Ekspresowe pączki drożdżowe na tłusty czwartek. Przepis idealny na karnawał. Specjał poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Ekspresowe pączki na drożdżach po usmażeniu obtaczane są w drobnym cukrze.
Ekspresowe pączki na drożdżach po usmażeniu obtaczane są w drobnym cukrze. Kasia Nowicka
Puszyste, rozpływające się w ustach, umiarkowanie słodkie i lekkie jak piórko. Szybkie pączki, które zrobicie niemal bez wysiłku. Przepis dla wielbicieli karnawałowych wypieków, którzy nie mają nadmiaru czasu. Pyszne i uroczo niedoskonałe ekspresowe pączki na tłusty czwartek. Przepis poleca Kasia Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

W skrócie

Klasyczne pączki to pracochłonny rarytas. Ciasto drożdżowe, z którego powstają, nie jest co prawda skomplikowane, ale formowanie i nadziewanie konfiturą wymaga nieco wprawy. Podobnie jak smażenie. Do tego wymaga czasu, a to często towar najbardziej deficytowy. Jak zjeść pączka, ale nie spędzić popołudnia w kuchni? Zrób ekspresowe pączki. Może nie tak okrąglutkie, jak klasyczne, ale smak… rewelacja. W dodatku do zrobienia w godzinę. Łącznie ze smażeniem.

Ekspresowe pączki drożdżowe

Przygotowanie: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 paczka suchych drożdży (7 g),
  • szczypta soli.

Do obtoczenia:

  • cukier wymieszany z cukrem waniliowym

Do smażenia:

  • 2 szklanki oleju rzepakowego

Jak zrobić ekspresowe pączki drożdżowe?

Sposób przygotowania:

  1. Mleko delikatnie podgrzej – temperatura jest odpowiednia, jeśli wkładając do mleka palec, poczujesz przyjemne ciepło, ale nie gorąco.
  2. Do mleka dodaj cukier, drożdże i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
  3. Do mleka z drożdżami dodaj mąkę i wymieszaj mikserem do momentu połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż pączki, nakładając ciasto łyżką zamoczoną w rozgrzanym oleju.
  5. Usmażone pączki obtocz drobnym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Pączki to instytucja. Delikatne, puszyste, niezbyt słodkie, ale kuszące zniewalającym zapachem. W żadnej cukierni nie znalazłam dotąd tak pysznych, jak te, które robi moja mama. Moim zdaniem są najlepsze. Koniec świętowania Bożego Narodzenia natychmiast osładzamy górą puszystych pączków pełnych domowej konfitury z maminej kuchni. I wszystkie noworoczne postanowienia, by w końcu przejść na dietę, biorą w łeb. Jak karnawał to karnawał.

Pyszny sposób na szybkie pączki

Przepisem na ekspresowe pączki podzieliła się ze mną chorwacka gospodyni, od której wynajmowaliśmy dom. Bo karnawałowe wypieki kochają nie tylko Polacy i amerykańscy detektywi zajadający pączki z dziurką i popijający kawę. Ciasta smażone w głębokim tłuszczu znajdziecie we wszystkich kuchniach świata. Uwielbiamy choćby włoskie pączki z ricotty, pyszne, proste i równie błyskawiczne w przygotowaniu.

Zobacz także: Proste w wykonaniu pączki na serku mascarpone. Najlepszy przepis na małe pączki serowe z lukrem. Idealne małe co nieco na karnawał

Ekspresowe pączki to przekąska, którą zrobisz zawsze i wszędzie, bo potrzebna składniki najpewniej masz w kuchni. Do przygotowania zwykle używam drożdży suszonych. Drożdże instant są zdecydowanie bardziej przewidywalne od tych świeżych. Składniki ciasta wystarczy wymieszać i odstawić na mniej więcej dwa kwadranse do lekkiego wyrośnięcia. I usmażyć. Najlepiej sprawdza się olej rzepakowy.

Ciasto na szybkie pączki zawiera niewiele cukru, więc koniecznie obtoczcie je po usmażeniu drobnym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. A kalorie spalicie bez trudu choćby podczas karnawałowych tańców.

Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate By Kate, Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Erytrol jest szkodliwy?

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie