Domowa granola orzechowa na zdrowe śniadanie. Poznaj przepis obfity w migdały i płatki owsiane. Dodaj ją do jogurtu i ciesz się chrupkością

Anna Daniluk
Wideo
od 16 lat
Domowa granola orzechowa to zdrowy przysmak idealny do pochrupania. Warto dodawać go do jogurtu greckiego lub zalać mlekiem. Do granoli z orzechów warto dodawać suszone owoce, które urozmaicą strukturę płatków. To także pomysł na drugie śniadanie do szkoły i pracy. Wystarczy zapakować uprażoną granolę do słoika i zalać ulubionym jogurtem. Poznaj prosty przepis na granolę orzechową.

W skrócie

Szukasz zdrowej przekąski wypełnionej błonnikiem i niską zawartością cukru? Własnoręcznie przygotowana granola orzechowa na bazie migdałów, płatków owsianych i miodu to znakomita alternatywa wobec słodkości dostępnych w sklepach. To przysmak idealny na śniadanie lub zdrową przekąskę w ramach podwieczorku.

Widok z góry na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z upieczoną granolą
Zdrowa granola orzechowa wypełniona jest po brzegi uprażonymi płatkami migdałowymi, migdałami i pestkami dyni. Getty Images/Claudia Totir/zdjęcie ilustracyjne

Prosta granola orzechowa – przysmak na śniadanie

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 35 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3 szklanki płatków owsianych,
  • 1 szklanka orzechów włoskich,
  • 1/2 szklanki migdałów,
  • 1/2 szklanki orzechów laskowych,
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika,
  • 1/4 szklanki nasion dyni,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/4 szklanki rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli.

Jak zrobić granolę orzechową?

Sposób podania:

  1. Na początku ustawiłam piekarnik do rozgrzania do 160°C.
  2. W szerokim naczyniu wymieszałam płatki owsiane, posiekane orzechy włoskie, migdały, orzechy laskowe, nasiona słonecznika i nasiona dyni.
  3. W szklance wymieszałam razem miód, rozpuszczone masło, ekstrakt waniliowy, cynamon i sól.
  4. Mokre składniki wlałam do suchych i dokładnie wymieszałam, aby cała mieszanka była równomiernie pokryta.
  5. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i rozłożyłam na niej mieszankę z orzechami.
  6. Granolę orzechową piekłam w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 aż się zarumieni.
  7. Następnie granolę wyjęłam z piekarnika i pozostawiłam do ostygnięcia.
  8. Wystudzoną granolę orzechową rozkruszyłam na drobniejsze kawałki i przechowywałam w słoiku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni