Słodki sok z truskawek na zimę. Idealny do herbaty, naleśników i deserów. Wypróbuj tradycyjny przepis na sok z truskawek bez sokownika

Karolina Głogowska
Sok z truskawek to idealny dodatek do herbaty oraz deserów
Sok z truskawek to idealny dodatek do herbaty oraz deserów 123rf/lisa870/zdjęcie ilustracyjne
Pyszny, słodki sok z truskawek można dodać do herbaty albo deseru. Dolej do niego wodę gazowaną, a otrzymasz pyszny napój truskawkowy. Przygotowanie soku z truskawek nie wymaga żadnego wysiłku, wprawy, ani wielu pieniędzy. Możesz nim świętować Światowy Dzień Soku przypadający na 30 maja. Poznaj tradycyjny przepis na sok z truskawek bez użycia sokownika.

W skrócie:

Jeśli tak jak ja uwielbiasz truskawki, już dziś przygotuj z nich pyszny sok. To tylko trzy składniki i minimum wysiłku. Wystarczy zagotować wodę z cukrem i dodać do niej pokrojone truskawki. Przepis, którym się dzisiaj dzielę jest tradycyjny i prosty. Taki sok z truskawek bez sokownika robiła moja babcia. Mimo tego, że nie używamy żadnych urządzeń, przepis nie wymaga od nas wiele pracy. Potrzebujemy jedynie dużego garnka i sita. Przecieranie truskawek przez sito jest proste, a powstałą masę możesz zużyć do naleśników, placków czy deserów.

Sok z truskawek na zimę wychodzi słodki i dość gęsty. Potem można go dolewać do herbaty czy rozcieńczyć z wodą gazowaną, żeby uzyskać pyszny napój truskawkowy. Pulpę z truskawek możesz także zamrozić w foliowym woreczku strunowym. To najlepszy sposób na zachowanie smaku letnich owoców. Osłodzą ci jesienne i zimowe wieczory. Wypróbuj prosty przepis na wyśmienity sok truskawkowy.

Sok z truskawek – przepis tradycyjny

Czas przygotowania: 40 minut.

Porcja: ok. 2,5 l soku z truskawek.

Poziom trudności: łatwe.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych truskawek,

  • 800 g cukru,

  • 1,5 litra wody.

Jak zrobić sok z truskawek bez sokownika?

Sposób przygotowania:

  1. Wyparzyłam i wysuszyłam słoiki.

  2. W dużym garnku (ok. 3 l) zagotowałam wodę z cukrem. Dokładnie wymieszałam.

  3. Truskawki umyłam, pozbawiłam szypułek i pokroiłam. Dodałam do zagotowanej wody z cukrem.

  4. Kiedy woda z truskawkami ponownie się zagotowała, zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze 20 minut.

  5. Następnie wzięłam drugi garnek, ułożyłam na nim sito i przetarłam truskawki tak, aby uzyskać sok.

  6. Truskawki, które zostały z gotowania, włożyłam do woreczka strunowego i zamroziłam. Możesz także od razu zużyć truskawki do naleśników, placków czy innych deserów.

  7. Gorący sok z truskawek wlałam do słoików.

  8. Słoiki ustawiłam na ściereczce do góry dnem, do całkowitego przestygnięcia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Kulinaria

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni