Spis treści
Domowe drożdżówki — sprawdzony przepis
Drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką to prawdziwy rarytas. Ich przygotowanie jest proste, ale trzeba przeznaczyć na nie trochę więcej czasu. Drożdżowe ciasto musi dobrze wyrosnąć. Taki przysmak możesz przygotować na śniadanie lub na piknik. Sprawdzą się także jako deser na grilla w plenerze.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne domowe drożdżówki z rabarbarem, budyniem i kruszonką.
Przepis na drożdżówki z rabarbarem i budyniem
czas przygotowania: ok. 20 minut + czas wyrastania ciasta: ok. 45 minut + czas pieczenia
porcja na ok. 16 drożdżówek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 40 g drożdży świeżych,
- 250 ml mleka,
- 60 g cukru,
- 50 g masła,
- 2 żółtka,
- szczypta soli,
- cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 4 łodygi rabarbaru,
- 2 łyżki cukru (do rabarbaru),
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
- 400 ml mleka (do budyniu),
- 2 łyżki cukru (do budyniu),
kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki cukru,
- 50 g masła.
Jak zrobić drożdżówki z rabarbarem i budyniem krok po kroku?
- Przygotowania ciasta drożdżowego zacznij od zrobienia najprostszego zaczynu z drożdży: wymieszaj w miseczce pokruszone drożdże z łyżeczką cukru. Mieszaj, aż będą płynne, a cukier się rozpuści — początkowo to wydaje się niemożliwe, ale szybko zauważysz, że drożdże rzeczywiście się rozpuszczają pod wpływem cukru i mieszania.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, cukier i wanilię.
- Jajka rozbij, przełóż żółtka do miseczki i wymieszaj widelcem.
- Masło roztop w garnuszku.
- Mleko delikatnie podgrzej.
- Do mąki wlej drożdże, dodaj mleko, żółtka i masło. Wymieszaj wszystko początkowo łyżką, a następnie rękami zagnieść ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli masz mikser planetarny lub maszynę do chleba, to skorzystaj z ich pomocy i zagnieć ciasto w swoim urządzeniu.
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut.
- Zabierz się od razu do przygotowania budyniu: ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale przy użyciu 400 ml mleka.
- Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki.
- Przełóż rabarbar do garnuszka, posyp cukrem i postaw na małym ogniu na ok. 5 minut. Co jakiś czas przemieszaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na w miarę możliwości równe części i uformuj z nich bułeczki — powinno wyjść ok. 16 sztuk.
- Przykryj bułeczki ściereczką jeszcze na ok. 10 minut.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę: roztop masło i zalej nim mąkę wymieszaną z cukrem. Rozdrobnij rękami, by przypominała mokry piasek.
- Każdą bułeczkę rozpłaszcz na kształt drożdżówki i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na drożdżówki kładź budyń, rabarbar i kruszonkę.
- Piecz ok. 15 minut w 160 stopniach Celsjusza.
Rabarbar — właściwości
Sezon na rabarbar już trwa. Roślina ta cieszy się dużą popularnością, a najsmaczniejsza jest właśnie teraz, czyli wiosną oraz wczesnym latem. Wówczas łodygi rabarbaru mają cienką skórkę, której nie trzeba obierać.
Zalet i zdrowotnych właściwości rabarbaru jest wiele. Zastanawiacie się ile kalorii, ma rabarbar? Bardzo mało! W 100 g produktu jest jedynie około 15 kcal.
Rabarbar jest źródłem m.in.:
- ważnych dla zdrowia antyoksydantów,
- błonnika pokarmowego,
- magnezu,
- potasu,
- wapnia,
- witaminy A,
- witamin C, E, K, B1, B2, B6,
- żelaza.
Rabarbar ma działanie przeczyszczające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu.
Jego nadmierne spożycie nie jest jednak wskazane dla:
- osób z osteoporozą,
- osób z dną (skazą) moczanową,
- a także dla dzieci i kobiet w ciąży.
Idealne ciasto drożdżowe — sprawdzone triki
Wiele osób uważa ciasto drożdżowe za bardzo trudne do wykonania. Nic bardziej mylnego. Wystarczy przestrzegać kilku zasad i proporcji, a będziemy mogli cieszyć się pysznym i aromatycznym wypiekiem.
Jak zrobić ciasto drożdżowe, by zawsze się udało? Zobacz nasze porady.
Sekrety udanego ciasta drożdżowego:
- wszystkie produkty do przygotowania ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową,
- drożdże mogą być świeże lub suszone, ważne, by miały długą datę do spożycia — drożdże długo przechowywane w lodówce lub z ciemnym nalotem mogą sprawić, ze ciasto nie urośnie,
- drożdże, by urosnąć, potrzebują cukru — ale nie za dużo, zawsze przestrzegaj proporcji podanych w przepisie,
- zrób zaczyn: wymieszaj drożdże z cukrem, aż staną się płynne, możesz dodać też odrobinę ciepłego mleka lub wody i szczyptę mąki,
- ciasto wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne, warto pomóc sobie mikserem planetarnym lub maszyną do chleba, im dłużej wyrabiane ciasto, tym lepsze,
- ciasto drożdżowe musi urosnąć, jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość,
- ciasto do wyrośnięcia zostaw w ciepłym miejscu bez przeciągów, przykryte ściereczką,
- ciasto urośnie szybciej jeśli przełożymy je do szklanej miski i zasłonimy jej wierzch szczelnie folią spożywczą,
- po uformowaniu ciasta np. na drożdżówki lub babkę, daj mu jeszcze odpocząć przez ok. 10 minut przed pieczeniem.
Sprawdź też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Gotuj smacznie i zdrowo!
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?