Spis treści
Kolacja na walentynki i nie tylko
Warto celebrować wspólne chwile przy stole z ukochaną osobą czy przyjacielem nie tylko od święta. Zastanawiasz się, co podać dla tak wyjątkowej osoby, by trafić przez żołądek do serca? Oto kilka przepisów idealnych na kolację na walentynki.
Polędwica z czerwonym winem (dla 2 osób)
Składniki:
- 200 g polędwicy wołowej
- 2 cebule czerwone
- 1/2 kostki masła
- 50 ml miodu
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- sól, pieprz do smaku
- łyżka oleju do smażenia
Przygotowanie:
- Stek z polędwicy smażymy z każdej strony na ładny złoty kolor i pieczemy w piecu 7 minut w temperaturze 180 stopni.
- Cebulę kroimy na 4 kawałki, na rozgrzaną patelnię wlewamy miód, dodajemy masło. W tej mieszance karmelizujemy cebulę.
- W rondelku gotujemy czerwone wino z solą i pieprzem i z odrobiną miodu. Gdy zgęstnieje, dodajemy masło i jeszcze chwilę podgrzewamy.
- Upieczoną polędwicę wołową kroimy w centymetrowe plastry i układamy na talerzach, dodajemy skarmelizowaną cebulę i wszystko polewamy sosem. Warto podać z bagietką lub ryżem.
Pierś z kaczki w sosie agrestowym z babką selerową
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- łyżka oleju
- gałązka tymianku
- 50 g agrestu mrożonego lun agrestowej konfitury
- 50 ml wytrawnego czerwonego wina
- 2 łyżki cukru
- 50 g masła
- 1 duży seler
- 2 jaja
- 1 czerstwa kajzerka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Baba selerowa: seler pokroić w kostkę i ugotować w wodzie do miękkości. Po ugotowaniu odlać wodę, dodać jaja, czerstwą namoczoną bułkę, sól, pieprz, 1 łyżkę cukru i wszystko razem zmiksować na gęstą masę. Formę do pieczenia wysmarować masłem i przelać do niej masę. Piec przez 45 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania ładnego koloru. Po ostygnięciu babę kroimy w prostokątne plastry.
Sos agrestowy: agrest wkładamy do rondelka i dodajemy 1 łyżkę cukru. Całość redukujemy o połowę i dodajemy połowę masła. Doprawiamy solą i pieprzem oraz resztą cukru.
Kaczka: na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i kładziemy piersi z kaczki skórą do dołu. Smażymy przez 7 minut tylko na jednej stronie. Przekładamy kaczkę do naczynia żaroodpornego również skórą do dołu, dodajemy tymianek, sól, pieprz i pieczemy kolejne 10 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu kroimy kaczkę w plastry, podajemy z babą i sosem agrestowym.
Ciastko czekoladowe z płynną czekoladą
Składniki:
- 4 jajka
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka kakao
- 20 g masła
- 2 gałki lodów waniliowych
Przygotowanie:
- Jaja rozbijamy do naczynia, dodajemy cukier i mąkę. Wszystko miksujemy razem do uzyskania gęstej masy.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do wcześniej przygotowanej masy.
- Foremki smarujemy masłem i obsypujemy kakao, po czym przelewamy do nich masę.
- Wkładamy do pieca i pieczemy w 180 stopniach 7-10 minut (w zależności od wielkości foremek). Czekolada w środku musi być płynna.
- Po upieczeniu przekładamy z foremek na talerz i podajemy z lodami waniliowymi.
Źródło:
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?