Weź mieloną wołowinę i ugotuj zupę hamburgerową. Poznaj przepis na jednogarnkowe danie. Niewiarygodne, jaka jest pyszna

Anna Daniluk
Domowa zupa hamburgerowa to sycący posiłek na bazie wołowiny i warzyw.
Domowa zupa hamburgerowa to sycący posiłek na bazie wołowiny i warzyw. Kritchai Chaibangyang/Getty Images
Klasycznych hamburgerów z kotletem wołowym nie trzeba nikomu przedstawiać. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby składniki znane z popularnego fast foodu użyć do zrobienia sycącej zupy. Nazwa zupy hamburgerowej może cię zaskoczyć, jednak jest to rodzaj prostego gulaszu wołowego z warzywami. Bez względu jak ją nazwiesz, otrzymasz treściwą zupę, którą nakarmisz całą rodzinę.

W skrócie:

Do przygotowania zupy hamburgerowej użyj jakościowej mielonej wołowiny, pokrojonych warzyw korzeniowych i przecieru pomidorowego. Pod koniec gotowania, zanim wlejesz przecier pomidorowy, możesz do dania dodać pokrojone w kostkę ziemniaki lub drobny makaron np.: orzo. Domowa zupa hamburgerowa świetnie smakuje podana z grzankami lub kromką świeżego chleba. Jest to jedno z tych dań, które określa się jako „brzydkie, a dobre”. Mimo mało fotogenicznego wyglądu, moi znajomi zawsze proszą o dokładkę.

Zupa hamburgerowa – prosty przepis z wołowiną

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 45 minut (w tym 30 minut gotowania).

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny,

  • 1 łyżka oleju rzepakowego,

  • 1 l bulionu warzywnego,

  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce,

  • 3 marchewki,

  • 1 cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1/2 bulwy selera,

  • 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 1 łyżeczka suszonego oregano,

  • 3/4 szklanki drobnego makaronu np.: kolanka lub orzo.

Jak zrobić zupę hamburgerową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku obierz cebulę z łupin i posiekaj w drobną kostkę.

  2. Następnie weź ząbki czosnku, obierz je z łupin i drobno posiekaj.

  3. W garnku z grubym dnem rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj cebulę i czosnek, smaż, aż warzywa się zarumienią.

  4. Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę i seler.

  5. Dopraw solą, czarnym pieprzem i suszonym oregano.

  6. Następnie dodaj mięso wołowe i podsmaż do momentu uzyskania brązowego koloru.

  7. Podsmażone składniki zalej bulionem warzywnym.

  8. Gotuj zupę przez 20 minut na małej mocy palnika.

  9. Następnie dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  10. Pod koniec gotowania dodaj pomidory krojone w puszce i zagotuj.

  11. Gotową zupę hamburgerową przelej do misek i udekoruj posiekaną natką pietruszki.

Dodatki do zupy hamburgerowej

Chcesz jeszcze bardziej podkreślić podobieństwo zupy do burgera? Polecam ci podawać je z grzanką z serem żółtym np.: cheddarem. Taki dodatek możesz zazwyczaj zjadać we francuskiej zupie cebulowej. Opiekana bagietka z serem to rozpływający się w ustach dodatek, który przyjemnie chrupie i zachęci cię do wzięcia dokładki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni