Słodki sok z truskawek na zimę. Idealny do herbaty, naleśników i deserów. Wypróbuj tradycyjny przepis na sok z truskawek bez sokownika

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sok z truskawek to idealny dodatek do herbaty oraz deserów
Sok z truskawek to idealny dodatek do herbaty oraz deserów 123rf/lisa870/zdjęcie ilustracyjne
Pyszny, słodki sok z truskawek można dodać do herbaty albo deseru. Dolej do niego wodę gazowaną i otrzymasz pyszny napój truskawkowy. Przygotowanie soku z truskawek nie wymaga żadnego wysiłku ani doświadczenia. Poznaj tradycyjny przepis na sok z truskawek bez użycia sokownika.

W skrócie:

Jeśli tak jak ja uwielbiasz truskawki, już dziś przygotuj z nich pyszny sok. To tylko trzy składniki i minimum wysiłku. Wystarczy zagotować wodę z cukrem i dodać do niej pokrojone truskawki. Przepis, którym się dzisiaj dzielę jest tradycyjny i prosty. Taki sok z truskawek bez sokownika robiła moja babcia. Mimo tego, że nie używamy żadnych urządzeń, przepis nie wymaga od nas wiele pracy. Potrzebujemy jedynie dużego garnka i sita. Przecieranie truskawek przez sito jest proste, a powstałą masę możesz zużyć do naleśników, placków czy deserów. Sok z truskawek na zimę wychodzi słodki i dość gęsty. Potem można go dolewać do herbaty czy rozcieńczyć z wodą gazowaną, żeby uzyskać pyszny napój truskawkowy. Pulpę z truskawek możesz także zamrozić w foliowym woreczku strunowym. To najlepszy sposób na zachowanie smaku letnich owoców. Osłodzą ci jesienne i zimowe wieczory. Wypróbuj prosty przepis na wyśmienity sok truskawkowy.

Sok z truskawek – przepis tradycyjny

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: ok. 2,5 l soku z truskawek

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych truskawek,

  • 800 g cukru,

  • 1,5 litra wody.

Jak zrobić sok z truskawek bez sokownika?

  1. Wyparzyłam i wysuszyłam słoiki.

  2. W dużym garnku (ok. 3 l) zagotowałam wodę z cukrem. Dokładnie wymieszałam.

  3. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam. Dodałam do zagotowanej wody z cukrem.

  4. Kiedy woda z truskawkami ponownie się zagotowała, zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze 20 minut.

  5. Następnie wzięłam drugi garnek, ułożyłam na nim sito i przetarłam truskawki tak, aby uzyskać sok.

  6. Truskawki, które zostały z gotowania, włożyłam do woreczka strunowego i zamroziłam. Możesz także od razu zużyć truskawki do naleśników, placków czy innych deserów.

  7. Gorący sok z truskawek wlałam do słoików.

  8. Słoiki ustawiłam na ściereczce do góry dnem, do całkowitego przestygnięcia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni