W skrócie
Lawenda doceniana jest w medycynie naturalnej i tradycyjnym ziołolecznictwie jako roślina mająca działanie wyciszające, uspokajające i ułatwiająca zrelaksowanie przed snem. Odpowiedzialny za to jest znajdujący się w kwiatach aromatyczny olejek lawendowy. Podpowiadamy, w jaki sposób zrobić szybką lemoniadę lawendową idealną na upalne dni.
Czytaj: Olejek lawendowy skuteczny na świąd skóry, również w AZS
Lemoniada lawendowa – przepis na orzeźwiający napój
Liczba porcji: dla 4 – 5 osób.
Czas przygotowania: 10 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 l wody (może być gazowana),
- 1 łyżeczka kwiatów lawendy,
- 100 ml wrzątku,
- 1 łyżka cukru trzcinowego,
- sok z 1/ 2 cytryny,
- 3 plastry cytryny.
Czytaj: Olejek lawendowy skuteczny na świąd skóry, również w AZS
Jak zrobić lemoniadę z lawendy?
Przygotowanie:
- W garnku należy zalać świeże kwiaty lawendy wrzącą wodą i odstawić do naparzenia przez 5 minut.
- Następnie należy rozpuścić w niej łyżkę cukru trzcinowego.
- Z cytryny należy wycisnąć sok i wlać do dzbanka.
- Następnie należy dolać napar lawendowy i całość uzupełnić wodą.
- Jeżeli nie chcecie, aby w lemoniadzie pływały kwiaty lawendy, zachęcamy do wlewania naparu do dzbanka przez sitko.
- Do gotowej lemoniady lawendowej można dodać pokrojone na ćwiartki 3 plastry cytryny.
Syrop lawendowy do lemoniady
Aby uzyskać mocniejszy kolor i słodszy smak z lawendy można ugotować prosty syrop. W garnku należy umieścić 1 łyżkę suszonych lub 2 łyżki świeżych kwiatów lawendy, zalać 200 ml wody i dosłodzić 20 g cukru trzcinowego. Całość należy gotować przez 20 minut na małym ogniu pod przykryciem. Gdy syrop lawendowy nabierze różowej barwy, można dodawać go do wody z sokiem z cytryny.
Domowa lemoniada z ostrym smakiem
Kulinaria

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni: