Soczysty gulasz ze schabu – pyszny i pożywny obiad dla całej rodziny. Polecamy niezawodny przepis na schab z pieczarkami w sosie śmietanowym

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj pyszny i pożywny gulasz ze schabu z pieczarkami. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj pyszny i pożywny gulasz ze schabu z pieczarkami. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Gulasz ze schabu i pieczarek w śmietanowym sosie to pyszne i wyraziste w smaku danie, które idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Jego przygotowanie jest proste i zawsze się udaje. Całość zrobisz na jednej patelni. Sprawdź, jaki jest smaczny i wypróbuj sprawdzony przepis ze schabem.

Spis treści

Co zrobić ze schabu na obiad? Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na gulasz ze schabu. To proste, sycące i niezawodne danie, którego przygotowanie nie sprawia trudności. Pysznie smakuje z ziemniakami, kluskami śląskimi lub kładzionymi oraz z porcją ulubionej surówki np. z kapusty pekińskiej. Proponuję doprawić gulasz śmietanką, ziołami prowansalskimi i czosnkiem.

Przepis na gulasz ze schabu z pieczarkami

czas przygotowania: ok. 1,5 godziny
porcja dla 4 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 600 g schabu,
  • 300 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 200 ml śmietanki 30 %,
  • 200 ml wody lub bulionu,
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli + szczypta do posypania mięsa,
  • ok. pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 2 łyżki oleju.

Jak zrobić gulasz ze schabu w śmietanowym sosie?

  1. Pokrój schab w kostkę, posyp go szczyptą soli, pieprzu oraz 1 czubatą łyżką pąki pszennej. Wymieszaj.
  2. Oczyść pieczarki i pokrój w plasterki.
  3. Cebulę obierz i posiekaj w małą kostkę.
  4. Na patelni podgrzej olej i obsmaż mięso.
  5. Dodaj cebulę i pieczarki, podsmażaj jeszcze chwilę, aż cebula ładnie się zarumieni.
  6. Wlej na patelnię wodę lub bulion, dodaj przyprawy i pogotuj całość ok. 40 minut, pod przykryciem, na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  7. Dopraw całość śmietanką. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
  8. Pogotuj jeszcze 5 minut.
  9. Na koniec dodaj natkę pietruszki.
Szukasz pomysłu na obiad? Przygotuj pyszny i pożywny gulasz ze schabu z pieczarkami. Zobacz przepis. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Soczysty gulasz ze schabu – pyszny i pożywny obiad dla całej...

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Patelnie, do których nic nie przywiera!

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!