Błyskawiczny kurczak teriyaki z fasolką szparagową. Wypróbuj przepis na szybki obiad na lato z nutą orientu. Poczuj wyjątkowy smak umami

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wyrazisty kurczak teriyaki z pyszną fasolką szparagową to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Kliknij galerię i zobacz, jak go przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Wyrazisty kurczak teriyaki z pyszną fasolką szparagową to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Kliknij galerię i zobacz, jak go przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Kurczak teriyaki z fasolką szparagową to oryginalne połączenie sezonowych, delikatnych warzyw z popularnym smakiem japońskiego sosu. Danie jest nie tylko bardzo smaczne, ale też niezwykle proste i szybkie do zrobienia. To idealny obiad dla zapracowanych. Jeśli nie masz gotowego sosu teriyaki to nic straconego. Podpowiadam jak zrobić jego domową wersję. Sprawdź i wypróbuj przepis na błyskawiczny obiad z kurczakiem.

W skrócie:

Obiad dla zapracowanych – szybki przepis

Nie każdego dnia mamy czas na długie gotowanie obiadu. Warto wówczas sięgnąć po ekspresowe przepisy na dania z jednej patelni. Polecam pysznego kurczaka teriyaki z fasolką szparagową. By go zrobić, wystarczy tylko podsmażyć składniki i dodać ugotowaną fasolkę. To bardzo szybkie i proste. Wyjątkowy słodko-słony smak umami zawarty w sosie teriyaki doda naszej sezonowej potrawie lekką nutę orientu. Gorąco polecam takie połączenie. Danie jest sycące, wyraziste i bardzo smaczne.

Przepis na kurczaka teriyaki z fasolką szpargaową

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 4 łyżki sosu teriyaki,
  • 100 ml wody,
  • pół łyżeczki chili,
  • sól do smaku,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • ryż do podania.

Jak zrobić szybki obiad z kurczakiem i fasolką szparagową?

  1. Ugotuj fasolkę szparagową, możesz skorzystać z naszych wskazówek, kliknij link: jak ugotować fasolkę szparagową?
  2. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw 1 łyżką sosu teriyaki i wymieszaj.
  3. Paprykę umyj i pokrój.
  4. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.
  5. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka przez 3 minuty.
  6. Dodaj cebulę i czosnek, a po chwili także paprykę.
  7. Wlej 3 łyżki sosu teriyaki i wodę.
  8. Dodaj odrobinę chili oraz szczyptę soli. Wymieszaj i duś pod przykryciem ok. 10 minut.
  9. Na koniec dodaj ugotowaną fasolkę szparagową i wymieszaj. Podsmażaj jeszcze 1 minutę.
  10. Podawaj danie na ciepło np. z ugotowanym ryżem.

Jak zrobić domowy sos teryaki?

Sos teriyaki to jeden z najbardziej znanych japońskich sosów o nietypowym słodko-słonym smaku umami, pełnym wyrazistych, rozgrzewających przypraw. Używany jest zazwyczaj do mięs, ryb, smażonych warzyw oraz do potraw z grilla. Świetnie sprawdzi się także jako dip. Gotowy sos można kupić w większych sklepach lub przygotować go samemu.

Do zrobienia domowego sosu teriyaki potrzebujesz:

  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
  • 1 szklanka wody,
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego,
  • 2 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki startego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej.

Składniki należy połączyć w garnuszki i gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Opcjonalnie możesz zastąpić cukier sokiem z ananasa lub dodać odrobinę papryczki chili.

Czytaj także: Orientalny kurczak w cieście. Przepis na szybkie danie w stylu street food

Wyrazisty kurczak teriyaki z pyszną fasolką szparagową to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Kliknij galerię i zobacz, jak go przygotować. Przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.

Błyskawiczny kurczak teriyaki z fasolką szparagową. Wypróbuj...

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Marka tefal w najlepszych cenach

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronakuchni.pl Strona Kuchni