Gulasz ze schabu. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Schab z pieczarkami w sosie śmietanowym

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj pyszny i pożywny gulasz ze schabu z pieczarkami. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj pyszny i pożywny gulasz ze schabu z pieczarkami. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Gulasz ze schabu i pieczarek to pomysł na smaczny, prosty i pożywny obiad dla całej rodziny. Mam dla ciebie najlepszy przepis na takie danie. Gulasz jest wyrazisty w smaku i łatwy do przygotowania. Taki obiad zrobisz na jednej patelni. Przekonaj się i wypróbuj przepis na gulasz.

Spis treści

Gulasz ze schabu to proste i smaczne danie. Można podać je z ziemniakami, kluskami śląskimi, ryżem oraz z porcją ulubionej surówki np. z kapusty pekińskiej. Proponuję doprawić gulasz śmietanką, ziołami prowansalskimi i czosnkiem.

Przepis na gulasz ze schabu z pieczarkami

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 600 g schabu,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 200 ml śmietanki 30 %,
  • 200 ml wody lub bulionu,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli + szczypta do posypania mięsa,
  • ok. pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki oleju.

Zobacz także: Wyśmienite risotto z pieczarkami. Prosty przepis na szybki i smaczny obiad bez mięsa. Risotto jest idealnie kremowe i pyszne

Jak zrobić gulasz ze schabu z pieczarkami?

  1. Pokrój schab w kostkę, posyp go szczyptą soli, pieprzu oraz 1 czubatą łyżką pąki pszennej. Wymieszaj.
  2. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę.
  4. Na patelni podgrzej olej i obsmaż mięso.
  5. Dodaj cebulę i pieczarki, podsmażaj jeszcze chwilę, aż cebula ładnie się zarumieni.
  6. Wlej na patelnię wodę lub bulion, dodaj przyprawy i pogotuj całość ok. 40 minut, pod przykryciem, na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  7. Dopraw całość śmietanką. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
  8. Pogotuj jeszcze 5 minut.
  9. Na koniec dodaj natkę pietruszki.
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj pyszny i pożywny gulasz ze schabu z pieczarkami. Zobacz przepis. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Gulasz ze schabu. Prosty przepis na pyszny obiad dla całej r...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie