W skrócie:
Jajka w sosie musztardowym to znane i pyszne danie . Dawniej cieszyło się dużą popularnością. Nic w tym dziwnego. Jest tanie, proste do przygotowania i bardzo smaczne. Mam dla ciebie niezawodny przepis na taką potrawę. Sos na bazie beszamelu warto doprawić ostra musztardą, by był wyrazisty. Jeśli jednak wolisz łagodniejsze smaki, to sięgnij np. po musztardę delikatesową. Proponuję podać jajka w sosie musztardowym z porcją ziemniaków oraz sporą ilością posiekanego koperku i szczypiorku.
Zobacz w galerii, jak przygotować pyszne jajka w sosie musztardowym z ziemniakami.
Przepis na jajka w sosie musztardowym
czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 2 osoby
poziom trudności: łatwy
Składniki:
- 4 jajka,
- 3 łyżki musztardy, najlepiej sarepskiej ostrej,
- 25 g masła,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 300 ml bulionu,
- 3 łyżki śmietanki 30%,
- sól i pieprz do smaku,
- ugotowane ziemniaki do podania,
- koperek i szczypiorek do posypania.
Zobacz także: Zagrycha w PRL-u. Meduza, zimne nóżki, sałatka śledziowa i byczki w tomacie. Wspominamy zakąski sprzed lat
Jak zrobić jajka w sosie musztardowym?
- Ugotuj jajka na twardo. Obierz i przekrój na pół.
- W rondelku rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż.
- Następnie wlewaj powoli bulion cały czas mieszając, by nie było grudek.
- Gdy masa jest gładka, dodaj musztardę, wymieszaj.
- Wlej śmietankę, dopraw całość solą i pieprzem i pogotuj jeszcze minutę.
- Podawaj z porcją ziemniaków i jajkami na twardo. Całość posyp posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.
Czytaj także: Fenomenalne jajka w wiosennym sosie. Przepis na ekspresową przekąskę na Wielkanoc. Zachwyci twoich gości
Co gotowano w PRL? Przepisy na tanie i pyszne dania
Kuchnia czasów PRL przez wielu wspominana jest z sentymentem. Zaradne panie domu potrafiły z niewielu dostępnych składników przygotować pyszne dania. Możesz skorzystać z naszych przepisów i zrobić popularne dawniej:
- jajka w sosie chrzanowym,
- awanturkę czyli pyszną pastę kanapkową,
- ryż z jabłkami na mleku,
- zapiekanki z pieczarkami.
W czasach PRL przygotowywano także pyszne desery, zastępując nieosiągalne składniki, dostępnymi produktami. Jednym z nich jest blok, czyli pyszne ciasto bez pieczenia z kakao, mleka w proszku i herbatników. W kawiarniach serowano także wyśmienite bajaderki, przygotowywane z "resztek ciast", a także przekładane kakaową masą wafle. Popularny był także deser krem sułtański, z rodzynkami oraz jasną i kakaową śmietanką.
Bezkonkurencyjne jajka w sosie musztardowym z ziemniakami. P...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Akcesoria, które ułatwiają Ci gotowanie

Chleb z ziarnami
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?