W skrócie
Szukasz prostego do przygotowania przepisu na ciasteczka na Boże Narodzenie? Proponuję zrobić pyszne, słodkie choinki. To kruche, maślane ciastka ozdobione czekoladowymi groszkami. Robi się je bardzo prosto, z powodzeniem przygotujesz je wspólnie z dziećmi. Po upieczeniu można je także dodatkowo ozdobić lukrem czy kolorowymi posypkami.
Jeśli nie masz foremki w kształcie choinek, to możesz tak jak ja przygotować wzór na grubym papierze, a następnie przykładać go do ciasta i obrysowywać nożykiem.
Przepis na maślane ciasteczka choinki
czas przygotowania: 1 godzina + czas na schłodzenie ciasta w lodówce
porcja: na ok. 20 większych ciastek
poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 200 g masła miękkiego,
- 400 g mąki pszennej,
- 180 g cukru,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- opakowanie kolorowych czekoladowych groszków/cukierków.
Jak zrobić maślane ciasteczka choinki?
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną masę.
- Nie przerywając ucierania, dodaj jajka oraz wanilię.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i wsypuj stopniowo do ucieranego ciasta.
- Przełóż ciasto na stolnice i zlep szybko w zwartą bryłę
- Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Jeśli dobrze schłodzisz ciasto, to ciasteczka będą bardziej kruche.
- Porcję ciasta rozwałkuj na pół cm grubości i wycinaj kształty choinek.
- Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na każdej choince połóż kilka kolorowych groszków.
- Piecz ciasteczka w 170 stopniach przez ok. 12 minut.
- Gotowe ciastka wystudź.
Wypróbuj inne przepisy ze Strony Kuchni:
Nie ubrudź się podczas gotowania!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?