W skrócie
Najpopularniejsze napary na jesień i zimę przyrządzane są z czarnej herbaty liściastej. Na ogół unika się herbat zielonych, które uznaje się za wychładzające organizm. Jednak zielona herbata z kawałkami suszonego lub świeżego imbiru ma wielu zwolenników. Charakterystycznymi składnikami herbaty zimowej są dodatki w postaci aromatycznych ziół, korzennych przypraw i suszonych owoców. Polecamy także herbatę z imbirem i cytryną na chłodniejsze dni.
Sprawdź dodatki do herbaty zimowej
Herbata zimowa – przepis na aromatyczny napój
Czas przygotowania: 10 minut.
Liczba porcji: 2.
Czas przygotowania: 15 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 500 ml wrzątku,
- 2 łyżeczki herbaty liściastej,
- 2 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki soku malinowego,
- 1/2 pomarańczy,
- 2 laski cynamonu,
- 4 sztuki suszonych goździków,
- kawałek świeżego imbiru o długości ok. 4 cm,
- 2 gałązki rozmarynu.
Zobacz także: Jak stosować cynamon? Najlepsze przepisy z cynamonem nie tylko na słodko. Aż 13 przepisów na korzenne pyszności
Jak zrobić herbatę zimową?
- Na początku pomarańczę należy dokładnie umyć i pokroić w plastry. Kawałki owoc należy rozdzielić między dwie szklanki lub kubki.
- Do wybranych naczyń z pomarańczą należy zetrzeć kawałek imbiru.
- Do obu szklanek lub kubków należy włożyć po 2 sztuki suszonych goździków i po 1 lasce cynamonu.
- Do kubka należy wlać miodu, soku malinowego i dodać gałązkę rozmarynu.
- Następnie należy do zaparzacza do herbaty typu prasa francuska (french press) wsypać liście herbaty i zalać wrzątkiem. Po paru minutach można rozlać herbatę do kubków z dodatkami.
- Herbata zimowa jest gotowa do podania.
Przyprawy do herbaty rozgrzewającej
Herbata zimowa nie może obyć się bez ziół i przypraw, które nadają jej głębszego smaku i bardziej wyrazistego aromatu. Mogą to być przyprawy korzenne, które są doskonale znane z pierników. Warto mieć w szafce kuchennej zestaw przypraw do herbaty: korę cynamonu, ziarna kardamonu, suszone goździki i suszone płatki imbiru. Przepis na zimowe herbatki można także urozmaicić dodatkiem kardamonu, anyżu, świeżego lub suszonego rozmarynu, tymianku lub oregano.
Czym słodzić herbatę zimową?
Herbata zimowa po przestudzeniu może być posłodzona miodem. Ważne, aby napój nie był gorący, aby nie zniszczyć tkwiących w nim cennych właściwości. Herbata zimowa obowiązkowo dosładzana jest sokiem z malin, sokiem z aronii lub sokiem z jeżyn. Można także przygotować herbatę zimową na wschodnią modłę, czyli z ulubioną konfiturą. W tym zastosowaniu świetnie sprawdza się dżem z pigwy.
Herbatki rozgrzewające podawane są także z cząstkami owoców, np.: plastrami cytryny, plastrami cytryny, plastrami jabłka, plastrami gruszki lub kawałkami pigwy.
W naszej galerii możecie zobaczyć dodatki do herbaty zimowej
Herbata z rumem
Herbata rozgrzewająca z alkoholem, czyli herbata z prądem, to dla wielu osób obowiązkowy sposób na zimową rozgrzewkę po spacerze. Doskonale w roli dodatku alkoholowego sprawdza się nalewka z pigwy, nalewka malinowa lub nalewka z czerwonej porzeczki. Można także użyć odrobinę rumu.
Czytaj także: Pyszna herbata z imbirem na zdrowie. Wypróbuj przepis na napój na wzmocnienie
Zobacz w galerii dodatki do herbaty zimowej
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?