W skrócie
Konsystencja dżemu z zielonych pomidorów po długim gotowaniu przypomina galaretkę. Pomidory zawierają pektynę, która naturalnie zagęszcza przetwory. Smak dżemu z zielonych pomidorów jest delikatny, ale można wzmocnić go wyrazistymi korzennymi przyprawami np.: korą cynamonu lub goździkami. Podpowiadamy, jak zrobić dżem z zielonych pomidorów i pomarańczy.
Dżem z zielonych pomidorów – przepis do słoików
Liczba porcji: na 2 słoiki o pojemności 350 ml.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 1 kg zielonych pomidorów,
- 400 g cukru trzcinowego lub białego kryształu.
Opcjonalnie:
- sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy.
Jak zrobić dżem z zielonych pomidorów?
Przygotowanie:
- Świeże zielone pomidory ze skórką należy pokroić w kostkę i umieścić w wysokim pojemniku.
- Zielone pomidory trzeba zblendować na gładką masę. Gotową pulpę z zielonych pomidorów trzeba przelać do garnka z grubym dnem i zagotować.
- Zielone pomidory trzeba gotować na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Następnie należy wlać do nich sok z pomarańczy i dodać cukier. Wybór cukru trzcinowego nada dżemowi z zielonych pomidorów karmelowego smaku.
- Dżem z zielonych pomidorów trzeba gotować przez kolejne 20 minut.
- Na koniec gorący dżem z zielonych pomidorów należy przelać do wyparzonych słoików. Następnie trzeba mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i poczekać aż wystygną.
Zastosowanie dżemu z zielonych pomidorów
Oryginalny dżem z zielonych pomidorów można zjeść po prostu na kromce świeżego chleba z rozsmarowanym masłem. Ponadto dżem pomidorowy można wykorzystać jako rodzaj marynaty do mięsa albo wykorzystać jako składnik słodko-kwaśnego sosu do kurczaka. Dżem z zielonych pomidorów może też podkreślić smak deserów np.: gofrów, naleśników lub być wykorzystany jako masa do przełożenia upieczonego biszkoptu. Własnoręcznie przygotowany dżem z zielonych pomidorów będzie świetnie współgrał z deską serów pleśniowych.
Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do przygotowania wyjątkowych przetworów.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?