Spis treści
Karnawał warto uczcić pysznymi domowymi słodkościami. Polecam sprawdzony przepis na drożdżowe oponki, ozdobione lukrem i skórką z pomarańczy. Są lekkie i puszyste, a w czasie smażenia nie nabierają dużo tłuszczu. Jeśli wolisz mniej słodkie oponki, zrezygnuj z lukru i po usmażeniu oprósz je odrobiną cukru pudru. Pysznie będą smakować także oponki udekorowane roztopioną czekoladą mleczną lub gorzką i posypane posiekanymi orzechami włoskimi.
W galerii można zobaczyć przygotowanie oponek drożdżowych krok po kroku
Przepis na oponki drożdżowe z lukrem
Czas przygotowania: 1,5 godziny.
Liczba porcji: ok. 60 oponek.
Poziom trudności: średni.
Składniki:
- 900 g mąki pszennej,
- 75 g drożdży,
- 6 łyżek cukru,
- cukier waniliowy (1 opakowanie 16 g),
- 7 żółtek,
- 80 g masła,
- 450 ml mleka,
- skórka z dwóch małych pomarańczy lub jednej dużej,
- 1 łyżka spirytusu,
- opcjonalnie skórka pomarańczowa kandyzowana,
- olej lub smalec do smażenia.
Lukier:
- ok. 400 g cukru pudru,
- ok. 4 łyżki soku z pomarańczy lub z cytryny,
- 1 łyżeczka wrzątku.
Jak zrobić oponki drożdżowe?
- Zacznij od wyjęcia na stół kuchenny wszystkich składników, by miały temperaturę pokojową. W dwóch oddzielnych garnuszkach podgrzej mleko i rozpuść masło.
- W małej miseczce przygotuj zaczyn, tzn. rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i odrobiną podgrzanego mleka, aż staną się płynne.
- Posyp wierzch szczyptą mąki i odstaw na bok, by podrosły. W galerii zobaczysz zdjęcie, jak powinien wyglądać gotowy zaczyn.
- Gdy czekasz, aż drożdże „ruszą”, możesz utrzeć żółtka. Oddziel je od białek i przełóż do miski, dodaj resztę cukru podanego w przepisie, po czym utrzyj żółtka mikserem lub trzepaczką.
- Umyj pomarańczę i zetrzyj skórkę na tarce o małych oczkach. Zetrzyj delikatnie tylko wierzch pomarańczy, ponieważ biała część skórki jest gorzka.
- Do oddzielnego naczynia odmierz potrzebną część mąki.
- Masz już przygotowane wszystkie potrzebne składniki, czyli: mąkę, podgrzane mleko, rozpuszczone masło, skórkę z pomarańczy, drożdże i utarte z cukrem żółtka.
- Do miski z utartymi żółtkami wlej drożdże, mleko, wsyp mąkę i skórkę z pomarańczy (masła jeszcze nie). Możesz dodać także łyżkę spirytusu – dzięki temu oponki pochłoną mniej oleju podczas smażenia
- Zacznij wyrabiać ciasto ręcznie lub tak, jak na zdjęciu, za pomocą miksera planetarnego z hakiem do ciasta. Po minucie, gdy całość się połączy, dodaj masło.
- Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce (tzn. bez przeciągu), by podwoiło swoją objętość.
- Rozwałkuj część ciasta na stolnicy, delikatnie podsypując mąką. Ciasto powinno mieć grubość ok. 1 cm (zobacz na zdjęciu w galerii).
- Wycinaj okrągłe kształty foremką lub szklanką, a następnie rób w nich dziurkę np. kieliszkiem.
- Gdy przygotujesz wszystkie oponki, przykryj je ściereczką i odstaw na 15 min.
- W garnku lub w głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do 180 stopni (ok. 1 l oleju roślinnego lub 5 kostek smalcu). Na małej kulce ciasta sprawdź, czy temperatura jest odpowiednia. Ciasto powinno od razu zacząć się smażyć.
- Smaż oponki z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe oponki przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Usmaż wszystkie oponki.
- Przygotuj lukier: cukier puder utrzyj z sokiem z pomarańczy i 1 łyżeczką gorącej przegotowanej wody. Zrób lukier o takiej konsystencji, jak lubisz. Najlepiej zrobić najpierw rzadki i stopniowo dosypywać cukier.
- Polukruj wszystkie oponki.
- Część oponek możesz posypać skórką pomarańczową lub zrezygnować z lukru i posypać je cukrem pudrem. Gotowe.
Zobacz także: Małe pączki na serku mascarpone. Przepis na szybie pączki na tłusty czwartek. Pysznie smakują z lukrem cytrynowym
Sekrety udanego ciasta drożdżowego
Ciasto drożdżowe nie jest bardzo trudne do zrobienia, a jeśli będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad, zawsze się uda. Można zagnieść je ręcznie lub ułatwić sobie pracę i wyrobić ciasto za pomocą miksera planetarnego lub np. w maszynie do chleba z funkcją wyrabiania ciasta.
Przygotowując ciasto drożdżowe, pamiętaj o tych kilku zasadach:
- drożdże, jajka i mąka muszą być w temperaturze pokojowej, dlatego wyjmij drożdże i jajka z lodówki minimum na pół godziny przed przystąpieniem do pracy,
- mleko powinno być podgrzane,
- masło powinno być rozpuszczone,
- najlepsza do ciast drożdżowych jest mąka pszenna tortowa,
- drożdże należy wymieszać z cukrem, mlekiem i odrobiną mąki i odstawić aż zaczną rosnąć i zwiększą swoją objętość,
- ciasto powinno być długo wyrabiane, tzn. aż będzie gładkie i zacznie odchodzić od brzegów miski,
- ciasto powinno podwoić swoją objętość – najlepiej zostawić je w misce w ciepłym miejscu i przykryć ściereczką lub folią spożywczą.
Czytaj także: Ekspresowe pączki drożdżowe na tłusty czwartek. Przepis idealny na karnawał. Specjał poleca Plate by Kate
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Patelnie, do których nic nie przywiera!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?