Zupa krem z soczystych pomidorów na sezonowy obiad. Wypróbuj przepis na aromatyczne danie pełne aromatu. Jeden składnik uwydatni smak

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Domowa zupa krem z pomidorów zyska wyrazistszy smak, gdy wykorzystacie upieczona warzywa.
Domowa zupa krem z pomidorów zyska wyrazistszy smak, gdy wykorzystacie upieczona warzywa. 123rf.com/fikmik/zdjęcie ilustracyjne
Zupa pomidorowa to klasyczne danie przyrządzane z wcześniej ugotowanego rosołu. Latem warto zrobić zupę krem z pieczonych pomidorów. Do upieczonych warzyw warto dodać łyżkę octu balsamicznego, który wydobędzie słodycz pomidorów. Zobacz przepis na domową zupę krem z dojrzałych pomidorów.

W skrócie

Zupa krem z pomidorów to szybkie i smaczne danie, które przypadnie do gustu całej rodzinie. Zachęcamy, aby zrobić ją z pomidorów o zwartym miąższu, małej ilości pestek i wyrazistym aromacie. Szczególnie nadają się do tego pomidory śliwkowe, a także malinowe lub bawole serce. Zobacz przepis na najlepszą zupę krem z pomidorów.

Zupa krem z pomidorów – przepis na lato

Liczba porcji: dla 4 – 6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: prosty.

Składniki:

  • 1 kg pomidorów,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 300 ml bulionu warzywnego lub rosołu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego.

Jak zrobić zupę krem z pomidorów?

Przygotowanie:

  1. Pomidory należy umyć, naciąć na krzyż i włożyć do naczynia żaroodpornego. Do pomidorów należy dodać obrany czosnek i cebulę pokrojoną na ćwiartki. Wszystkie warzywa należy polać olejem lub oliwą z oliwek.
  2. Warzywa należy posypać tymiankiem, bazylią, solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i piec przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° Celsjusza nastawionym z grzaniem góra – dół.
  3. Upieczone warzywa należy przełożyć do garnka o grubym dnie, zalać bulionem i zmiksować przy pomocy blendera ręcznego lub kielichowego na gładką zupę.
  4. Gotowa zupa krem z pomidorów powinna być doprawiona łyżką octu balsamicznego.

Dodatki do zupy krem z pomidorów

Domową zupę krem z pomidorów można podawać z grzankami z chleba na zakwasie albo podawać z bagietą podsmarowaną masłem czosnkowym. Świetnie sprawdzi się też tradycyjny ugotowany makaron lub ryż. Zupa krem z pomidorów może być też klasycznie podana ze świeżymi listkami bazylii lub z kawałkami mozzarelli. Warto wiedzieć, że pomidory świetnie smakują zestawione z odrobiną mielonego cynamonu. Ta przyprawa w oryginalny sposób podkreśla naturalną słodycz pomidorów. Podobny zabieg można stosować podczas gotowania sosu pomidorowego do pizzy lub makaronu.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!