Dobry sok pomidorowy bez konserwantów. Wypróbuj przepis na zdrowy napój. Rozsmakuj się w prawdziwej bombie witamin

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowy sok pomidorowy można zrobić w szybki i prosty sposób przy użyciu dwóch składników. Wystarczą dojrzałe pomidory i sól.
Domowy sok pomidorowy można zrobić w szybki i prosty sposób przy użyciu dwóch składników. Wystarczą dojrzałe pomidory i sól. Anna Daniluk
Pomidory to uniwersalne warzywo, które pod względem botanicznym jest owocem. Zachęcamy, aby w pełni sezonu na pomidory zrobić domowy sok. Wystarczą dojrzałe pomidory i odrobina soli, która podkreśli ich słodycz i zakonserwuje na zimę. Poznajcie przepis na pyszny sok pomidorowy do spiżarni.

W skrócie

Pomidory to źródło wielu cennych witamin i minerałów. Wśród nich ważnymi elementami są potas, likopen, który działa przeciwstarzeniowo i witaminy C, A, K, E i z grupy B. Warto urozmaicić swój codzienny jadłospis także o picie soku pomidorowego. Jednak warto pamiętać, że cukier występujący w warzywach i owocach, znacznie szybciej wchłania się podczas spożycia soków. Zatem warto równoważyć swoje menu, jedząc świeże pomidory np.: w postaci lekkiej sałatki z mozzarellą. Podpowiadamy prosty przepis na domowy sok pomidorowy.

Tradycyjny sok pomidorowy – prosty przepis

Liczba porcji: na 2 butelki.
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2,5 – 3 kg pomidorów np.: malinowych,
  • 12 g soli.

Czytaj także: Przepis na dżem z zielonych pomidorów

Jak zrobić sok z pomidorów na zimę?

Przygotowanie:

  1. Bardzo dojrzałe i soczyste pomidory należy umyć i pokroić na połówki. Następnie pomidory należy powoli umieszczać w sokowirówce.
  2. Pomidory można także obrać ze skórki i zagotować w całości. Gdy pomidory się rozpadną i puszczą sok, można przetrzeć je przez sitko.
  3. Wyciśnięty sok można pić od razu lub zagotować z solą. Sok pomidorowy trzeba gotować jeszcze przez 5 minut.
  4. Gotowy sok należy przelać do butelek lub słoików, dokładnie zakręcić, odwrócić do góry dnem i czekać do całkowitego wystudzenia.
  5. Kolejnego dnia soki można zapasteryzować na zimę według sposobu opisanego w przepisie na przecier pomidorowy.

Przyprawy do soku pomidorowego

Klasyczny sok pomidorowy nie wymaga wielu przypraw. Wystarczy jedynie szczypta soli. Jednak jeżeli wolicie głębszy smak, to zachęcamy do skorzystania ze odrobiny pikantnej papryczki chili, pieprzu kajeńskiego, suszonej bazylii, oregano albo tymianku. Można doprawić go także ząbkiem czosnku. Każde z tych ziół i przypraw nada sokom wyjątkowego aromatu.

Jakie pomidory nadają się na sok?

Warto wybierać pomidory o soczystym miąższu. Wśród nich będą wspomniane pomidory malinowe, ale także bawole serca. Szczególnie warto zwracać uwagę na okrągłe pomidory, które będą bardziej wodniste. W przeciwieństwie do pomidorów podłużnych, które mają zwartą strukturę i nadają się na ketchup lub domową passatę.

Zastosowanie soku pomidorowego

Własnoręcznie przygotowany sok pomidorowy będzie można użyć do zrobienia zupy pomidorowej. Można zastosować go zamiast rosołu, tworząc lekką zupę na lato. Sok pomidorowy to także składnik koktajlów wielowarzywnych, a także drinka Krwawa Mary. Mamy nadzieję, że zainspirowaliśmy was do wykonania domowych soków pomidorowych z dojrzałych owoców.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij zdrowe koktajle

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni