W skrócie:
Świąteczne ciasteczka to dla wielu nieodzowny element świąt Bożego Narodzenia. Nic w tym dziwnego. Już samo przygotowywanie pysznych, kolorowych słodkości przyprawia o dobry humor. Proponuję przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z galaretką, które są niemal błyskawiczne do przygotowania. Musimy jedynie uformować rękami kuleczki z kruchego, orzechowego ciasta, a następnie je upiec i wypełnić galaretką. Takie słodkości pięknie się prezentują na świątecznym stole i są tak dobre, że znikają w oka mgnieniu. Proponuję zrobić je ze zmielonych migdałów, jednak równie dobrze sprawdzą się inne mielone orzechy np. orzechy laskowe.
Przepis na ciasteczka orzechowe z galaretką
czas przygotowania: ok. 30 minut + czas na schłodzenie ciasta przed pieczeniem
porcja: na ok. 30 ciasteczek
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 100 g zmielonych orzechów np. migdałów lub orzechów laskowych,
- 200 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 70 g cukru,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
- 2 żółtka,
- 1 galaretka wiśniowa,
- 250 ml wody,
- cukier puder do dekoracji.
Może cię także zainteresować:
Jak zrobić ciasteczka orzechowe z galaretką?
- Zagnieć ciasto z mąki, mielonych orzechów, cukru, wanilii, masła i żółtek.
- Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
- Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzącej wody.
- Z ciasta formuj kuleczki i za pomocą końcówki drewnianej łyżki zrób w nich dołek.
- Piecz ciastka ok. 15 minut w 170 stopniach.
- Wystudzone ciastka wypełnij tężejącą galaretką.
- Przed podaniem oprósz ciasteczka cukrem pudrem.
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Nie ubrudź się podczas gotowania!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?