyżki oleju.
Jak zrobić flaczki z boczniaków?
- Boczniaki umyj i osusz.
- Odkrój twardsze łodygi, a resztę pokrój na paseczki.
- Umyj i obierz pozostałe warzywa.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
- Rozgrzej olej na patelni i podsmaż grzyby, cebule i starte warzywa.
- Przełóż całość do dużego garnka i zalej bulionem.
- Dodaj przyprawy i gotuj całość na małym ogniu przez pół godziny.
- Flaczki podawaj ciepłe, z ulubionym pieczywem.
Sprawdź także: Śledzie z boczniaków. Wegański przepis na danie inspirowane marynowaną rybą. Zjedzą ją nawet mięsożercy
Zobacz także:
Suszarki do warzyw i owoców
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?