Jajecznica z kurkami na pożywne śniadanie. Poznaj przepis na sezonowe wykorzystanie leśnych grzybów. Zobacz sposób na ekstra kremowość

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa jajecznica z kurkami świetnie smakuje smażona z boczkiem lub kiełbasą i udekorowana pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Domowa jajecznica z kurkami świetnie smakuje smażona z boczkiem lub kiełbasą i udekorowana pokrojonym drobno szczypiorkiem. pixabay.com/AndreasGoellner/zdjęcie ilustracyjne
Kremowa jajecznica to potrawa często przyrządzana na śniadanie. W sezonie na grzybobranie warto urozmaicić smak jajek świeżymi kurkami. Dolanie mleka zapewni jajecznicy dodatkową kremowość. Zobacz przepis na domową jajecznicę z kurkami, która podbije podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

W skrócie

Do jajecznicy można dodawać świeże lub mrożone kurki. Warto pamiętać, aby grzyby z zamrażarki wcześniej rozmrozić, pokroić i obsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Do domowej jajecznicy z kurkami warto dodawać świeże i suszone zioła, np. tymianek, rozmaryn lub szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Znakomitym uzupełnieniem smaku będzie też posiekany świeży szczypiorek.

Jajecznica z kurkami – przepis na sezonowe śniadanie

Czas przygotowania: 15 minut,
liczba porcji: dla 1-2 osób,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 10 ml mleka,
  • 1 mała cebula,
  • 20 g klarowanego masła,
  • 10 g świeżego, posiekanego koperku, natki pietruszki lub tymianku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.

Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

Przygotowanie:

  1. Świeże kurki należy dokładnie oczyścić z runa leśnego i umyć. Następnie grzyby trzeba pokroić w cienkie plastry.
  2. Na patelni z grubym dnem na średnim ogniu należy rozpuścić klarowane masło.
  3. Cebule należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie trzeba smażyć ją na patelni, aż będzie szklista.
  4. Pokrojone kurki należy dodać do cebuli i smażyć przez 5 minut, aż się zarumienią.
  5. W miseczce należy roztrzepać jajka z mlekiem do momentu uzyskania jednolitej masy jajecznej.
  6. Masę jajeczną doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Przed smażeniem jajecznicy należy zmniejszyć ogień pod patelnią i wlać na nią masę jajeczną.
  8. W trakcie smażenia jajecznica z kurkami powinna być przez cały czas mieszana. Należy ją smażyć tak długo, aż zyska pożądaną konsystencję.
  9. Przed podaniem jajecznicę z kurkami należy posolić i posypać posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.

Dodatki do jajecznicy z kurkami

Kremową i puszystą jajecznicę z kurkami można wzbogacić o mięsne dodatki. Świetnie sprawdza się pokrojony w kostkę i podsmażony boczek albo plastry wyrazistej w smaku kiełbasy. Gotową jajecznicę z grzybami można podawać z kromkami świeżego chleba z masłem, kajzerki z żółtym serem lub chrupiącej bagietki.

Czytaj także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!