W skrócie
Szef Andrea Camastra ma na swoim koncie sukcesy w branży kulinarnej. Zanim otworzył restaurację Nuta spełniał się kulinarnie w restauracji Senses w Warszawie, która była pięciokrotnie odznaczona gwiazdką Michelin dzięki polsko-włoskiemu menu. Restauracja została zamknięta w trakcie pandemii koronawirusa. W nowym lokalu stawia na jakościową polską żywność. Z okazji Dnia Polskiej Żywności przypadającego 25 sierpnia przedstawiamy, co szczególnie zachwyca eksperta w dziedzinie sztuki kulinarnej.
Kliknij przycisk, aby zobaczyć autorskie dania szefa Camastry nawiązujące do kuchni polskiej
- W restauracji Nuta używamy produktów od polskich producentów z uwagi na ich wysoką jakość oraz patriotyzm lokalny. Pokochałem polską kuchnię i nie rozumiem, czemu miałbym gotować w oparciu tylko o składniki z zagranicy, skoro mam pod ręką takie bogactwo. Wystarczy spróbować u nasz sorbetem ze szczawiu i czerwoną modrą kapustą, wołowiny z Bieszczad, wieprzowiny złotnickiej czy troci bałtyckiej, żeby zrozumieć, że Polska ma bardzo dużo do zaoferowania. A niedowiarków zapraszam na deser z buraka z maślanką i białą czekoladą, dżem rabarbarowy i sorbet z czereśni – mówi szef Andrea Camastra, współwłaściciel warszawskiej restauracji.
Mizeria jak pralina i wieprzowina złotnicka
Szef Camastra pokazuje kuchnię polską w nowatorskim wydaniu. Na przykład mizeria została podana w formie wytrawnej praliny, która po rozgryzieniu oferuje smakoszowi skondensowany smak ogórków. Mięso wołowe zamawia z Bieszczad. W tym rejonie Polski krowy są karmione naturalnie i wypasane na pastwiskach. Takie mięso zyskuje wyjątkową kruchość, wyrazisty smak i delikatność. Kolejnym mięsem, które wyróżnia szef, jest wieprzowina złotnicka. Mięso zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi 12 maja 2006 roku. Wołowina wykorzystywana jest do przyrządzenia na nowo vitello tonnato, czyli cienkich plastrów cielęciny podawanych z sosem tuńczykowym, a wieprzowina do gotowania interpretacji leczo.
- Mięsne danie kojarzone jednoznacznie z kuchnią polską, serwowane w restauracji Nuta, to kurczak z marchewką i groszkiem przyjmujący zaskakującą dla naszych gości formułę: jest on podawany, nietypowo, z pianą z ziemniaków z dodatkiem trufli, ma także hinduski akcent – zdradza sekret swojego autorskiego menu szef Camastra.
W naszej galerii możecie zobaczyć autorskie potrawy szefa Andrea Camastry inspirowane kuchnią polską
Polskie ryby na nowo
Szef Andrea Camastra docenia jakość polskich ryb. Wyróżnia smak ryb rzecznych, morskich i pływających w czystych jeziorach Warmii i Mazur. Wśród propozycji dostępnych w restauracji znaleźć można mazurskiego sandacza ze szpinakiem, migdałami i kurkami oraz bałtycką troć wędrowną, którą serwuję wraz z reinterpretacją chłodnika. Szef kuchni powiedział, że wykorzystuje polskie ryby, bo zachwyca go bogactwo naszych produktów. Chciałby zachęcić wszystkich smakoszy do jedzenia polskich ryb. Szef zachęcam, aby nie jeść w kółko łososia, który przebywa do Polski długą drogę.
Bieszczadzka wołowina, troć z Bałtyku i marchewka z groszkie...
Źródło:
- Wielkopolska wieprzowina złotnicka - Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?