Ciastka orzechowe z galaretką. Przepis na świąteczne ciasteczka, które wyśmienicie smakują i pięknie wyglądają. Przysmak na Boże Narodzenie

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Świąteczne ciasteczka z mielonymi orzechami i słodką, wiśniową galaretką. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Świąteczne ciasteczka z mielonymi orzechami i słodką, wiśniową galaretką. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kruche ciasteczka ze zmielonych orzechów ze słodkim oczkiem z wiśniowej galaretki to pyszny i szybki do przygotowania smakołyk. Z powodzeniem możesz zrobić je na Boże Narodzenie. Ciastka nie wymagają wałkowania czy wycinania kształtów. Wystarczy zagnieść ciasto i uformować rękami kuleczki. Przekonaj się, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na ciastka orzechowe z galaretką.

W skrócie:

Świąteczne ciasteczka to dla wielu nieodzowny element świąt Bożego Narodzenia. Nic w tym dziwnego. Już samo przygotowywanie pysznych, kolorowych słodkości przyprawia o dobry humor. Proponuję przepis na pyszne orzechowe ciasteczka z galaretką, które są niemal błyskawiczne do przygotowania. Musimy jedynie uformować rękami kuleczki z kruchego, orzechowego ciasta, a następnie je upiec i wypełnić galaretką. Takie słodkości pięknie się prezentują na świątecznym stole i są tak dobre, że znikają w oka mgnieniu. Proponuję zrobić je ze zmielonych migdałów, jednak równie dobrze sprawdzą się inne mielone orzechy np. orzechy laskowe.

Przepis na ciasteczka orzechowe z galaretką

czas przygotowania: ok. 30 minut + czas na schłodzenie ciasta przed pieczeniem
porcja: na ok. 30 ciasteczek
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 100 g zmielonych orzechów np. migdałów lub orzechów laskowych,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 70 g cukru,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie cukru waniliowego (16g),
  • 2 żółtka,
  • 1 galaretka wiśniowa,
  • 250 ml wody,
  • cukier puder do dekoracji.

Jak zrobić ciasteczka orzechowe z galaretką?

  1. Zagnieć ciasto z mąki, mielonych orzechów, cukru, wanilii, masła i żółtek.
  2. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 30 minut.
  3. Galaretkę rozpuść w 250 ml wrzącej wody.
  4. Z ciasta formuj kuleczki i za pomocą końcówki drewnianej łyżki zrób w nich dołek.
  5. Piecz ciastka ok. 15 minut w 170 stopniach.
  6. Wystudzone ciastka wypełnij tężejącą galaretką.
  7. Przed podaniem oprósz ciasteczka cukrem pudrem.
Świąteczne ciasteczka z mielonymi orzechami i słodką, wiśniową galaretką. Zobacz, jak je przygotować. Kliknij w galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Ciastka orzechowe z galaretką. Przepis na świąteczne ciastec...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni
Dodaj ogłoszenie