Wyśmienity obiad za 2 zł? Katarzyna Bosacka proponuje pierogi lwowskie, tanie danie z Ukrainy. Zobacz przepis

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Katarzyna Bosacka zaprezentowała przepis na pierogi lwowskie, czyli z kaszą gryczaną i twarogiem.
Katarzyna Bosacka zaprezentowała przepis na pierogi lwowskie, czyli z kaszą gryczaną i twarogiem. PRZEMEK SWIDERSKI / POLSKA PRESS /
Udostępnij:
Katarzyna Bosacka, znana dziennikarka, promotorka gospodarnego gotowania i zdrowego odżywiania, tym razem wzięła na warsztat przepis na danie z Ukrainy. Na swoim kanale EkoBosacka na Youtube wspólnie z rodowitą lwowianką mieszkającą od 26 lat w Polsce - Marią Popko - przygotowała pierogi. Koszt obiadu - porcję 10 pierogów z okrasą - Bosacka oszacowała na 2,30 zł.

W skrócie

Pierogi ukraińskie, czyli jakie?

O to, jakie są ukraińskie pierogi, Katarzyna Bosacka zapytała na swoim kanale na YouTube lwowiankę, Marię Popko. Według dziennikarki, Ukrainka jest idealną ekspertką w tej kwestii, gdyż zna wszystkie przepisy swojej rodzimej kuchni.

- Jest dużo rodzajów pierogów ukraińskich. Prawdziwe pierogi ukraińskie to są ziemniaki i podsmażona cebulka – odpowiedziała Maria Popko.

Z dalszej rozmowy wynika, że pierogi ukraińskie są bez twarogu. Z kolei pierogi lwowskie przygotowuje się z kaszy gryczanej, białego sera (twarogu), podsmażonej cebulki i do smaku dodaje się czosnek.

Pierogi lwowskie – przepis na tani obiad

Katarzyna Bosacka przypomniała, że kasza gryczana jest zdrowsza niż ziemniaki. Dlatego zdecydowała się na zrobienie obiadu według przepisu pani Marii. Z przytoczonych składników wykonały 60 pierogów. Wg Bosackiej, mogłoby się nimi najeść sześć osób.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki oleju,
  • szczypta soli,
  • kubek gorącej wody.

Katarzyna Bosacka wszystkie składniki połączyła w robocie kuchennym i wstawiła na najwyższe obroty do uzyskania jednolitego ciasta.

Farsz:

  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę,
  • masło klarowane lub olej do smażenia,
  • szklanka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • kostka twarogu,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 ząbek czosnku.

Jak zrobić pierogi lwowskie?

Przygotowanie

  1. Do podsmażonej na oleju, lub maśle klarowanym cebuli Katarzyna Bosacka i pani Maria dodały ugotowaną i przeciśniętą przez praskę do ziemniaków kaszę gryczaną.
  2. Następnie dodały twaróg i doprawiły solą.
  3. Do farszu dodały pokrojony czosnek.
  4. Całość dokładnie wymieszały i doprawiły świeżo zmielonym pieprzem.
  5. Następnie Maria Popko zdradziła swój sposób robienia pierogów bez wałkowania ciasta. Wystarczy pokroić je podobnie jak ciasto na kluski leniwe, a następnie rozciągnąć w dłoniach na krążki. Wtedy można faszerować przygotowaną masą z kaszy gryczanej i sera.
  6. Pierogi lwowskie obie panie ugotowały we wrzącej, solonej wodzie.

Pierogi lwowskie 10 sztuk - obiad za 2 złote wg Bosackiej

Katarzyna Bosacka policzyła, że na porcję przypadło 10 pierogów. Zostały one na koniec okraszone podsmażoną cebulką z kawałkiem boczku. Koszt porcji pierogów lwowskich (10 sztuk) bez dodatku mięsa według Katarzyny Bosackiej wynosi 1,50 złotych. Z dodatkiem okrasy ich cena wzrasta do 2,30 złotych.

Internauci o pierogach

Filmik Katarzyny Bosackiej wywołał gorącą dyskusję. Niektórzy obserwujący nie dowierzali, że za 2 złote można zrobić taką liczbę pierogów. Inni podnosili argument, że dorosły człowiek nie naje się takim daniem. Na argument, że sama mąka kosztuje 3,50 zł, jedna z internautek odpowiedziała:
„No ale nie zrobisz z paczki mąki jednego dania, na tym to polega, że z produktów za 16 zł wychodzi 8 dań, a co za tym idzie, będzie koszt 2 zł”.

Pan Marcin dodał: „Jestem z Lubelszczyzny i identyczne pierogi robi moja mama. I też nie wałkuje ciasta”.

Inna internautka przyznała: „Te pierogi są przepyszne. Robię je częściej niż ruskie. Polecam jednak ciasto bez jajka, jest wtedy delikatne i miękkie”.

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

miejsce #1

Kenwood

KENWOOD KHC29.A0SI SREBRNY

799,00 zł575,99 zł-28%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Największa od dziesięcioleci susza we Francji

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie