Herbata zimowa bajecznie pachnie i fenomenalnie smakuje. Aromatyczny napar jest idealny na zimne wieczory pod kocem

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Do herbaty zimowej można dodać różne owoce i przyprawy, w tym pomarańcze oraz cynamon.
Do herbaty zimowej można dodać różne owoce i przyprawy, w tym pomarańcze oraz cynamon. wmaster890/ Getty Images
Herbata zimowa to nie zwykły napar, a napój, który skutecznie rozgrzeje od środka, a przy okazji cudnie pachnie i smakuje. Gdy za oknami wiatr, deszcz lub śnieg, on poprawi humor, a z odpowiednimi dodatkami nawet wspomoże zdrowie. Najlepiej wybrać napar z czarnych liści i ulubione składniki. My polecamy kombinację, której będzie trudno się oprzeć. Sprawdź przepis na zimową herbatę.

W skrócie

Najpopularniejsze napary na jesień i zimę przyrządzane są z czarnej herbaty liściastej. Na ogół unika się herbat zielonych, które uznaje się za wychładzające organizm. Jednak zielona herbata z kawałkami suszonego lub świeżego imbiru ma wielu zwolenników. Charakterystycznymi składnikami herbaty zimowej są dodatki w postaci aromatycznych ziół, korzennych przypraw i suszonych owoców. Polecamy także herbatę z imbirem i cytryną na chłodniejsze dni.

Sprawdź dodatki do herbaty zimowej

Herbata zimowa – przepis na aromatyczny napój

Czas przygotowania: 10 minut.
Liczba porcji: 2.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 ml wrzątku,
  • 2 łyżeczki herbaty liściastej,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 2 łyżeczki soku malinowego,
  • 1/2 pomarańczy,
  • 2 laski cynamonu,
  • 4 sztuki suszonych goździków,
  • kawałek świeżego imbiru o długości ok. 4 cm,
  • 2 gałązki rozmarynu.

Jak zrobić herbatę zimową?

  1. Na początku pomarańczę należy dokładnie umyć i pokroić w plastry. Kawałki owoc należy rozdzielić między dwie szklanki lub kubki.
  2. Do wybranych naczyń z pomarańczą należy zetrzeć kawałek imbiru.
  3. Do obu szklanek lub kubków należy włożyć po 2 sztuki suszonych goździków i po 1 lasce cynamonu.
  4. Do kubka należy wlać miodu, soku malinowego i dodać gałązkę rozmarynu.
  5. Następnie należy do zaparzacza do herbaty typu prasa francuska (french press) wsypać liście herbaty i zalać wrzątkiem. Po paru minutach można rozlać herbatę do kubków z dodatkami.
  6. Herbata zimowa jest gotowa do podania.

Przyprawy do herbaty rozgrzewającej

Herbata zimowa nie może obyć się bez ziół i przypraw, które nadają jej głębszego smaku i bardziej wyrazistego aromatu. Mogą to być przyprawy korzenne, które są doskonale znane z pierników. Warto mieć w szafce kuchennej zestaw przypraw do herbaty: korę cynamonu, ziarna kardamonu, suszone goździki i suszone płatki imbiru. Przepis na zimowe herbatki można także urozmaicić dodatkiem kardamonu, anyżu, świeżego lub suszonego rozmarynu, tymianku lub oregano.

Czym słodzić herbatę zimową?

Herbata zimowa po przestudzeniu może być posłodzona miodem. Ważne, aby napój nie był gorący, aby nie zniszczyć tkwiących w nim cennych właściwości. Herbata zimowa obowiązkowo dosładzana jest sokiem z malin, sokiem z aronii lub sokiem z jeżyn. Można także przygotować herbatę zimową na wschodnią modłę, czyli z ulubioną konfiturą. W tym zastosowaniu świetnie sprawdza się dżem z pigwy.

Herbatki rozgrzewające podawane są także z cząstkami owoców, np.: plastrami cytryny, plastrami cytryny, plastrami jabłka, plastrami gruszki lub kawałkami pigwy.

W naszej galerii możecie zobaczyć dodatki do herbaty zimowej

Herbata z rumem

Herbata rozgrzewająca z alkoholem, czyli herbata z prądem, to dla wielu osób obowiązkowy sposób na zimową rozgrzewkę po spacerze. Doskonale w roli dodatku alkoholowego sprawdza się nalewka z pigwy, nalewka malinowa lub nalewka z czerwonej porzeczki. Można także użyć odrobinę rumu.

Czytaj także: Pyszna herbata z imbirem na zdrowie. Wypróbuj przepis na napój na wzmocnienie

Zobacz w galerii dodatki do herbaty zimowej

Do herbaty zimowej można dodać różne owoce i przyprawy, w tym pomarańcze oraz cynamon.

Herbata zimowa bajecznie pachnie i fenomenalnie smakuje. Aro...

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Kamila
Ja jakoś nie lubię bawić się w takie mikstury ;) Wolę zrobić sobie po prostu herbatę Basilur earl grey między innymi z imbirem, nagietkiem, papają i owocem róży. Jest pyszna i idealna na taką pogodę :)
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni