Faworki z piekarnika na tłusty czwartek. Przepis na karnawałowy deser. Poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Tradycyjne ciasto na faworki można upiec w piekarniku. Dzięki temu deser będzie mniej kaloryczny.
Tradycyjne ciasto na faworki można upiec w piekarniku. Dzięki temu deser będzie mniej kaloryczny. Kasia Nowicka
Bez faworków trudno wyobrazić sobie karnawału-kruche, lekkie jak piórko i oszronione cukrem pudrem. Ta rozpusta jednak szybko odkłada się w biodrach, chyba że skorzystacie z przepisu Kasi Nowickiej, autorki bloga Plate by Kate, na faworki z piekarnika.

W skrócie

Faworki z piekarnika są pyszne jak te smażone w głębokim tłuszczu, chrupiące, niezbyt słodkie i znacznie mniej kaloryczne. Dla osób na diecie, ale też tych, którzy dbają o portfel, bo smażenie w głębokim tłuszczu w czasach inflacji to spore wyzwanie dla domowego budżetu. Dlatego, zamiast faworki smażyć w karnawale robię faworki z piekarnika.

Faworki z piekarnika – przepis na tłusty czwartek

Przygotowanie 20 minut + pieczenie 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 300 g mąki,
  • 50 g masła,
  • 5 żółtek,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany 30%,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka spirytusu, rum lub opcjonalnie olej rzepakowy w sprayu.

Do posypania:

  • cukier puder do posypania

Jak zrobić faworki pieczone?

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, sól i cukier. Dodaj śmietanę, posiekane masło, żółtka i spirytus. Wymieszaj widelcem, zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulę. Możesz też zagnieść ciasto za pomocą miksera, robota kuchennego lub malaksera.
  2. Gotowe ciasto uderzaj wałkiem do ciasta – gdy zrobi się płaskie złóż jak list i uderzaj wzdłuż krótszego boku. Ja robię to przez około 10 minut. Im dłużej będziesz tłuc ciasto wałkiem, tym bardziej kruche będą faworki. Gdy się zmęczysz, możesz też wałkować i składać ciasto.
  3. Ciasto podziel na 4 części. Każdą część ciasta rozwałkuj na cienki placek. Za pomocą radełka pokrój je na paski szerokości około 2 centymetrów, a następnie podziel na kawałki o długości około 10 centymetrów.
  4. Każdy prostokąt ciasta natnij pośrodku, następnie chwytając kawałek ciasta za jeden z końców, przewlecz drugi koniec przez otwór.
  5. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Faworki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz spryskać faworki olejem rzepakowym lub olejem kokosowym w sprayu. Piecz faworki przez około 8-10 minut często zaglądając do piekarnika – trzeba je bacznie obserwować, bo ciasto jest cieniutkie i szybko można je przypalić.
  6. Po ostudzeniu faworki posypujemy cukrem pudrem.

Pochodzenie przysmaku

Najlepsze faworki robiła-a jakże-moja babcia. A zimowe popołudnia, gdy w gospodarstwie sprzyjały pieczeniu i gotowaniu przysmaków. Skąd faworki wzięły się na polskim stole, nie jest do końca pewne. Niektórzy pochodzenia faworków szukają we Francji i zwyczajach rycerstwa. Podobnie nazywano kokardki zrobione ze wstążki, które kobiety wręczały rycerzom na znak przychylności. Faworki mają je przypominać.

Zobacz także: Prosty przepis na domowe pączki z różą. Jak zrobić najlepsze pączki na tłusty czwartek? Sprawdź, jakie to łatwe

Inna wersja wysyła nas do Wielkopolski i poznańskiej cukierni Fawor. O wszystkim zadecydować miał przypadek: kawałek cienkiego ciasta wyślizgnął się z rąk początkującemu cukiernikowi i wpadł do kadzi, w której smażono pączki. Mistrz najpierw skrzyczał czeladnika, a potem spróbował usmażonego ciastka. Okazało się tak pyszne, że weszło na stałe do oferty cukierni.

Lżejsze i zdrowsze faworki z piekarnika

Faworki mają wiele nazw, ale najbardziej polska to chruściki. Wszystko dlatego, że pod zębami kruszą się jak suche gałązki. I pewnie zajadałabym się nimi bez opamiętania, gdyby nie fakt, że to prawdziwa bomba kaloryczna.

Metoda przygotowania

Ciasto na faworki jest naprawdę proste. Wszystkie składniki wystarczy zagnieść. A jeśli macie malakser albo robota kuchennego to przygotujecie je w 3 minuty. Ciasto to dopiero początek zabawy. Faworki potrzebują nieco brutalności. Będą idealne, jeśli porządnie wytłuczecie ciasto wałkiem. Im więcej powietrza wtłoczycie do ciasta, tym bardziej będą kruche i delikatne. To przy okazji świetny sposób na stres i trening jednocześnie.

Wytłuczone ciasto wałkujemy cieniutko, kroimy na prostokąty, nacinamy i przewlekamy przez dziurkę, tworząc faworki. Po 8- 10 minutach w piekarniku są gotowe. Przed pieczeniem można delikatnie spryskać je olejem w sprayu, wtedy bardziej będą przypominać te smażone. Po upieczeniu posypujemy nasze faworki cukrem pudrem i gotowe. Wypróbuj też koniecznie moje ekspresowe i proste pączki dla leniwych. Tym razem w wersji smażonej.

Więcej przepisów od Kasi Nowickiej znajdziesz na blogu Plate by Kate. Możesz też obserwować jej profile na Facebooku i na Instagramie.

Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie