Weź mieloną wołowinę i ugotuj zupę hamburgerową. Poznaj przepis na jednogarnkowe danie. Niewiarygodne, jaka jest pyszna

Anna Daniluk
Domowa zupa hamburgerowa to sycący posiłek na bazie wołowiny i warzyw.
Domowa zupa hamburgerowa to sycący posiłek na bazie wołowiny i warzyw. Kritchai Chaibangyang/Getty Images
Klasycznych hamburgerów z kotletem wołowym nie trzeba nikomu przedstawiać. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby składniki znane z popularnego fast foodu użyć do zrobienia sycącej zupy. Nazwa zupy hamburgerowej może cię zaskoczyć, jednak jest to rodzaj prostego gulaszu wołowego z warzywami. Bez względu jak ją nazwiesz, otrzymasz treściwą zupę, którą nakarmisz całą rodzinę.

W skrócie:

Do przygotowania zupy hamburgerowej użyj jakościowej mielonej wołowiny, pokrojonych warzyw korzeniowych i przecieru pomidorowego. Pod koniec gotowania, zanim wlejesz przecier pomidorowy, możesz do dania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub drobny makaron np.: orzo. Domowa zupa hamburgerowa świetnie smakuje podana z grzankami lub kromką świeżego chleba. Jest to jedno z tych dań, które określa się jako „brzydkie, a dobre”. Mimo mało fotogenicznego wyglądu, moi znajomi zawsze proszą o dokładkę.

Zupa hamburgerowa – prosty przepis z wołowiną

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 45 minut (w tym 30 minut gotowania).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • 1 l bulionu warzywnego,

  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce,

  • 3 marchewki,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1/2 bulwy selera,

  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1 łyżeczka suszonego oregano,

  • 3/4 szklanki drobnego makaronu np.: kolanka lub orzo.

Jak zrobić zupę hamburgerową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz cebulę z łupin i posiekaj w drobną kostkę.

  2. Następnie weź ząbki czosnku, obierz je z łupin i drobno posiekaj.

  3. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż warzywa się zarumienią.

  4. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i seler.

  5. Dopraw solą, czarnym pieprzem i suszonym oregano.

  6. Następnie dodaj mięso wołowe i podsmaż do momentu uzyskania brązowego koloru.

  7. Podsmażone składniki zalej bulionem warzywnym.

  8. Gotuj zupę przez 20 minut na małej mocy palnika.

  9. Następnie dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  10. Pod koniec gotowania dodaj pomidory krojone w puszce i zagotuj.

  11. Gotową zupę hamburgerową przelej do misek i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do zupy hamburgerowej

Chcesz jeszcze bardziej podkreślić podobieństwo zupy do burgera? Polecam ci podawać je z grzanką z serem żółtym np.: cheddarem. Taki dodatek możesz zazwyczaj zjadać we francuskiej zupie cebulowej. Opiekana bagietka z serem to rozpływający się w ustach dodatek, który przyjemnie chrupie i zachęci cię do wzięcia dokładki.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni