Idealna lemoniada na upały. Poznaj 7 dodatków, które zmienią smak wody z cytryną. Niektóre z nich znajdziesz w ogródku

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Do lemoniady warto dodać świeże listki mięty i plastry cytryny.Kliknij obraz i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć 7 dodatków do orzeźwiającej lemoniady.
Do lemoniady warto dodać świeże listki mięty i plastry cytryny.Kliknij obraz i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć 7 dodatków do orzeźwiającej lemoniady. 123rf.com/iuliian/zdjęcie ilustracyjne
Lemoniada to niezawodny napój na upalne dni. Jednak nie musicie zatrzymywać się na podstawowej wersji przygotowywanej na bazie wody gazowanej, soku z cytryny i cukru. Proponujemy 7 dodatków, które wzmocnią smak cytrynowego napoju.

W skrócie

Lemoniada to prosty napój, który potrzebuje do wykonania jedynie trzech składników. Warto wiedzieć, że równie łatwo można zrobić oranżadę. W tym przypadku zamiast soku wyciśniętego ze świeżej cytryny stosuje się sok pomarańczowy. Taki napój ma przewagę nad napojami ze sklepu, gdyż nie zawiera sztucznych barwników, konserwantów, a ilość dodanego cukru możecie sami kontrolować według własnych potrzeb. Podpowiadamy 7 dodatków, które urozmaicą smak domowej lemoniady.

W naszej galerii możecie zobaczyć 7 dodatków do lemoniady

Lemoniada ze świeżymi owocami

W sezonie na owoce jagodowe warto dodawać je do wody gazowanej. Na przykład truskawki, maliny, jagody, borówki wspaniale wyglądają, pływając w lemoniadzie i jednocześnie dodają walorów smakowych. Owoce można także zamrozić z wodą i stworzyć estetycznie wyglądające kostki lodu. Ponadto zachęcamy do zrobienia lemoniady arbuzowej ze zmiksowanym owocem. Gotową lemoniadę można także przyozdobić plastrami cytryny lub limonki.

Czytaj także:

Lemoniada rabarbarowa

Intrygującym pomysłem na zrobienie pysznego picia na gorące dni jest lemoniada rabarbarowa. Z racji, że rabarbar to warzywo należy mu się oddzielne miejsce w tym zestawieniu. Rabarbar należy ugotować w małej ilości wody z cukrem, a następnie przecedzić przez sitko o drobnych oczkach. Ma powstać esencjonalny syrop, który nada smaku.

Zobacz również: Orzeźwiająca lemoniada arbuzowa nawadnia, odmładza i wspomaga odchudzanie. Działa jak izotonik. Wypróbuj przepis na domowy napój

Syrop do lemoniady

Domowe syropy do orzeźwiającej lemoniady są szybkie i proste do przygotowania. Wystarczy ulubione zioła, przyprawy zagotować w wodzie z cukrem, aż się rozpuści. Następnie np.: miętę, tymianek lub wanilię należy wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej. Syrop smakowy trzeba odstawić do wystudzenia i dodawać do wody z sokiem z cytryny. Syropy do lemoniady poza smakiem zmieniają też jej kolor.

Zobacz także:

Bazylia do lemoniady

Znakomitym wyborem są także świeże liście ziół dodawane przed podaniem lemoniady. Znakomicie prezentują się liście bazylii, mięty, a także oregano. Można także dodawać igły rozmarynu lub tymianku, który podkreśli cytrusowy smak napoju.

Lemoniada z jadalnymi kwiatami

Późną wiosną i w lecie, gdy kwitną świeże kwiaty, warto dodawać ich płatki do lemoniady. Napój fenomenalnie upiększają np.:

  • płatki róży,
  • płatki nagietka,
  • płatki chabra bławatka,
  • płatki bratka trójbarwnego,
  • a także lawenda.

Jednak zanim dodacie kwiaty jadalne do lemoniady, warto mieć gwarancję, że nie były opryskiwane szkodliwymi substancjami chemicznymi i rosły na terenach oddalonych od bezpośredniego kontaktu z ruchliwymi szosami.

Lemoniada z lodem

Kostki lodu wykorzystywane do lemoniady nie muszą składać się jedynie z wody. Poza wspomnianymi już owocami można przygotować je z płatkami kwiatów albo ulubionymi ziołami. Takie składniki nie tylko atrakcyjnie wyglądają, ale nadają napojom intrygującej tekstury.

Miód do lemoniady

Lemoniada nie musi być też zawsze słodzona białym cukrem. Smak można regulować poprzez użycie np.: cukru trzcinowego. Ma on bardziej korzenny smak, który przypomina także melasę. Domowa lemoniada może być posłodzona miodem lub syropem klonowym. Jeżeli macie ochotę na odrobinę egzotyki, to możecie użyć syropu z daktyli albo agawy.

Mamy nadzieję, że tych 7 wskazówek zmotywuje was do przygotowania kolorowych i aromatycznych napojów, bez potrzeby kupowania ich w sklepach spożywczych.

Do lemoniady warto dodać świeże listki mięty i plastry cytryny.Kliknij obraz i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć 7 dodatków do orzeźwiającej lemoniady.

Idealna lemoniada na upały. Poznaj 7 dodatków, które zmienią...

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij przynajmniej 2 litry wody dziennie

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Sałatka z młodych ziemniaków. Idealna do dań z grilla

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kesja
Ja lubię dodawać do lemoniady zielonego ogórka, rozmaryn, lawendę i gazowaną cisowiankę. Dzięki temu smak jest oryginalny, a konsystencja przyjemnie musująca :)