W skrócie:
Snickers to smakołyk pełen kajmaku i orzechów. Należy do tych ciast, które można przygotować na dzień lub dwa dni wcześniej, by zaoszczędzić sobie pracy tuż przed świętami czy planowaną imprezą. Proponuję zrobić snickers z gotowej masy kajmakowej, jednak, jeśli chcesz to możesz zrobić ją samodzielnie.
Do przygotowania ciasta potrzebujesz trzy jednakowe, prostokątne blaszki do pieczenia. Jeśli ich nie masz, możesz użyć jednej blaszki i piec na zmianę, każdą warstwę osobno.
Ciasto snickers – przepis z kajmakiem i orzechami
czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na blaszkę 25x35 cm
poziom trudności: średni
Składniki ciasta:
- 600 g mąki pszennej,
- 200 g margaryny lub masła,
- 2 całe jajka,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3 łyżki miodu,
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.
Krem:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 1 puszka kajmaku gotowego (550 g).
Polewa orzechowa:
- 200 g posiekanych orzechów włoskich,
- 125 g masła lub margaryny,
- 4 łyżki cukru,
- 2 łyżki miodu.
Zobacz także: Ciasto z masłem orzechowym na podwieczorek. Wyjątkowy przepis na apetyczny przysmak. Znakomity wypiek dla całej rodziny
Przygotowanie ciasta snickers
- Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem lub margaryną.
- Dodaj jajka, żółtka, cukier, miód, wanilię i sodę wymieszaną z mlekiem.
- Zagnieć ciasto.
- Podziel ciasto na trzy równe części. Każdą rozwałkuj i wylep nią prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
- W garnku rozpuść i składniki na polewę orzechową (masło, cukier, miód i orzechy).
- Jeszcze ciepłą masę wylej na jeden z blatów ciasta i wstaw go do piekarnika.
- Piecz ciasto ok. 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
- Upiecz pozostałe dwa blaty ciasta już bez warstwy orzechowej. Zostaw je do wystudzenia.
- Przygotuj krem: miękkie masło utrzyj mikserem, dodając stopniowo kajmak.
- Przełóż dwa blaty ciasta kremem, a na wierzch połóż ciasto z orzechami.
Do czego użyć kajmak?
Kajmak w polskiej kuchni to słodka i gęsta masa powstała z gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. To przysmak, który pojawia się na naszych stołach m.in. jako dodatek do:
Jak zrobić domowy kajmak?
Popularnym i bardzo prostym sposobem na przygotowanie domowego kajmaku jest podgrzewanie puszki mleka skondensowanego słodzonego w wodzie, przez ok. 2 i pół godziny. Ważne, by co jakiś czas sprawdzać, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. Jeśli nie, to należy dolać wody. Przed otworzeniem puszkę należy wystudzić. Kajmak gotowy.
Ciasto snickers na święta Bożego Narodzenia. Przepis na pysz...
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym