Tradycyjna mizeria do obiadu. Sprawdzony przepis na ponadczasową surówkę plus sekretny składnik dla wersji fit

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjna mizeria podawana jest ze śmietaną i posiekanym świeżym koperkiem. Kliknij obrazek, aby zobaczyć kroki przygotowania mizerii.
Tradycyjna mizeria podawana jest ze śmietaną i posiekanym świeżym koperkiem. Kliknij obrazek, aby zobaczyć kroki przygotowania mizerii. Anna Daniluk
Mizeria to jedna z najpopularniejszych surówek w Polsce. Jesienią i zimą wykorzystuje się do niej ogórki szklarniowe, a późną wiosną i latem ogórki gruntowe. Aby zrobić fit mizerię, zamiast śmietany dodajcie jogurt grecki i podajcie do obiadu. Oto przepis na tradycyjną mizerię z koperkiem.

W skrócie

Klasyczna mizeria to łatwa surówka z ogórków, którą zrobicie w kilka minut. Gotując obiad, można zrobić ją na samym końcu. Najlepiej smakuje podana od razu po zrobieniu. Tradycyjnie mizerię przyprawia się jedynie solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem i skrapia odrobiną octu. Zimą z braku świeżej natki można skorzystać z suszonych ziół. Oto sprawdzony przepis na dobrą mizerię do obiadu.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć przepis na mizerię krok po kroku

Mizeria – przepis na tradycyjną surówkę

Liczba porcji: dla 2-3 osób.
Czas przygotowania: 7 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 100 g ogórków (około 2 sztuki gruntowych lub 1 ogórek szklarniowy),
  • 3 g soli,
  • 2 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego, greckiego lub gęstej śmietany 12 procent,
  • 5 g (1 łyżeczka) posiekanej natki pietruszki lub koperku,
  • opcjonalnie: 1/2 cebuli i 1 łyżeczka octu jabłkowego.

Jak zrobić tradycyjną mizerię?

Przygotowanie:

  1. Ogórki należy obrać, pokroić w cienkie plastry za pomocą szatkownicy i doprawić solą i pieprzem.
  2. Wedle upodobania można skropić octem jabłkowym.
  3. Według gustu można dodać do mizerii pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
  4. Następnie należy dodać wybrany jogurt lub śmietanę i całość dokładnie wymieszać.
  5. Na koniec mizerię należy posypać posiekanymi ziołami.
  6. Mizeria jest gotowa do podania.

W naszej galerii możecie zobaczyć przygotowanie domowej mizerii

Przepisy w książkach z PRL-u

Szukając inspiracji do domowego gotowania, można wrócić do książek wydanych w czasach PRL-u. W książce „Obiady u Kowalskich” Jadwigi Kłossowskiej w przepisie na mizerię można zauważyć stosowanie soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Ten składnik można dodawać według swojego gustu. Szczególnie jeżeli lubi się surówki o mocnym kontraście smakowym. W miejsce soku z cytryny można też użyć łagodniejszego w smaku octu jabłkowego. „Obiady u Kowalskich” zawierają również przepis na mizerię „inną”, która wyróżnia się dodatkiem pokrojonego w kostkę jajka na twardo. Natomiast „Kuchnia oszczędnej gospodyni” Barbary Bytnerowiczowej wskazuje dodanie do mizerii szczypty cukru.

Dodatki do surówki

Podstawowymi składnikami mizerii są ogórki, sól, pieprz i śmietana albo jogurt. Część gospodyń domowych do gotowej mizerii dodaje posiekane ząbki czosnku albo cebulę szalotkę. Poza tym do mizerii znakomicie pasują liście bazylii, posiekany szczypiorek, a także liście mięty, które nadają nutę orzeźwiającej świeżości.

Sposób podania

Mizeria pasuje do wielu dań obiadowych podawanych na niedzielny obiad. Z dodatkiem tłuczonych lub pieczonych ziemniaków mizeria podawana jest do kotletów mielonych, kotleta schabowego, pulpetów w sosie koperkowym, kotletów jajecznych, pieczonych udek kurczaka. Ponadto surówka z ogórków może sprawdzić się jako dodatek do domowych zapiekanek z ziemniaków lub kaszy gryczanej.

Tradycyjna mizeria podawana jest ze śmietaną i posiekanym świeżym koperkiem. Kliknij obrazek, aby zobaczyć kroki przygotowania mizerii.

Tradycyjna mizeria do obiadu. Sprawdzony przepis na ponadcza...

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Herbata z płatków dzikiej róży

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.