Ciasto snickers na święta Bożego Narodzenia. Przepis na pyszne ciasto z kajmakiem na plackach miodowych

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, karmelowo-orzechowe ciasto snickers. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, karmelowo-orzechowe ciasto snickers. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Ciasto snickers to pyszne połączenie miodowych placków, masy kajmakowej i orzechów włoskich. To idealny przysmak na Boże Narodzenie. Możesz zrobić je nawet dzień lub dwa dni przed świętami. Przekonaj się, jak pysznie smakuje i wypróbuj przepis na ciasto snickers.

W skrócie:

Snickers to smakołyk pełen kajmaku i orzechów. Należy do tych ciast, które można przygotować na dzień lub dwa dni wcześniej, by zaoszczędzić sobie pracy tuż przed świętami czy planowaną imprezą. Proponuję zrobić snickers z gotowej masy kajmakowej, jednak, jeśli chcesz to możesz zrobić ją samodzielnie.

Do przygotowania ciasta potrzebujesz trzy jednakowe, prostokątne blaszki do pieczenia. Jeśli ich nie masz, możesz użyć jednej blaszki i piec na zmianę, każdą warstwę osobno.

Ciasto snickers – przepis z kajmakiem i orzechami

czas przygotowania: ok. 2 godziny
porcja na blaszkę 25x35 cm
poziom trudności: średni

Składniki ciasta:

  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g margaryny lub masła,
  • 2 całe jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • cukier waniliowy (16 g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej.

Krem:

  • 200 g masła w temperaturze pokojowej,
  • 1 puszka kajmaku gotowego (550 g).

Polewa orzechowa:

  • 200 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 125 g masła lub margaryny,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Przygotowanie ciasta snickers

  1. Na stolnicę przesiej mąkę i posiekaj ją z masłem lub margaryną.
  2. Dodaj jajka, żółtka, cukier, miód, wanilię i sodę wymieszaną z mlekiem.
  3. Zagnieć ciasto.
  4. Podziel ciasto na trzy równe części. Każdą rozwałkuj i wylep nią prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Włącz piekarnik na 170 stopni Celsjusza.
  6. W garnku rozpuść i składniki na polewę orzechową (masło, cukier, miód i orzechy).
  7. Jeszcze ciepłą masę wylej na jeden z blatów ciasta i wstaw go do piekarnika.
  8. Piecz ciasto ok. 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
  9. Upiecz pozostałe dwa blaty ciasta już bez warstwy orzechowej. Zostaw je do wystudzenia.
  10. Przygotuj krem: miękkie masło utrzyj mikserem, dodając stopniowo kajmak.
  11. Przełóż dwa blaty ciasta kremem, a na wierzch połóż ciasto z orzechami.

Do czego użyć kajmak?

Kajmak w polskiej kuchni to słodka i gęsta masa powstała z gotowania mleka lub śmietanki z cukrem. To przysmak, który pojawia się na naszych stołach m.in. jako dodatek do:

  • kruchych babeczek,
  • mazurków,
  • kremów kajmakowych,
  • ciasta bez pieczenia,
  • lodów,
  • serników z kajmakiem.

Jak zrobić domowy kajmak?

Popularnym i bardzo prostym sposobem na przygotowanie domowego kajmaku jest podgrzewanie puszki mleka skondensowanego słodzonego w wodzie, przez ok. 2 i pół godziny. Ważne, by co jakiś czas sprawdzać, czy woda nie wyparowała i czy całkowicie przykrywa puszkę. Jeśli nie, to należy dolać wody. Przed otworzeniem puszkę należy wystudzić. Kajmak gotowy.

Pyszne, karmelowo-orzechowe ciasto snickers. Sprawdź, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciasto snickers na święta Bożego Narodzenia. Przepis na pysz...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie