W skrócie:
Do przygotowania zupy hamburgerowej użyj jakościowej mielonej wołowiny, pokrojonych warzyw korzeniowych i przecieru pomidorowego. Pod koniec gotowania, zanim wlejesz przecier pomidorowy, możesz do dania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub drobny makaron np.: orzo. Domowa zupa hamburgerowa świetnie smakuje podana z grzankami lub kromką świeżego chleba. Jest to jedno z tych dań, które określa się jako „brzydkie, a dobre”. Mimo mało fotogenicznego wyglądu, moi znajomi zawsze proszą o dokładkę.
Zupa hamburgerowa – prosty przepis z wołowiną
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 45 minut (w tym 30 minut gotowania).
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
400 g mielonej wołowiny,
1 łyżka oleju rzepakowego,
1 l bulionu warzywnego,
1 puszka pomidorów krojonych w puszce,
3 marchewki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 bulwy selera,
1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonego oregano,
3/4 szklanki drobnego makaronu np.: kolanka lub orzo.
Jak zrobić zupę hamburgerową?
Sposób przygotowania:
Na początku obierz cebulę z łupin i posiekaj w drobną kostkę.
Następnie weź ząbki czosnku, obierz je z łupin i drobno posiekaj.
W garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż warzywa się zarumienią.
Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i seler.
Dopraw solą, czarnym pieprzem i suszonym oregano.
Następnie dodaj mięso wołowe i podsmaż do momentu uzyskania brązowego koloru.
Podsmażone składniki zalej bulionem warzywnym.
Gotuj zupę przez 20 minut na małej mocy palnika.
Następnie dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Pod koniec gotowania dodaj pomidory krojone w puszce i zagotuj.
Gotową zupę hamburgerową przelej do misek i udekoruj posiekaną natką pietruszki.
Dodatki do zupy hamburgerowej
Chcesz jeszcze bardziej podkreślić podobieństwo zupy do burgera? Polecam ci podawać je z grzanką z serem żółtym np.: cheddarem. Taki dodatek możesz zazwyczaj zjadać we francuskiej zupie cebulowej. Opiekana bagietka z serem to rozpływający się w ustach dodatek, który przyjemnie chrupie i zachęci cię do wzięcia dokładki.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?