Spis treści
W tłusty czwartek warto zrobić dla siebie i swoich bliskich domowe pączki. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu i wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak ich smak jest nieporównywalnie lepszy od kupowanych w supermarketach gotowców.
Niech nie przerazi Cię ich smażenie! Podpowiadamy, jak zrobić to prosto i bezpiecznie, bez strzelającego oleju. Wypróbuj nasz przepis na domowe pączki z różą.
Pączki smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zdarza się, że wyciekający z nich dżem w kontakcie z olejem może pryskać, co jest niebezpieczne i może doprowadzić do poparzenia. Jest na to dobry sposób – upiecz pączki bez nadzienia, a dopiero gotowe nadziej za pomocą rękawa cukierniczego.
Czytaj także: Ekspresowe pączki drożdżowe na tłusty czwartek. Przepis idealny na karnawał. Specjał poleca Plate by Kate
Przepis na pączki z różą
Liczba porcji: ok. 36 pączków
Czas wykonania: ok. 2,5 godziny
Akcesoria do pieczenia!
Składniki:
- 100 g drożdży + łyżka cukru,
- 1 kg mąki pszennej,
- 8 żółtek,
- 6 łyżek cukru pudru,
- opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- szczypta soli,
- 15 dkg masła,
- 3 łyżki spirytusu,
- 2 szklanki mleka,
- 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia,
- szklanka dżemu z dzikiej róży,
- lukier (szklanka cukru pudru, sok z połówki cytryny, dwie łyżki wrzątku).
Zobacz także: Przepis na lukier królewski.
Jak zrobić pączki z różą?
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania wszystkich składników, najlepiej, by miały temperaturę pokojową. Następnie w małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem i pozostaw na kilka minut, aż zaczną pracować.
W oddzielnym naczyniu ubij żółtka z cukrem, szczyptą soli oraz wanilią i wlej razem z drożdżami do mąki.
Do masy wlej lekko podgrzane mleko i zacznij wyrabiać ręką. Po kilku minutach stopniowo dodawaj roztopione masło i spirytus.
Całość wyrabiaj minimum 5 min. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Następnie porcjami wałkuj ciasto i wycinaj okrągłe kształty za pomocą szklanki lub foremki.
Smaż pączki w dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.
Nasza rada: olej jest dobrze rozgrzany, gdy po zanurzeniu drewnianej łyżki pojawiają się koło niej „pęcherzyki”.
Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny – jeśli to konieczne, dodaj odrobinę wrzątku.
Dżem przełóż do garnczka i lekko podgrzej cały czas mieszając, by stał się bardziej płynny.
Pączki nadziewaj dżemem za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec polukruj.
Zobacz także: Cukierki węglowe, precle i tamales. Karnawałowe dania z różnych stron świata. Tych dań nie może zabraknąć na imprezach
Pączki możesz nadziać także kremem czekoladowym, budyniowym, toffi czy powidłami śliwkowymi. Jeśli chcesz, by wyglądały bardziej dekoracyjnie, posyp jeszcze niezastygnięty lukier skórką pomarańczową lub kolorową posypką. Smacznego!
Akcesoria kuchenne pomocne w każdej kuchni!
Prosty przepis na domowe pączki z różą. Jak zrobić najlepsze...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomi...
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym