Spis treści
W tłusty czwartek warto zrobić dla siebie i swoich bliskich domowe pączki. Ich przygotowanie zajmuje sporo czasu i wymaga przestrzegania kilku zasad, jednak ich smak jest nieporównywalnie lepszy od kupowanych w supermarketach gotowców.
Zobacz również: Jesteś na diecie? Jeden lub dwa pączki w tłusty czwartek ci nie zaszkodzą
Niech nie przerazi cię ich smażenie! Podpowiadamy, jak zrobić to prosto i bezpiecznie, bez strzelającego oleju. Wypróbuj nasz przepis na domowe pączki z różą. Pączki smażymy w dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zdarza się, że wyciekający z nich dżem w kontakcie z olejem może pryskać, co jest niebezpieczne i może doprowadzić do poparzenia. Jest na to dobry sposób – upiecz pączki bez nadzienia, a dopiero gotowe nadziej za pomocą rękawa cukierniczego.
Zajrzyj do galerii i zobacz, jak zrobić pyszne pączki z różą krok po kroku

Przepis na pączki z różą
Liczba porcji: ok. 36 pączków
Czas wykonania: ok. 2,5 godziny
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 100 g drożdży + łyżka cukru,
- 1 kg mąki pszennej,
- 8 żółtek,
- 6 łyżek cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g),
- szczypta soli,
- 15 dkg masła,
- 3 łyżki spirytusu,
- 2 szklanki mleka,
- 1,5 l oleju rzepakowego do smażenia,
- szklanka konfitury z dzikiej róży,
- lukier (szklanka cukru pudru, sok z połówki cytryny, dwie łyżki wrzątku).
Jak zrobić pączki z różą?
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania wszystkich składników, najlepiej, by miały temperaturę pokojową. Następnie w małej miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem i pozostaw na kilka minut, aż zaczną pracować.
W oddzielnym naczyniu ubij żółtka z cukrem, szczyptą soli oraz wanilią i wlej razem z drożdżami do mąki.
Do masy wlej lekko podgrzane mleko i zacznij wyrabiać ręką. Po kilku minutach stopniowo dodawaj roztopione masło i spirytus.
Całość wyrabiaj minimum 5 minut. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. godzinę w ciepłe miejsce, by dobrze wyrosło i podwoiło swoją objętość.
Następnie porcjami wałkuj ciasto i wycinaj okrągłe kształty za pomocą szklanki lub foremki.
Smaż pączki w dobrze rozgrzanym oleju, z obu stron.
Nasza rada: olej jest dobrze rozgrzany, gdy po zanurzeniu drewnianej łyżki pojawiają się koło niej „pęcherzyki”.
Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny – jeśli to konieczne, dodaj odrobinę wrzątku.
Dżem przełóż do garnczka i lekko podgrzej, cały czas mieszając, by stał się bardziej płynny.
Pączki nadziewaj dżemem za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec polukruj.
Poznaj przepis na hiszpańskie churros:
Pączki możesz nadziać także kremem czekoladowym, budyniowym, toffi czy powidłami śliwkowymi. Jeśli chcesz, by wyglądały bardziej dekoracyjnie, posyp jeszcze niezastygnięty lukier skórką pomarańczową lub kolorową posypką. Smacznego!
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Najsmaczniejsze pączki z różą jak od babci. Wypróbuj prosty ...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: