W skrócie
Przepis na lekki, letni obiad
Latem, gdy dni są bardzo ciepłe, nie zawsze mamy ochotę gotować, smażyć czy piec ciężkie potrawy. Warto wprowadzić wówczas do swojej diety lekkie dania, pełne świeżych warzyw i ziół. Przygotowaliśmy kilka polecanych potraw. Zebraliśmy dania łatwe w wykonaniu, które idealnie pasują na letni obiad. Zobacz naszą listę.
Obiad na lato:
- chrupiące kąski kurczaka w panierce, smakują wyśmienicie podane z sosem czosnkowym i dużą porcją świeżej sałatki,
- chłodnik z botwinki, to pyszna, zupa, podawana na zimno, z jajkiem i dużą ilością młodych warzyw,
- bakłażan faszerowany kaszą pęczak i pomidorami to pomysł na lekki obiad, bez mięsa, za to ze sporą ilością zdrowej kaszy i warzyw,
- makaron ze szpinakiem, kurczakiem i pomidorkami koktajlowymi, to danie proste i szybkie do zrobienia, które z pewnością nas nasyci i doda energii.
Latem warto sięgnąć także po pyszne surówki. Możesz zrobić np. surówkę z cukinii z ogórkiem i ziołowym sosem winegret.
Tradycyjne leczo
Leczo to znana i lubiana w Polsce potrawa, wywodząca się z kuchni węgierskiej. Przygotowuje się ją tradycyjnie na smalcu, z pomidorów, papryki, podsmażonej cebuli i wędzonej słoniny.
Na Węgrzech tak przygotowane leczo serwowane jest najczęściej jako dodatek do dań mięsnych, np. kotletów schabowych. Potrawa podawana jest także oddzielnie, z kawałkami podsmażonej kiełbasy.
Obecnie bardzo popularne jest leczo przygotowywane na oleju, z plastrami cukinii lub bakłażanów.
Mamy dla Ciebie sprawdzony i niezawodny przepis na leczo z cukinii, papryki i kiełbasy. To łatwa do przygotowania potrawa, która nie zajmuje wiele czasu. Wystarczy najpierw pokroić wszystkie potrzebne składniki, a później dusić je pod przykryciem, raz na jakiś czas mieszając.
Sprawdź wskazówki krok po kroku, jak przygotować leczo z cukinii, papryki i kiełbasy:
Przepis na leczo z cukinii, papryki i kiełbasy
(porcja dla 6 osób, czas przygotowania: ok. 40 minut)

Katarzyna Puczyńska
Składniki:
- 4 cukinie,
- ok. 500 g kiełbasy,
- 3 papryki ( najlepiej czerwona, zielona i żółta),
- 8 pomidorów lub 500 g pomidorowej passaty (przecieru pomidorowego),
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 1 łyżeczka oregano,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- sól do smaku,
- ok. 3 łyżki oleju
- ok. 100 ml wody,
- świeża natka pietruszki do posypania.
Sprawdź: 10 przepisów na dania z cukinią.
Jak zrobić leczo z cukinii, papryki i kiełbasy?
- Cukinie umyj, obierz ( jeśli jest młoda, to nie musisz jej obierać) i pokrój w średniej wielkości kawałki.
- Paprykę umyj, wytnij środek i pokrój w dużą kostkę.
- Kiełbasę pokrój w plasterki.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce lub drobno posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i kiełbasę.
- Dodaj czosnek i podsmaż jeszcze ok. 1 minutę.
- Następnie dodaj cukinię i paprykę, podlej niewielką ilością wody ( ok. 100 ml), przykryj garnek pokrywką i duś pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15 minut. Raz na jakiś czas możesz przemieszać potrawę.
- W tym czasie obierz pomidorki ze skórki ( możesz je smażyć wrzątkiem i obrać lub skorzystać ze specjalnej obieraczki do warzyw).
- Pokrój pomidory na kawałki i dodaj do leczo. Duś ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dopraw danie przyprawami.
- Podawaj leczo ciepłe, posypane natką pietruszki.
Zobacz także: Ratatuj na obiad. Przepis na danie z kuchni francuskiej. Wegetariański posiłek z bakłażanami, cukinią i papryką
Leczo z cukinii to doskonały pomysł na szybki jednogarnkowy ...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?