Ekspresowe pączki drożdżowe na tłusty czwartek. Przepis idealny na karnawał. Specjał poleca Plate by Kate

Kasia Nowicka
Ekspresowe pączki na drożdżach po usmażeniu obtaczane są w drobnym cukrze.
Ekspresowe pączki na drożdżach po usmażeniu obtaczane są w drobnym cukrze. Kasia Nowicka
Puszyste, rozpływające się w ustach, umiarkowanie słodkie i lekkie jak piórko. Szybkie pączki, które zrobicie niemal bez wysiłku. Przepis dla wielbicieli karnawałowych wypieków, którzy nie mają nadmiaru czasu. Pyszne i uroczo niedoskonałe ekspresowe pączki na tłusty czwartek. Przepis poleca Kasia Nowicka, autorka bloga Plate by Kate.

W skrócie

Klasyczne pączki to pracochłonny rarytas. Ciasto drożdżowe, z którego powstają, nie jest co prawda skomplikowane, ale formowanie i nadziewanie konfiturą wymaga nieco wprawy. Podobnie jak smażenie. Do tego wymaga czasu, a to często towar najbardziej deficytowy. Jak zjeść pączka, ale nie spędzić popołudnia w kuchni? Zrób ekspresowe pączki. Może nie tak okrąglutkie, jak klasyczne, ale smak… rewelacja. W dodatku do zrobienia w godzinę. Łącznie ze smażeniem.

Ekspresowe pączki drożdżowe

Przygotowanie: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 paczka suchych drożdży (7 g),
  • szczypta soli.

Do obtoczenia:

  • cukier wymieszany z cukrem waniliowym

Do smażenia:

  • 2 szklanki oleju rzepakowego

Jak zrobić ekspresowe pączki drożdżowe?

Sposób przygotowania:

  1. Mleko delikatnie podgrzej – temperatura jest odpowiednia, jeśli wkładając do mleka palec, poczujesz przyjemne ciepło, ale nie gorąco.
  2. Do mleka dodaj cukier, drożdże i wymieszaj. Odstaw na 10 minut.
  3. Do mleka z drożdżami dodaj mąkę i wymieszaj mikserem do momentu połączenia składników. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto powinno podwoić objętość.
  4. W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż pączki, nakładając ciasto łyżką zamoczoną w rozgrzanym oleju.
  5. Usmażone pączki obtocz drobnym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Pączki to instytucja. Delikatne, puszyste, niezbyt słodkie, ale kuszące zniewalającym zapachem. W żadnej cukierni nie znalazłam dotąd tak pysznych, jak te, które robi moja mama. Moim zdaniem są najlepsze. Koniec świętowania Bożego Narodzenia natychmiast osładzamy górą puszystych pączków pełnych domowej konfitury z maminej kuchni. I wszystkie noworoczne postanowienia, by w końcu przejść na dietę, biorą w łeb. Jak karnawał to karnawał.

Pyszny sposób na szybkie pączki

Przepisem na ekspresowe pączki podzieliła się ze mną chorwacka gospodyni, od której wynajmowaliśmy dom. Bo karnawałowe wypieki kochają nie tylko Polacy i amerykańscy detektywi zajadający pączki z dziurką i popijający kawę. Ciasta smażone w głębokim tłuszczu znajdziecie we wszystkich kuchniach świata. Uwielbiamy choćby włoskie pączki z ricotty, pyszne, proste i równie błyskawiczne w przygotowaniu.

Zobacz także: Proste w wykonaniu pączki na serku mascarpone. Najlepszy przepis na małe pączki serowe z lukrem. Idealne małe co nieco na karnawał

Ekspresowe pączki to przekąska, którą zrobisz zawsze i wszędzie, bo potrzebna składniki najpewniej masz w kuchni. Do przygotowania zwykle używam drożdży suszonych. Drożdże instant są zdecydowanie bardziej przewidywalne od tych świeżych. Składniki ciasta wystarczy wymieszać i odstawić na mniej więcej dwa kwadranse do lekkiego wyrośnięcia. I usmażyć. Najlepiej sprawdza się olej rzepakowy.

Ciasto na szybkie pączki zawiera niewiele cukru, więc koniecznie obtoczcie je po usmażeniu drobnym cukrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Najlepiej smakują zaraz po usmażeniu. A kalorie spalicie bez trudu choćby podczas karnawałowych tańców.

Zobacz więcej przepisów od Kasi Nowickiej na blogu Plate By Kate, Facebooku i zaobserwować jej profil na Instagramie.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni