W skrócie
Warto wiedzieć, że zachowania kulinarne również opierają się na regule społecznego dowodu słuszności. O co chodzi? Zasada opisana była przez psychologa Roberta Cialdiniego. Jeżeli znamy ludzi, którzy postępują w określony sposób i takie działanie przynosi pozytywne skutki, to uważamy to za wartościowe działanie. Wśród tych reguł często wybieramy też te, które pasują do naszego światopoglądu. Dlatego najdziwniejsze wskazówki kulinarne mają szansę przetrwać, jeżeli nasze mamy lub babcie przekazywały je jako słuszne.
Kliknij, aby zobaczyć galerię zdjęć z przesądami kulinarnymi
Podobnie ma się rzecz z regułą autorytetu. Na przykład, gdy jakąś zasadę promuje znany szef kuchni. Kilka lat temu Gordon Ramsay, szef odznaczony gwiazdką Michelin, w swoim programie kulinarnym zalecał np. dolewanie oliwy z oliwek do wody do gotowania makaronu. Nowicjusze kulinarni przez szacunek, jakim go darzą, taką poradę przyjmowali bez potrzebnej refleksji.
Czytaj także: Co zrobić z makaronu na szybko? Oto 5 łatwych przepisów na dania z makaronem. Domowy obiad w kilka minut
Gotowanie rosołu podczas burzy
Najczęściej powtarzaną „zasadą” jest ta dotycząca gotowania rosołu podczas burzy. Niektórzy uważają, że nie powinno się tego robić, ponieważ rosół skwaśnieje. Nie ma na to potwierdzenia naukowego, jednak uważa się, że latem, tuż przed burzą, gdy jest duszno i wilgotno, szybciej namnażają się bakterie gnilne. Dlatego rosół gotowany podczas burzy może nie być smaczny, a towarzyszące jego przygotowaniu upały mogą skrócić czas jego przydatności do spożycia.
Pani Bożena, obserwatorka naszego profilu na Facebooku, stwierdziła, że w czasie burzy kwaśnieje mleko. Na temat szybszego psucia się rosołu w czasie letnich burz odniosła się też użytkowniczka Jowita.
Rosół kwaśnieje od cebuli. Każda zupa ze śmietaną szybko skwaśnieje. Mleko po burzy nie przegotuje się. Do krupniku i rosołu tylko ciepła woda, nigdy zimna - dodała.
Kiedy wyrabiać ciasto drożdżowe?
Często pojawiającym się przesądem w trakcie wyrabiania ciasta drożdżowego jest ten dotyczący ciszy. Niegdyś mówiło się, że ciasto - oprócz odpowiedniego czasu - do wyrastania potrzebuje też ciszy. W wielu domach zakazywało się nawet kłótni. Nie jest to oczywiście prawda. Z pewnością jednak ciasto drożdżowe nie powinno być gwałtownie i zbyt często przenoszone podczas wyrastania, aby powstające pęcherzyki powietrza nie pękały za szybko.
W naszej galerii zebraliśmy popularne przesądydotyczące gotowania
Dolewanie oliwy do wody na makaron
Jeszcze kilka lat temu powszechną wskazówką dla kucharzy było dolewanie oleju lub oliwy do wrzątku, służącego do gotowania makaronu. Z czasem zrozumiano, że jest to błąd i marnowanie tłuszczu. Zgodnie z powiedzeniem „oliwa na wierzch wypływa”, dolewanie oliwy do wrzątku nie ma istotnego znaczenia dla gotującego się makaronu al dente. Aby ten był jędrny, trzeba wziąć duży garnek i gotować makaron w takiej ilości wody, aby mógł swobodnie pływać. Cenną oliwę lepiej zachować do spaghetti aglio e olio (złożonego z czosnku i oliwy z oliwek).
Przelanie makaronu zimną wodą
Wiele osób nauczyło się od swoich mam i babć, by przelewać makaron zimną wodą, żeby szybko go ochłodzić i podać na stół. Warto jednak pamiętać, że opłukanie makaronu w zimnej wodzie pozbawia go cennej skrobi. Woda z gotowania makaronu to częsty zagęstnik sosów w kuchni włoskiej. Poza tym skrobia pozostała na makaronie sprawia, że sos lepiej się przykleja do włoskiej pasty.
Czy warto gotować makaron w wodzie z oliwą? Oto 9 kulinarnyc...
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?