W skrócie
Klasyczne pączki to pracochłonny rarytas. Ciasto drożdżowe, z którego powstają, nie jest co prawda skomplikowane, ale formowanie i nadziewanie konfiturą wymaga nieco wprawy. Podobnie jak smażenie. Do tego wymaga czasu, a to często towar najbardziej deficytowy. Jak zjeść pączka, ale nie spędzić popołudnia w kuchni? Zrób ekspresowe pączki. Może nie tak okrąglutkie, jak klasyczne, ale smak… rewelacja. W dodatku do zrobienia w godzinę. Łącznie ze smażeniem.
Ekspresowe pączki drożdżowe
Przygotowanie: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 i 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 paczka suchych drożdży (7 g),
- szczypta soli.
Do obtoczenia:
- cukier wymieszany z cukrem waniliowym
Do smażenia:
- 2 szklanki oleju rzepakowego
Jak zrobić ekspresowe pączki drożdżowe?
Sposób przygotowania:
- Mleko delikatnie podgrzej – temperatura jest odpowiednia, jeśli wkładając do mleka palec, poczujesz przyjemne ciepło, ale nie gorąco.
- Do mleka dodaj cukier, drożdże i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
- Do mleka z drożdżami dodaj mąkę i wymieszaj mikserem do momentu połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
- W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż pączki, nakładając ciasto łyżką zamoczoną w rozgrzanym oleju.
- Usmażone pączki obtocz drobnym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Pączki to instytucja. Delikatne, puszyste, niezbyt słodkie, ale kuszące zniewalającym zapachem. W żadnej cukierni nie znalazłam dotąd tak pysznych, jak te, które robi moja mama. Moim zdaniem są najlepsze. Koniec świętowania Bożego Narodzenia natychmiast osładzamy górą puszystych pączków pełnych domowej konfitury z maminej kuchni. I wszystkie noworoczne postanowienia, by w końcu przejść na dietę, biorą w łeb. Jak karnawał to karnawał.
Pyszny sposób na szybkie pączki
Przepisem na ekspresowe pączki podzieliła się ze mną chorwacka gospodyni, od której wynajmowaliśmy dom. Bo karnawałowe wypieki kochają nie tylko Polacy i amerykańscy detektywi zajadający pączki z dziurką i popijający kawę. Ciasta smażone w głębokim tłuszczu znajdziecie we wszystkich kuchniach świata. Uwielbiamy choćby włoskie pączki z ricotty, pyszne, proste i równie błyskawiczne w przygotowaniu.
Ekspresowe pączki to przekąska, którą zrobisz zawsze i wszędzie, bo potrzebna składniki najpewniej masz w kuchni. Do przygotowania zwykle używam drożdży suszonych. Drożdże instant są zdecydowanie bardziej przewidywalne od tych świeżych. Składniki ciasta wystarczy wymieszać i odstawić na mniej więcej dwa kwadranse do lekkiego wyrośnięcia. I usmażyć. Najlepiej sprawdza się olej rzepakowy.
Ciasto na szybkie pączki zawiera niewiele cukru, więc koniecznie obtoczcie je po usmażeniu drobnym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. A kalorie spalicie bez trudu choćby podczas karnawałowych tańców.
Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate By Kate, Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?