Słodkie choinki. Przepis na maślane ciasteczka na święta Bożego Narodzenia. Zaproś dzieci do wspólnego pieczenia

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Pyszne, kruche, maślane ciasteczka choinki. Zobacz, jak je przygotować, kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Pyszne, kruche, maślane ciasteczka choinki. Zobacz, jak je przygotować, kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Na święta Bożego Narodzenia warto przygotować maślane ciasteczka. Mamy dla ciebie sprawdzony przepis na ciastka choinki. Są kolorowe, kruche, a dodatkowo bardzo łatwe do przygotowania. Ciasto jest plastyczne, nie klei się i nie przywiera. To idealny przepis na ciasteczka do przygotowania razem z dziećmi. Sprawdź, jakie są smaczne i wypróbuj przepis na słodkie choinki.

W skrócie

Szukasz prostego do przygotowania przepisu na ciasteczka na Boże Narodzenie? Proponuję zrobić pyszne, słodkie choinki. To kruche, maślane ciastka ozdobione czekoladowymi groszkami. Robi się je bardzo prosto, z powodzeniem przygotujesz je wspólnie z dziećmi. Po upieczeniu można je także dodatkowo ozdobić lukrem czy kolorowymi posypkami.

Jeśli nie masz foremki w kształcie choinek, to możesz tak jak ja przygotować wzór na grubym papierze, a następnie przykładać go do ciasta i obrysowywać nożykiem.

Przepis na maślane ciasteczka choinki

czas przygotowania: 1 godzina + czas na schłodzenie ciasta w lodówce
porcja: na ok. 20 większych ciastek
poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 200 g masła miękkiego,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 180 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • opakowanie kolorowych czekoladowych groszków/cukierków.

Jak zrobić maślane ciasteczka choinki?

  1. Miękkie masło utrzyj z cukrem na jasną masę.
  2. Nie przerywając ucierania, dodaj jajka oraz wanilię.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli i wsypuj stopniowo do ucieranego ciasta.
  4. Przełóż ciasto na stolnice i zlep szybko w zwartą bryłę
  5. Owiń ciasto folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 2 godziny. Jeśli dobrze schłodzisz ciasto, to ciasteczka będą bardziej kruche.
  6. Porcję ciasta rozwałkuj na pół cm grubości i wycinaj kształty choinek.
  7. Układaj ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na każdej choince połóż kilka kolorowych groszków.
  9. Piecz ciasteczka w 170 stopniach przez ok. 12 minut.
  10. Gotowe ciastka wystudź.
Pyszne, kruche, maślane ciasteczka choinki. Zobacz, jak je przygotować, kliknij w galerię. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Słodkie choinki. Przepis na maślane ciasteczka na święta Boż...

Wypróbuj inne przepisy ze Strony Kuchni:

Nie ubrudź się podczas gotowania!

od 7 lat
Wideo

Ciasto śliwka w czekoladzie. Lepsze niż popularne słodycze

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!