Przelewanie wodą makaronu, wyrabianie ciasta drożdżowego i bezkofeinowa kawa. Kuchenne przesądy pod lupą. Oto 9 kulinarnych faktów i mitów

Anna Daniluk
Jednym z mitów zakorzenionych w domowym gotowaniu jest przelewanie wodą makaronu. Skrobia osadzona np.: na rurkach świetnie wchłania i zagęszcza sos.
Jednym z mitów zakorzenionych w domowym gotowaniu jest przelewanie wodą makaronu. Skrobia osadzona np.: na rurkach świetnie wchłania i zagęszcza sos. Katarzyna Puczyńska
Czy dodawać oliwę do gotującego się makaronu, a może unikać gotowania rosołu w czasie burzy? W naszych kuchniach często krążą przekazywane z pokolenia na pokolenie zasady, które z czasem obrastają w mity. Traktujemy je jak domowe tradycje, choć ich prawdziwe działanie bywa wątpliwe. Przyjrzeliśmy się bliżej najpopularniejszym kulinarnym przesądom, aby oddzielić fakty od fikcji i raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące gotowania.

W skrócie

Warto wiedzieć, że zachowania kulinarne również opierają się na regule społecznego dowodu słuszności. O co chodzi? Zasada opisana była przez psychologa Roberta Cialdiniego. Jeżeli znamy ludzi, którzy postępują w określony sposób i takie działanie przynosi pozytywne skutki, to uważamy to za wartościowe działanie. Wśród tych reguł często wybieramy też te, które pasują do naszego światopoglądu. Dlatego najdziwniejsze wskazówki kulinarne mają szansę przetrwać, jeżeli nasze mamy lub babcie przekazywały je jako słuszne.

Reguła autorytetu a kulinarne marnotrawstwo

Podobnie ma się rzecz z regułą autorytetu. Na przykład, gdy jakąś zasadę promuje znany szef kuchni. Kilka lat temu Gordon Ramsay, szef odznaczony gwiazdką Michelin, w swoim programie kulinarnym zalecał np. dolewanie oliwy z oliwek do wody podczas gotowania makaronu. Nowicjusze kulinarni przez szacunek, jakim go darzą, taką poradę przyjmowali bez potrzebnej refleksji.

Dolewanie oliwy do wody na makaron

Jeszcze kilka lat temu powszechną wskazówką dla kucharzy było dolewanie oleju lub oliwy do wrzątku, służącego do gotowania makaronu. Sugerowano się regułą autorytetu. Z czasem zrozumiano, że jest to błąd i marnowanie tłuszczu. Zgodnie z powiedzeniem „oliwa na wierzch wypływa”, dolewanie oliwy do wrzątku nie ma istotnego znaczenia dla gotującego się makaronu al dente. Aby ten był jędrny, trzeba wziąć duży garnek i gotować makaron w takiej ilości wody, aby mógł swobodnie pływać. Cenną oliwę lepiej zachować do spaghetti aglio e olio (złożonego z czosnku i oliwy z oliwek).

Gotowanie rosołu podczas burzy

Najczęściej powtarzaną „zasadą” jest ta dotycząca gotowania rosołu podczas burzy. Niektórzy uważają, że nie powinno się tego robić, ponieważ rosół skwaśnieje. Nie ma na to potwierdzenia naukowego, jednak uważa się, że latem, tuż przed burzą, gdy jest duszno i wilgotno, szybciej namnażają się bakterie gnilne. Dlatego rosół gotowany podczas burzy może nie być smaczny, a towarzyszące jego przygotowaniu upały mogą skrócić czas jego przydatności do spożycia.

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pani Bożena, obserwatorka naszego profilu na Facebooku, stwierdziła, że w czasie burzy kwaśnieje mleko. Na temat szybszego psucia się rosołu w czasie letnich burz odniosła się też użytkowniczka Jowita.

Rosół kwaśnieje od cebuli. Każda zupa ze śmietaną szybko skwaśnieje. Mleko po burzy nie przegotuje się. Do krupniku i rosołu tylko ciepła woda, nigdy zimna - dodała.

Kiedy wyrabiać ciasto drożdżowe?

Często pojawiającym się przesądem w trakcie wyrabiania ciasta drożdżowego jest ten dotyczący ciszy. Niegdyś mówiło się, że ciasto - oprócz odpowiedniego czasu - do wyrastania potrzebuje też ciszy. W wielu domach zakazywało się nawet kłótni. Nie jest to oczywiście prawda. Z pewnością jednak ciasto drożdżowe nie powinno być gwałtownie i zbyt często przenoszone podczas wyrastania, aby powstające pęcherzyki powietrza nie pękały za szybko.

Przelanie makaronu zimną wodą

Wiele osób nauczyło się od swoich mam i babć, by przelewać makaron zimną wodą, żeby szybko go ochłodzić i podać na stół. Warto jednak pamiętać, że opłukanie makaronu w zimnej wodzie pozbawia go cennej skrobi. Woda z gotowania makaronu to częsty zagęstnik sosów w kuchni włoskiej. Poza tym skrobia pozostała na makaronie sprawia, że sos lepiej się przykleja do włoskiej pasty.

Kiszenie warzyw podczas menstruacji

Częstą tezą powtarzaną przez nasze mamy i babcie było stwierdzenie, że w czasie okresu lepiej nie brać się za kiszenie warzyw. Obecnie uważa się, że jest to przesąd. W trakcie menstruacji zmienia się odczyn skóry kobiety, a także może być bardziej roztargniona i zapomni dosypać soli, co będzie miało wpływ na wykonanie przepisu. Jednak nie ma potwierdzonych badań naukowych, które wskazałyby słuszność stwierdzenia.

Trzymanie jajek w lodówce

Jajka mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej. Nie trzeba ich koniecznie przechowywać ich w lodówce. Może być to potrzebne do wykonania konkretnego przepisu. Na przykład do zrobienia idealnego ciasta kruchego warto skorzystać z zimnych jajek, a do ciasta drożdżowego mogą mieć temperaturę pokojową. Kolejnym mitem jest mycie jajek przed włożeniem do lodówki. Warto wiedzieć, że umycie może spowodować ich szybsze psucie.

Czy kawa bezkofeinowa zawiera kofeinę?

Kolejny mit żywieniowy dotyczy kawy. Wiele osób zapomina, że kawa bezkofeinowa również zawiera kofeinę. Najczęściej są to 2-3 miligramy na typową dużą filiżankę około 240 ml. W porównaniu do regularnej kawy, która ma średnio 90 miligramów na 240 ml napoju, jest to rzeczywiście niewiele. Osoby chcące całkowicie zrezygnować z kofeiny w diecie mogą się przerzucić na kawę zbożową.

Mięso łososia jest różowe

Wiele osób uważa, że mięso łososia jest z natury różowe. Niestety wszystko zależy od przyjmowanego pokarmu. W środowisku naturalnym są to małe, różowe krewetki, łosoś hodowlany ma dodawany barwnik do pożywienia. W przeciwnym razie mięso łososia będzie blade i niezachęcające do jedzenia.

Młode ziemniaki trzeba obierać

Większość młodych warzyw takie jak ziemniaki, marchewki i pietruszki nie potrzebują obierania. Wystarczy je dokładnie umyć i można przygotować je np.: do pieczenia. Jednak jeśli są one bardziej brudne, to wystarczy użyć kuchennego druciaka lub myjki do naczyń.

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Komentarze 1

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

m
mariia
W czasie burzy to trza gromnice w oknie postawić oby jeno zapalona była to uchrania od złego.
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni