Jajecznica z kurkami na pożywne śniadanie. Poznaj przepis na sezonowe wykorzystanie leśnych grzybów. Zobacz sposób na ekstra kremowość

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa jajecznica z kurkami świetnie smakuje smażona z boczkiem lub kiełbasą i udekorowana pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Domowa jajecznica z kurkami świetnie smakuje smażona z boczkiem lub kiełbasą i udekorowana pokrojonym drobno szczypiorkiem. pixabay.com/AndreasGoellner/zdjęcie ilustracyjne
Kremowa jajecznica to potrawa często przyrządzana na śniadanie. W sezonie na grzybobranie warto urozmaicić smak jajek świeżymi kurkami. Dolanie mleka zapewni jajecznicy dodatkową kremowość. Zobacz przepis na domową jajecznicę z kurkami, która podbije podniebienia nawet najbardziej wyrafinowanych smakoszy.

W skrócie

Do jajecznicy można dodawać świeże lub mrożone kurki. Warto pamiętać, aby grzyby z zamrażarki wcześniej rozmrozić, pokroić i obsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem, aż nabiorą odpowiedniej konsystencji. Do domowej jajecznicy z kurkami warto dodawać świeże i suszone zioła, np. tymianek, rozmaryn lub szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej. Znakomitym uzupełnieniem smaku będzie też posiekany świeży szczypiorek.

Jajecznica z kurkami – przepis na sezonowe śniadanie

Czas przygotowania: 15 minut,
liczba porcji: dla 1-2 osób,
stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 10 ml mleka,
  • 1 mała cebula,
  • 20 g klarowanego masła,
  • 10 g świeżego, posiekanego koperku, natki pietruszki lub tymianku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej.

Jak zrobić jajecznicę z kurkami?

Przygotowanie:

  1. Świeże kurki należy dokładnie oczyścić z runa leśnego i umyć. Następnie grzyby trzeba pokroić w cienkie plastry.
  2. Na patelni z grubym dnem na średnim ogniu należy rozpuścić klarowane masło.
  3. Cebule należy obrać, umyć i pokroić w kostkę. Następnie trzeba smażyć ją na patelni, aż będzie szklista.
  4. Pokrojone kurki należy dodać do cebuli i smażyć przez 5 minut, aż się zarumienią.
  5. W miseczce należy roztrzepać jajka z mlekiem do momentu uzyskania jednolitej masy jajecznej.
  6. Masę jajeczną doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Przed smażeniem jajecznicy należy zmniejszyć ogień pod patelnią i wlać na nią masę jajeczną.
  8. W trakcie smażenia jajecznica z kurkami powinna być przez cały czas mieszana. Należy ją smażyć tak długo, aż zyska pożądaną konsystencję.
  9. Przed podaniem jajecznicę z kurkami należy posolić i posypać posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub świeżym tymiankiem.

Dodatki do jajecznicy z kurkami

Kremową i puszystą jajecznicę z kurkami można wzbogacić o mięsne dodatki. Świetnie sprawdza się pokrojony w kostkę i podsmażony boczek albo plastry wyrazistej w smaku kiełbasy. Gotową jajecznicę z grzybami można podawać z kromkami świeżego chleba z masłem, kajzerki z żółtym serem lub chrupiącej bagietki.

Czytaj także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni