W skrócie
Smakiem kojarzącym się z dzieciństwem w latach 90. XX wieku jest kolorowy śmietanowiec. To ciasto robiono bez użycia piekarnika, a pokrojone w kostkę galaretki zatopione były w śmietanie wymieszanej z żelatyną. Po przekrojeniu galaretki tworzyły wielokolorową mozaikę, która szczególnie przypadała do gustu dzieciom na przyjęciach urodzinowych. Proste ciasta z galaretką świetnie prezentują się na odświętnie zastawionym stole. Można podawać je na imieniny, urodziny, na święta Bożego Narodzenia, na sylwestra lub w trakcie imprezy karnawałowej.
W naszej galerii możesz zobaczyć propozycje 7 przepisów na ciasta z galaretką dla całej rodziny
Dlaczego galaretka nie tężeje?
Robiąc desery i ciasta, warto pamiętać, że nie każdy owoc nadaje się do połączenia z galaretką. Na każdym opakowaniu galaretki w proszku jest zamieszczona informacja, aby galaretki nie łączyć z kawałkami kiwi i ananasa. Właściwości tych owoców sprawiają, że galaretka nie tężeje. Owoce zawierają enzymy proteolityczne, które rozkładają białko zawarte w żelatynie.
Sernik bez pieczenia z galaretką
Klasycznym wręcz deserem udekorowanym lśniącą taflą galaretki jest sernik bez pieczenia. Poza sezonem na owoce jagodowe zachęcamy do skorzystania z cytrusów np.: cząstek pomarańczy lub mandarynek. Nasza propozycja uwzględnia plasterki brzoskwiń z puszki, które dodadzą ciastu dodatkowej słodyczy.
Ciasto z galaretką i kremem na deser
Domowe ciasto z galaretką i kremem to prawdziwy rarytas przygotowany na puszystym biszkopcie. Na upieczonym spodzie rozsmarowuje się krem przypominający konsystencją budyń, a następnie wieńczy go tężejącą galaretką z wkrojonymi brzoskwiniami z syropu. Idealny wypiek dla lubiących maślane kremy.
Biszkopt z jabłkami w galaretce
Szukając przepisu na ciasto z jabłkami, nie trzeba poprzestawać na klasycznej szarlotce. Proponujemy zrobić słodki biszkopt z jabłkami w galaretce. Ciasto wygląda spektakularnie, a poradzi sobie z nim nawet początkujący domowy cukiernik. Przed podaniem wypiek można udekorować lukrem i posypać wiórkami kokosowymi.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Jogurtowiec z galaretką na podwieczorek
Deser przypomina wyglądem wspomniany już wcześniej śmietanowiec. Pyszne ciasto przygotowuje się na jogurcie naturalnym i łączy z pokrojonymi w kostkę zastygniętymi galaretkami. Nie trzeba piec biszkoptu, a wystarczy wykorzystać podłużne gotowe biszkopty. Jogurtowiec z galaretką, warto zrobić go dzień przed planowanym podaniem, aby zdążył zastygnąć. Ciasto świetnie prezentuje się przygotowane w tortownicy i podane zamiast okolicznościowego tortu.
Ciasto rajska pianka
Trzywarstwowe ciasto rajska pianka zachwyca kolorem i delikatnością konsystencji. Pianka z galaretki powstaje z połączenia ubitej śmietany i jogurtu naturalnego. Ciasto pięknie prezentuje się, gdy wykorzystacie kolorystycznie kontrastujące galaretki lub w jednej palecie barw.
Ciasto arbuz z galaretkami
Ciasto w kształcie arbuza to wypiek, który może zrobić wrażenie wśród gości. Szczególnie zachwyca latem, gdy arbuz jest rozchwytywanym owocem. Przyrządza się go ze zmiksowanego arbuza z galaretką i z biszkoptem z dodatkiem szpinaku. Takie ciasto to zaskakujący deser na przyjęcia rodzinne.
Czytaj także: Najlepsze ciasta bez pieczenia. Oto 9 sprawdzonych przepisów na pyszne smakołyki. Idealny deser nie tylko na Boże Narodzenie
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?