Pomysłowy dżem z zielonych pomidorów do słoików. Odkryj wyjątkowy przepis na przetwory do spiżarni. Ten przysmak podkreśli smak mięsa

Anna Daniluk
Pyszny dżem z zielonych pomidorów wzbogaci smak kanapek, mięs i deserów.
Pyszny dżem z zielonych pomidorów wzbogaci smak kanapek, mięs i deserów. 123rf.com/agenturfotografin/zdjęcie ilustracyjne
Dżem z zielonych pomidorów to zaskakujący dodatek do deserów i do kanapek z wędliną. Mają korzenny aromat i smak przypominający figi. To także okazja do twórczego gotowania oraz sposób na zaskoczenie domowników nowatorskim przysmakiem. Zobacz prosty przepis na dżem z zielonych pomidorów.

W skrócie

Konsystencja dżemu z zielonych pomidorów po długim gotowaniu przypomina galaretkę. Pomidory zawierają pektynę, która naturalnie zagęszcza przetwory. Smak dżemu z zielonych pomidorów jest delikatny, ale można wzmocnić go wyrazistymi korzennymi przyprawami np.: korą cynamonu lub goździkami. Podpowiadamy, jak zrobić dżem z zielonych pomidorów i pomarańczy.

Dżem z zielonych pomidorów – przepis do słoików

Liczba porcji: na 2 słoiki o pojemności 350 ml.
Czas przygotowania: 45 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 kg zielonych pomidorów,
  • 400 g cukru trzcinowego lub białego kryształu.

Opcjonalnie:

  • sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy.

Jak zrobić dżem z zielonych pomidorów?

Przygotowanie:

  1. Świeże zielone pomidory ze skórką należy pokroić w kostkę i umieścić w wysokim pojemniku.
  2. Zielone pomidory trzeba zblendować na gładką masę. Gotową pulpę z zielonych pomidorów trzeba przelać do garnka z grubym dnem i zagotować.
  3. Zielone pomidory trzeba gotować na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
  4. Następnie należy wlać do nich sok z pomarańczy i dodać cukier. Wybór cukru trzcinowego nada dżemowi z zielonych pomidorów karmelowego smaku.
  5. Dżem z zielonych pomidorów trzeba gotować przez kolejne 20 minut.
  6. Na koniec gorący dżem z zielonych pomidorów należy przelać do wyparzonych słoików. Następnie trzeba mocno zakręcić, odwrócić do góry dnem i poczekać aż wystygną.

Zastosowanie dżemu z zielonych pomidorów

Oryginalny dżem z zielonych pomidorów można zjeść po prostu na kromce świeżego chleba z rozsmarowanym masłem. Ponadto dżem pomidorowy można wykorzystać jako rodzaj marynaty do mięsa albo wykorzystać jako składnik słodko-kwaśnego sosu do kurczaka. Dżem z zielonych pomidorów może też podkreślić smak deserów np.: gofrów, naleśników lub być wykorzystany jako masa do przełożenia upieczonego biszkoptu. Własnoręcznie przygotowany dżem z zielonych pomidorów będzie świetnie współgrał z deską serów pleśniowych.

Mamy nadzieję, że zainspirujemy was do przygotowania wyjątkowych przetworów.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni